LAZANSKI: Trebalo nam je eto celih 100 godina da shvatimo KAKO SMO SE ZAJE....!

Informer

10:27 Politika 11

Politika.rs/Informer.rs | 09. 12. 2018.

LAZANSKI: Trebalo nam je eto celih 100 godina da shvatimo KAKO SMO SE ZAJE....!

Da li igde u svetu postoji neka inteligencija, ili deo te elite, koja progleda posle 100 godina? Ili je to moguće samo u Srbiji? Na svakih 100 godina progledamo? Ko da dočeka sledećih 100 godina proviđenja neka javi? Ili, ko je to u nekadašnjoj Jugi prvi progledao, pita se Miroslav Lazanski čiju kolumnu za Politika.rs prenosimo u celosti:

Književnici veličaju „heroja nad herojima” i „kormilara nacije”. Političari porede ono što je on uradio sa delima Bizmarka i Čerčila. Slikari ga slikaju kako kao Bog silazi s neba ispred svetog horizonta. Bezbrojni umetnici veličaju ga na bezbrojnim proslavama: na Dan oružanih snaga, na Dan domovinskog rata, na Dan palih heroja, na Dan pobede, uvek postoji neki povod da se izrazi zahvalnost „velikom sinu hrvatskog naroda”. Istina, neki su ti datumi proslava sada ujedinjeni, ali Franjo Tuđman, bivši komunista i general JNA, prvi predsednik Republike Hrvatske izvan Jugoslavije, šef partije HDZ, vrhovni komandant hrvatske vojske, nekadašnji predsednik „Partizana”, počasni predsednik svih mogućih fondacija i udruženja i dalje je otac svih Hrvata. Ono što nije uspeo da uradi fašistički vođa, srbomrzac i zlikovac Ante Pavelić, šef hrvatske vazalske države po milosti Hitlerovoj  u periodu 1941–1945. godine, Tuđman je okončao.

Razmišljam ovih dana, posle 100 godina od osnivanja Jugoslavije i 100 godina kako smo ujedinjeni u veštačku državu Jugoslaviju, razmišljam kako nam je eto trebalo celih 100 godina da shvatimo kako smo se zaje... Što sada glasno i jasno na sve strane lamentiraju, posle 100 godina, gotovo svi naši istoričari, doktori nauka i mnogi akademici. Koji su se, naravno, rodili pre 100 godina i to su sve i tada znali. Samo nisu, siroti, imali priliku da to i javno kažu. Pa su, u međuvremenu, pozavršavali osnovne i srednje škole, fakultete i doktorate u toj veštačkoj državi Jugoslaviji, bavili se politikom i bili članovi KPJ, zauzimali razne fotelje po uglednim naučnim institucijama i lepo živeli. I tako to celih 100 godina. I sada su posle 100 godina odjednom svi progledali. A da vrate sve diplome sa žigovima te mrske države, ili su se možda školovali ilegalno i po šumama, ili samo u inostranstvu?

Dakle, da li igde u svetu postoji neka inteligencija, ili deo te elite, koja progleda posle 100 godina? Ili je to moguće samo u Srbiji? Na svakih 100 godina progledamo? Ko da dočeka sledećih 100 godina proviđenja neka javi? Ili, ko je to u nekadašnjoj Jugi prvi progledao?

Niko u vreme Tita, malo njih posle Titove smrti. Mnogi posle 1991. godine, najviše njih posle 100 godina od dana ujedinjenja. Recimo da je Franjo Tuđman, kod Hrvata popularni Francek, od svih aktivnih i penzionisanih generala JNA prvi progledao i počeo sa rušenjem Jugoslavije, koja je eto bila velika srpska zabluda. Što znači da nam je Francek pomogao da progledamo i da se oslobodimo naših jugoslovenskih zabluda. Što znači da bi trebalo da mu budemo zahvalni na tom buđenju, koje je eto bilo i krvavo sa ubijenim i proteranim Srbima iz Hrvatske, ali bože moj, deo srpske inteligencije to uopšte ne spominje kada govorimo o 100 godina od veštačkog ujedinjenja.

Odnosno da noviji srpski problemi i tragedije ne proističu iz veštačke Jugoslavije, već iz rušenja te veštačke prve i druge Jugoslavije. Da nije srušena kraljevina Jugoslavija nikada ne bi bilo Jasenovca, da nije srušena SFRJ ne bi bilo egzodusa Srba iz Hrvatske i sa Kosova. Sada razmatrati je li Kraljevina Srbija 1918. godine mogla teritorijalno drugačije da se zaokruži jeste pitanje šta bi zapadne države, pobednice, tada podržale: etnički ili istorijski princip? Ili kombinaciju jednog i drugog principa? Načelo narodnosti vladalo je u Evropi u prvoj polovini 19. veka i bilo je suprotstavljeno načelu kraljevina. Umesto Evrope kraljeva formirala se tada Evropa naroda.

Teško je sada, posle 100 godina, sa sigurnošću reći da li bi saveznici 1918. dozvolili kraljevini Srbiji da se proširi i na BiH i na delove Dalmacije bez obzira na snagu pobedonosne srpske vojske. Jer, Italija je bila žestoko protiv teritorijalnog širenja Srbije na zapad. Naravno da su bivši delovi Austrougarske, Slovenija i Hrvatska, strahovali od statusa poraženih u ratu i da je to bio i jedan od razloga njihovog ulaska u državu SHS, a posle Jugoslaviju, ali svako je 1918. imao neku svoju računicu. Srpska je bila najpoštenija, svi jugoslovenski narodi napokon u jednoj državi. Da je među tim narodima bilo razlika u istoriji, veri, kulturi i motivima zajedničkog života, sve to stoji. Ali, postoje države u svetu koje čine različite vere, istorije i narodi, pa se ne raspadaju.

Da li je kraj jugoslovenske istorije, posebno na Balkanu i što se tiče Srbije, zamenjen sada ponovnim rađanjem geografije? Kosovo? Da razmisle o tome kritičari veštačke države. Potpuno razumem razočaranost srpske inteligencije prvom i drugom Jugoslavijom. Slažem se, dva propala braka i nikada više bilo kakva državnopravna veza sa komšijama i susedima. Ali ne treba sada tako surovo pucati u leš Jugoslavije. Ona je definitivno mrtva i seiriti, posebno posle 100 godina, nad mrtvacem nije pristojno. Osim toga, ako smo živeli u jugoslovenskoj zabludi, a Hrvati i Tuđman nas toga oslobodili, da ne pričamo više onda o secesiji severnih republika.  Da podignemo Tuđmanu spomenik usred Beograda. I da na njemu piše: „Zahvalnost za budućnost”...


PROKOPIJE

09.12.2018. 10:56

Znao je obican svet i onda i u medjuvremenu a i danas.Ali obicnog srbina niko nista ne pita.ni hoce li Jugoslaviju, ni SCG,a ne pitaju nas ni zelimo li Rusiju ili EU.No nam kao idiotima saopste sta je dobro za nas, a kada ti nasi nazovi intelektualci i vodje zeznu stvar,e onda nagrabusi bas onaj koga nista pitali nisu.Ne pitaju nas sta mislimo ,no koliko krvi imamo da damo.Beograd prepunjen parazitima svake vrste, umjetnici ,intelektualci,starlete,kojima je za diku izivljavanje i sprdanje sa obicnim covekom,e to ce nas dokusuriti.


Nepoznati

09.12.2018. 11:12

Treci put isti scenario,kada god su krenuli da ovladaj ovim prostorima Srbija je propatila,a doticni su bili razoreni.Pogodite o kome se radi?Posle pada berlinskog zida dalo se ocekivati da cemo na.ebati. Pao berlinski zid,palo i medjunarodno pravo,slucajno?Taj zid je zver drzalao pod kontrolom.Nas problem je sto posle spasavamo porazene i oni nam posle odredjenog vremena budu najveci dusmani.Koje crne Jugoslavije,postoji Srbija i samo Srbija.


sloba

09.12.2018. 11:16

Svaka cast za poznavanje trule tvorevine kao sto je bila Juga,Gospodine Lazanski.da ostavimo te proklete Hrvate i ostale cvarke moramo da se okrenemo sada i da vidimo sta hoce zapad snama da uradi uz pomoc tih cvaraka verovatno ,lose, nam zaprsku spremaju, zato sto smo neodlucni i smatramo da sedenje na dve stolice ce nama tolerisati kao naprimer neutralni posmatraci,izmedju Zapada i Rusije koja se bori stim djavolima mi nismo Zapad - Svajcerska niti Austrija .


Rajsova definicija objašnjava

09.12.2018. 13:54

Svaka čast gospodine Lazanski! Veoma lagano ali efektno razobličili ste ovu našu srpsku "inteligenciju". Apsolutno je nelogično da sa tolikom strašću i žarom čereče Jugoslaviju, a da pri tom ni jednom rečju ne odaju barem priznanje i zahvalnost Tuđmanu za njeno razaranje!? Ako je Jugoslavija zaista bila tako "ružna i gnusna" tvorevina i "tamnica" srpskog naroda, onda Tuđman mora biti u Srbiji slavljen kao čovek koji je i Srbiji doneo slobodu! Ipak, sve mi se čini da je u pitanju nešto drugo. Ustvari, pre će biti da ovi naši "GM novoistoričari" pripadaju onoj "inteligenciji" koju je, tokom i po završetku 1.sv.rata u Srbiji, upoznao, identifikovao i definisao Arčibald Rajs, kao "najpokvareniji deo društva".


Srp i Čekić

09.12.2018. 15:51

@Rajsova definicija objašnjava - Tito ti je po naređenju ratih pobednika francuskih i britanskih moćnika(Neko bi rekao Masona) sa tom "bratskom" Jugoslavijom posle Jasenovca i Blajburga samo dao šansu da 91g napraviš Veliku srbiju. Da do kraja uništiš katoličku braću koja se nisu po njihovoj volji odvojila od Pape i Gospe kad su cepali Crkvu u 11veku zajedno sa Vizantijom i sv. Savom i sa braćom Srbima i koje zato nije mogao pokoriti niko u istoriji već 1000g koliko se radi na tome da im se svaki trag izbriše! A nije ti drug Tito kriv šta ti za to nisi bio sposoban ni sa svom silom JNA i genocidom a nije on kriv ni za to šta se hrvati povampiriše i napraviše čudo 95g e sad se ti laži i pravdaj kako god znaš i umeš! Ali tu ti naprosto nema pomoći kad narod veruje da ga čuvaju Bog i Gospa e tu ti nikakva sila ne pomaže koliko je to ludilo za mase protiv koje se naprosto ne može.


marko

09.12.2018. 18:47

@Rajsova definicija objašnjava - LAZANSKI HOCE L I VAM TREBATI 1000 GODINA DA SHVATITIE STO JE INJVIZICIJA AMERIKE I EVROPE CELE TO JE KLJUCNO PITANJE LAKO JE ZA TUDMANA NJEGA VISE NEMA OVI SU VECNI ZLOTvORI. KLAD CETE TO SHVATITI A HRLITE LUDJACKI U EVROPU


Pravednik

09.12.2018. 14:37

Mudro zbori Lazanski. Vidi se da se školovan u Hrvatskoj.


Milan M

09.12.2018. 14:38

Velike sile tada Engleska i Francuska kao i Rusija su uticale na stvaranje Jugoslavije kako bi smanjile uticaj pobedničke Srbije posle 1.sv. rata


Ljubo

09.12.2018. 15:18

Nema naroda na svetu ,da je bezobrazniji ,ne zainteresovaniji ,prljaviji za svoju veru ,naciju ,drzavu kao sto je srpski pravoslavni narod .Govorim o pravoslavnim Srbima .Jer oni sto su prebegli u druge vere , ( u druge ideologije ) ,i sada imaju i novokomponovanu naciju ,ti su posebna zlocinacka prica .Mi Srbi smo lepo vaspitani za " tudje" kuce ,a u svojoj smo pravi djilkosi .Kako smo znali tako su nad nama i poradili mnogi ,a narocito oni sto su bas u drugu veru otisli .Ti su nam jada zadali u zadnjih sto godina vise no bilo ko drugi .Mi smo davno samoubistvo izvrsili ,...


milemalivuk

09.12.2018. 16:54

Ne razumijem Lazanskog u ovom njegovom ridanju za om najvecom grobnicom srpskog naroda u istoriji. Covece kako nemozes da shvatis ljudi kazu da je bila greska I bila je jer tu drzavu su htjeli samo Srbi svi drugi su usli jer su u tom istorijskom trenutku bili na strani porazenih I nisu imali izbora jer u protivnom bi zavrsili na smetljistu istorije, dakle ulaze u tu drzavu protiv svoje volje I cekaju trenutak kad ce joj zabiti noz u ledja I u dr. svj. ratu uz pomoc fasista pokusavaju I zadaju nam strasne udarce I daju do znanja da s njima nema zivota al I nakon toga mi ih vadimo iz smeca I dajemo punopravno clanstvo u toj monstruoznoj drzavi I oni cekaju ponovo svoj trenutak I onda dolazi 91-95 I to je to.


Miki

09.12.2018. 18:33

Ne znam u kakvoj je vezi tito sa stvaranjem jugoslavije. Kralj napravio, tito unistio Usput i pobio Gospodin Lazanski je proizvod broza. Postoji jedna druga srbija u emigraciji koja i dalje oseca da komunisti vladaju


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.