• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pink.rs

12.12.2018

00:04

"PRAVAC" NA TV PINK! DIKLIĆ: Posle Makronovog govora podrška 'žutim prslucima' u padu; KOLAKOVIĆ: Makronove mere ne mogu da zadovolje građane!

Politika

"PRAVAC" NA TV PINK! DIKLIĆ: Posle Makronovog govora podrška 'žutim prslucima' u padu; KOLAKOVIĆ: Makronove mere ne mogu da zadovolje građane!

Podeli vest

Očigledno je da je Makron odstupio od svog arogantnog stava u govoru koji je održao sinoć, ali, sudeći prema reakcijama koje su usledile potom, nije uspeo da zadovolji "žute prsluke", ocenjuju sagovornici emisije "Pravac".

Francuska je ovih dana na nogama - antivladini proteste počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmera sa širokim nizom pritužbi i gnevom protiv Makrona.

Francuska vlada, pritisnuta protestima, odustala je od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, a koji je prethodno bio suspendovan na šest meseci.

Foto: printscreen

 

Najmanje tri osobe su stradale i više stotina je povređeno u protestima u Francuskoj.

Juče se francuski predsednik Emanuel Makron obratio naciji ističući da je verovatno i sam doprineo gnevu naroda.

Makronov govor bio je dosta kratak, trajao je svega 13 minuta, u njemu se može primetiti odstupanje od arogantnog stava, a ono što je naciji obećao, sudeći prema reakcijama, nije zadovoljilo "žute prsluke", ocenjuje Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije. Dodaje da su usledile kritike i od sindikata, koji najavljuju da će se u petak pridružiti "žutim prslucima".

- Makronovi politički protivnici spremno su dočekali njegov govor i odmah nakon istog, izneli su oštre kritike - navodi Kolakovićeva za Pink3.

Iako Makron možda lično nije spreman za radikalne promene, moraće da ih izvede jer je pritisak veliki, ocenjuje Radomir Diklić, direktor "Bete" i nekadašnji ambasador u Parizu.

Foto: printscreen

 

 Već četiri nedelje traju protesti i najavljuje se i novi za subotu, uz podršku sindikata. Govor je sadržao najave boljitka za prosečne Francuze, a premijer je ove najave danas dodatno obrazložio i pozvao na debatu. Prema pojedinim reportažama, čini se da je podrška "žutim prslucima" blago pala, a pala je zbog predloga koje je Makron izložio - kaže Diklić, dodajući da je najveće zadovoljstvo izazvalo to što se neće oporezivati prekovremeni rad.

Dodaje da je ovo izazvalo podršku i radnika i poslodavaca.

Kolaković kaže da je na delu veliki test za Makrona, koji, čini se, nije dobro shvatio poruku naroda.

- Makron je potekao iz naroda, iz porodice srednjeg sloja, koji je prestao da sluša narod koji ga je izabrao. Mere koje je predložio ne mogu da zadovolje građane - kaže Kolaković za emisiju "Pravac".

Foto: printscreen

 

Diklić podseća da su bunt započele kamiondžije, a zatim su mu se, uz sazrevanje društvenih uslova, pridružili i ostali građani.

On ocenjuje da će Francuska sada živeti period pregrupisanja i nove političke realnosti, što je i sam Makron najavljivao. Dodaje da Makron juče u svom obraćanju nije odustao od svojih osnovnih ciljeva.

 

MAKRON U PROBLEMU! ŽUTI PRSLUCI JASNI: Odmah napustiti NATO, istupiti iz EU, vratiti Francuskoj suverenitet!

 

 

VLADIMIR PUTIN OPET NA METI ZAPADA: Šefa Kremlja okrivili za nerede u Francuskoj?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdjurdjevic

pre 5 godina

Francuzima je sto puta bolje nego nama. Šta mi čekamo?

SS

pre 5 godina

Žute majice uz marseljezu samo napred do pobede.

Izbori 2024

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59