• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.12.2018

16:38

POPOVIĆ: Obrazovanje nove generacije inženjera prioritet Vlade!

Politika

POPOVIĆ: Obrazovanje nove generacije inženjera prioritet Vlade!

Podeli vest

Digitalna transformacija srpske industrije i obrazovanje nove generacije inženjera jedan je od osnovnih zadataka Vlade Srbije, poručio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

 

Popović je na otvaranju dvodnevnog foruma "Mašinstvo i inovacione tehnologije -MITEF 2018" u Privrednoj komori Srbije rekao da Srbija mora da postane deo globalnih procesa reindustralizacije svetske ekonomije i u tom kontekstu masovne primene savremenih industrijskih ICT tehnologija.

- Veštačka inteligencija, robotika, fleksibilna automatizacija... predstavljaju prostor u kojem Srbija treba da traži svoj budući i sadašnji industrijski identitet - rekao je Popović i napomenuo da je industrijska transformacija u Srbiji primarni zadatak vlade.

- Obrazovanje nove generacije inženjera, generisanje nove tehnološke elite, naš je primarni zadatak.

Zato je, kaže Popović, važno i da se modernizuju obrazovni programi.

- Srbija već ima spremnu i obrazovnu ali i inovacionu strukturu, a to su četiri univerzitetska centra u kojima se decenijama obrazuju inženjeri za domen proizvodnih tehnologija. To je najveći resurs koji Srbija ima - naši inženjeri - poručio je ministar.

Popović je podsetio da digitalizacija ima korene u prošlosti, da oni sežu pola veka unazada te da ovaj proces u industriji od tada traje u kontinuitetu.

Državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da se trenutno radi na izradi Zakona o nauci i istraživanjima i ukazao da Srbiji nedostaju inženjeri, jer kako je rekao, sve više fabrika dolazi u Srbiju, te je zato potrebno obrazovati ovaj profil stručnjaka.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je da ono što danas u svetu pravi razliku između uspešnih kompanija koje se bave mašinstvom i onih koji to nisu, je način na koji te kompanije primenjuju digitalnu tehnologiju u svom poslovanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Baš nam je jaka industrija,a pogotovo digitalna.Ko će bre da obrađuje zemlju i uzgaja stoku narode,a od toga Srbija može da živi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija