• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RSE

13.12.2018

23:26 >> 23:29

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG VOJSKE KOSOVA: SAD žele kapitulaciju Beograda, eliminisanje Srba na KiM i da Srbiju smeste u NATO!

Politika

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG VOJSKE KOSOVA: SAD žele kapitulaciju Beograda, eliminisanje Srba na KiM i da Srbiju smeste u NATO!

Podeli vest

"Zapaliti Srbiju", "Kosovo stvara vojsku neosuđenih terorista", "Sjedinjene Države će uvek biti na strani Prištine", "S takvom prošlošću nezavisnost je nemoguća"... neki su naslovi koje možemo videti ovih dana u ruskim novinama, uoči najavljenog formiranja Vojske Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da će se za Vojsku Kosova glasati 14. decembra u parlamentu. Očekuje se da će oružane snage Prištine činiti 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.

Takvi planovi izazvali su oštru reakciju u Beogradu, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije kosovskih Bezbednosnih snaga u vojsku.

Poruka ruskog Ministarstva inostranih poslova i ruskih medija je jednostavna: formiranje kosovske Vojske krši Rezoluciju UN-a 1244 i vodi ka destabilizaciji na Balkanu, a iza svega stoje Sjedinjenje Države.

Najkritičniji su prema politici kosovskih vlasti provladini mediji i novine.

Još nestvorenu formaciju u Rusiji upoređuju čak i sa terorističkom "Islamskom državom".  

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je više izveštaja u vezi planova kosovskih vlasti. Između ostalog, ona prenosi izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića, te predstavnika stranke "Srpska lista" na Kosovu Igora Simića.

Dok Vulin smatra da se radi o stvaranju "vojske neosuđenih terorista" radi obračuna sa Srbijom i Srbima, Đurić preko ruskih medija poziva svetsku zajednicu da zaustavi formiranje kosovskih oružanih snaga.

(VIDEO) AMERIČKI MARINCI PEVAJU BOŽE, BLAGOSLOVI KOSOVO! Priča koja stoji iza je monstruozna, ZA VOJSKU SAD NEMA OPRAVDANJA!

- Najava formiranja tzv. Vojske Kosova je direktan napad na mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu. Ovaj korak kosovskih struktura je u suprotnosti sa svim međunarodnim dokumentima o Kosovu i Metohiji, pre svega, Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - rekao je Simić za RIA Novosti. 

Ovaj predstavnik kosovskih Srba osudio je Evropsku uniju i ambasade zapadnih zemalja zbog "blagih upozorenja" i "ćutanja" povodom formiranja kosovske Vojske.

Foto: Beta/Reuters/Fotoilustracija

U zvaničnom listu ruske vlade "Rosijskaja gazeta", koji navodi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji da će "Sjedinjene Države uvek biti na strani Prištine, čak i u slučaju kršenja svih temelja međunarodnog prava".

AMERI UBILI TUĐMANA, 'OTROVALI GA RAKOM' - Ubijeni i Gojko Šušak i Zvonimir Červenko?! SVI SU, ZAJEDNO SA SAD, UČESNICI ZLOČINA PROTIV SRBA!

Ovaj list navodi mišljenje stručnjaka za bezbednost Dževada Galijaševića, koji kritikuje "kolektivni Zapad" zbog tolerisanja "militantne retorike" kosovskih političara.

- Zapadne vlade su partneri i saučesnici u zločinima OVK-a (Oslobodilačka vojska Kosova) i njegovih komandanata, kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Oni su zajedno sproveli 'projekat Kosovo', koji je podrazumevao proterivanje Srba, prisilno stvaranje kvazi države i vladinih institucija koje bi prikrivale organizovani kriminal, trgovinu drogom i oružjem, te mobilizaciju džihadista za učešće u geopolitičkim ratovima u muslimanskom svetu i rušenju režima - tvrdi Dževad Galijašević za novine "Rosijskaja gazeta".

Taj isti list naziva premijera Ramuša Haradinaja "najsumnjivom osobom na Kosovu", pozivajući se na mišljenje "nemačkih obaveštajnih službi".

Protiv koga je usmerena buduća kosovska Vojska? Odgovor na to pitanje traži "Federalna novinska agencija".

Ivan Skorikov, analitičar ruskog Instituta Zajednice nezavisnih država, koji se inače bavi socio-političkim i ekonomskim procesima na postsovjetskom prostoru, kaže za tu agenciju da oružane snage kosovskih Albanaca već dugo postoje u obliku Bezbednosnih snaga, "koje se sastoje od bivših militanata Oslobodilačke vojske Kosova i njihovih mladih ideoloških sledbenika".

- Dodelivanje statusa redovnih oružanih snaga je, pre svega, politički korak. Vojska je jedan od atributa formalnog suvereniteta, a za militarističko albansko društvo je simbol ponosa - smatra Ivan Skorikov.

(FOTO) VOJNIK KFORA POKAZAO SRBIMA SREDNJI PRST! Ekstremno bahato ponašanje pripadnika NATO na severu KiM!

Stvaranje kosovskih oružanih snaga pokazuje da je Zapad svesno ignoriše međunarodne pravne mehanizme rešavanje kosovskog problema radi nove destabilizacije na Balkanu, tvrdi ovaj sagovornik "Federalne novinske agencije".

- Cilj svega je prisiljavanje Srbije na političku kapitulaciju, eliminisanje srpskih enklava na Kosovu, priznavanje albanske kvazidržave, a zatim integrisanje Srbije u EU i NATO. Srbija ponovo postaje talac velike geopolitičke igre, jer je njena proruska pozicija smeta Zapadu - zaključio je Ivan Skorikov.

Još jedan stručnjak, Aleksandar Pivovarenko, iz Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, kaže za internet novine EurAsia Daily da se kosovska Vojska formira uz pomoć američkih instruktora.

- Za Sjedinjene Države, stvaranje ove strukture rešava nekoliko problema. Kao prvo, one dobiju dodatnu snagu, koja je sposobna da deluje oružanim putem. Kao drugo, stvaranje zavisne vojne strukture je sredstvo za očuvanje političkog uticaja na ovoj teritoriji - rekao je Aleksandar Pivovarenko.

Foto: Tanjug

"Stvaranje 'vojske' (suprotno odredbama sopstvenog 'ustava') može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u pokrajini, već i za bezbednost balkanskog regiona u celini", stoji u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Pored toga, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je Kosovo "izvorom nestabilnosti na Balkanu". U intervju za grčke medije Lavrov je rekao da "Kosovo ne samo sabotira realizaciju dogovora postignutih sa Beogradom, već preduzima nove provokacione mere".

Ruski ministar smatra da će kosovska Vojska biti usmerena protiv Srba koji žive na Kosovu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anarhista

pre 5 godina

Постоји само једна разлика између нас Срба и тамних сила. Они раде док ми мрсимо муда. Просечни Србин гледа само како да оде на одмор (иако им је цели живот одмор), и како да комшији цркне крава. Слобода и држава се не тражи него се узима.

kada smo

pre 5 godina

nula od naroda... svako ko ima gram ponosa bi zauzeo celo Kosovo I RASCISTIO SA SIPTARIMA zauvek... pa neka posle kukaju kod americkih idiota.... znamo da izigravamo "strasne" heroje po kafanama i forumima a kada se mora braniti svoja zemlja nema nas nigde.... E' Lazare sta si docekao....?

Ana

pre 5 godina

U ovom clanku o reakciji ruskih media na dogadjaje na Kosovu, sve je tacno! -- Ali taj "zapad", koji zna da gubi svoju ideju o vlastitoj IZUZETNOSTI, u ovom delu Svemira, na planeti Zemlji - a da i pored toliko napora, novca, vremena , lazi, intriga i manipulacija, u saradnji sa masmedijom, JOS UVEK NIJE ZAVRSIO SVOJ RAZARAJUCI ZAPOCETI POSAO, NI SA RUSIJOM, NI SRBIJOM ----sada je VEOMA USPANICEN!!! Zuri im se strasno… -- Sa Rusijom nisu uspeli ni "od iznutra, ni od spolja", pa sada pokusavaju da je oslabe stvarajuci nova zarista okolo nje. Da ne zna kud ce pre!!! -- Provociraju ruske snage i reakcije. -- A Albance lukavo koriste, da dok misleci da imaju podrsku i zastitu "zapada", BUDU NJIHOVE SLUGE NA TERENU, za njihove vlastite ciljeve. Jer retko ta gospoda silaze na zemlju da zavrse poslove licno! Oni samo odozgo iz vazduha!!! -- I takodje nije slucajno da se pomorska kriza oko KRIMA, desava bas i kada su Albanci na Kosovu, preuzeli stvari u "SVOJE RUKE" I tako...samo uvek je bila tacna ona narodna mudrost da "NICIJA NIJE DO VEKA GORELA", ili kako braca Kinezi kazu, "NE MOZES UVEK BITI GORE MORACES I DA SIDJES. To je zakon Univerzuma...Samo PAMETNO...

Ana

pre 5 godina

U ovom clanku o reakciji ruskih media na dogadjaje na Kosovu, sve je tacno! -- Ali taj "zapad", koji zna da gubi svoju ideju o vlastitoj IZUZETNOSTI, u ovom delu Svemira, na planeti Zemlji - a da i pored toliko napora, novca, vremena , lazi, intriga i manipulacija, u saradnji sa masmedijom, JOS UVEK NIJE ZAVRSIO SVOJ RAZARAJUCI ZAPOCETI POSAO, NI SA RUSIJOM, NI SRBIJOM ----sada je VEOMA USPANICEN!!! Zuri im se strasno… -- Sa Rusijom nisu uspeli ni "od iznutra, ni od spolja", pa sada pokusavaju da je oslabe stvarajuci nova zarista okolo nje. Da ne zna kud ce pre!!! -- Provociraju ruske snage i reakcije. -- A Albance lukavo koriste, da dok misleci da imaju podrsku i zastitu "zapada", BUDU NJIHOVE SLUGE NA TERENU, za njihove vlastite ciljeve. Jer retko ta gospoda silaze na zemlju da zavrse poslove licno! Oni samo odozgo iz vazduha!!! -- I takodje nije slucajno da se pomorska kriza oko KRIMA, desava bas i kada su Albanci na Kosovu, preuzeli stvari u "SVOJE RUKE" I tako...samo uvek je bila tacna ona narodna mudrost da "NICIJA NIJE DO VEKA GORELA", ili kako braca Kinezi kazu, "NE MOZES UVEK BITI GORE MORACES I DA SIDJES. To je zakon Univerzuma...Samo PAMETNO...

leonida

pre 5 godina

Plašim se da od te prazne retorike Srbija nema ništa. Sve ovo što pišu naša braća rusi je tačno. Znali su i znaju da taj problem nije od juče i da već sutra može da bude problem celog Balkana pa i Evrope. Upozoravali smo Moskvu i Vašington i Peking i Brisel i svi se prave ludi, svi osim Maje Kocijaqnčić koja kaže da obe strane treba da se uzdrže. Problem Kosova i Metohije smo iznosili bezbroj puta u UN. da li su Ujedinjene Nacije reagovale-nisu, da li će reagovati na gaženje rezolucije 1244 UN-neće, neće jer UN već odavno ne postoji. Zato braćo Srbi ne oslanjajmo se na druge, budimo jedinstveni i složni sada kada je najteže, jer sutra već može biti kasno.

Giša

pre 5 godina

Svi pametni i pričaju svoju priču jedino ameri rade u praksi o furaju svoje.Svaka om čast,ne kao da je to u redu već su pokazali i Rusima i ostalima gdje im je mjesto u svjetskoj politici.0

Karlobag

pre 5 godina

Nije mogao Slobo izbiti na hrvatsko more pa neće moći ni Vučić na albansko jezero! Haradinaj: Treba da pokažemo Srbima gde im je mesto i uradimo isto što i Hrvati!

007

pre 5 godina

Hahahaha.Rusija na nogama zbog Kosovo e vic godine.Rusi samo ce da poentiraju u nivnu korist na ledja Srbiju.

Vraćanje tuđeg

pre 5 godina

OTPREMLjENE UMETNINE U VLASNIŠTVU SPC: U Hrvatsku vraćeno 180 ikona Eto kako je ta EU dobra da te lepo natera da sve napraviš šta treba i kako treba? E sad svi mi znamo koliko poglavlja i uslova ima pa samo treba poso da se radi i manje kuka i gleda tuđe...Nego hoće li tako će jednog dana po poglavlju 23 i da se uplati prva renta ratne odštete da bi se zatvorilo?

Muški haremi u Beogradu

pre 5 godina

Nikakav genocid ovo ne može da očisti i izbriše! Zašto se ovo, ne zna i ne sme da se uči u srpskoj istoriji, jer prvo su Srpkinje, morale prve bračne noći, pod turčina pa su posle morali i Srbi Đojleni: Blic.rs JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA www.blic.rs/riznica/jeste-li-culi-za-djojlene-pre-gotovo-200-godina-srbija-je-iz-budzeta-placala-mlade/j4j89zd ....U Osmanskom carstvu postojanje muškog harema je bilo potpuno legitimno, kao i držanje ženskog harema, što su u punoj meri koristili sultani i ostali velikodostojnici. Tako su i u Beogradu u 19. veku postojali muški haremi u kojima su mladići služili za novac koji im je isplaćivan iz budžeta tadašnje Srbije..... E tako će opet biti za arapske šejke i albansku mafiju i bogate migrante....A eto opet se hrvati ko nekada u Austrougarskoj i sada spojili sa svojom Evropskom katoličkom braćom u EU i opet će gledati kako muslimani porobljuju i gaze i guze njihovu izdajničku i genocidnu i krivoslavnu srpsku "braću" ma bar tih po analizi gena 33% Južnih slovena-hrvata u Srbiji? ZAŠTO SE O TOME ĆUTI?

Kažu

pre 5 godina

Srce srbije je izvađeno ilegalno dok je pacijent bio bez svesti posle Oluje i sada ide na legalnu transplataciju u Majku Albaniju! CG je za logore na svojoj zemlji(Morinj) isplatila odštetu za 220 hrvatskih logoraša i zbog zločina osudila 4 svojh bivših pripadnika JNA na 12g zatvora e tako se radi na putu za EU po poglavlju 23(sudstvo)! Eto kako ga lepo Oluje 95g naučila pametida kaže Vučić: Moramo da se oslobodimo zabluda da možemo da objedinimo sve teritorije na kojima žive Srbi! Hrvatski ministar za državnu imovinu reče na HRT-u da je RH za 6 srpskih i 15 bošnjačkih hotela i odmarališta dobila čak 347 ponuda za koncesiju a od nje bi se državni budžet punio svake godine sa 217mil.Kn(30mil.E)! Minimalna plata u Hrvatskoj posle pola porušene i obnovljene zemlje je koliko i prosečna u Srbiji a to sada neće da piše NITI JEDAN srpski medi! Haradinaj kaže da takse ostaju sve dok Kosovo ne uđe u EU jer onda mora da ih makne a ukoliko je potrebno trajaće zauvek! Papa Franja na proleće ide na "Balkansku turneju" a u Srbiju neće 100% nakon šta je onako izigrao SPC i četnike sa Komisijom za Stepinca gde se videlo da sem laž i i mržnje nemaju ništa protiv njega iako je arhiva NDH u Beogradu šta sada treba još da dođe u Srbiju da im to "nabije na nos"?

Miloš Milošević

pre 5 godina

Dobro se zna kome se kupuje vreme i peglaju izbori u državi, a to su i amerika i engleska. Svi Kosovo koriste za svoje potrebe. Dajmo Rusima bazu u Nišu, pa da vidiš kako će svi da se smire svi !

Aca

pre 5 godina

Mislim da bi za nasu zemlju bilo bolje i da udjemo u Nato!

Kosovka devojka

pre 5 godina

To da iza svakog poteza Pristine stoje SAD i pruzaju punu podrsku nije nista novo, pa kao ni to da Albanci zele da "ociste" Kosovo od Srba...kao ni to da ce Rusija pruziti punu podrsku Srbiji...ali u celoj prici narodu je samo jedna stvar bitna...a to je mir i porodice na okupu

Petar

pre 5 godina

Ovo im neće proći, očekujem reakciju Rusije!

Nadica

pre 5 godina

Situacija je teska , nepredvidiva , ali sa nasim jasnim ciljem mira i cuvanja naroda po svaku cenu.

Vesna

pre 5 godina

Pitanje vojske Kosova, nažalost, nije od juče i sve ovo vreme se borilo protiv njenog formiranja. Namere su očigledne i imaće velike posledice za Srbiju najviše, a i za stabilnost i mir u regionu i šire uopšte.

Branko

pre 5 godina

" GDE SI SAD PLENKOVICU VELI STRUCNAK ZA MEDJUNARODNO PRAVO KAD JE KRIM U PITANJU" !!!??? " PLENKI SAD KAO KURVA CUTIS KAD SU TVOJA BRACA ZLOCINCI U PITANJU, KAD STE ISTI " !!!!?????

Nikola

pre 5 godina

Kad Ruski medved stavi sapu na Kosovo, ima siptari da beze glavom bez obzira.

Propali baš svi planovi

pre 5 godina

PLAN: "Prvi Memorandum SANU 1986"-Youtube POČETAK: Početak balvan revolucije u RH , 1989-1990-Youtube PROVEDBA: B92: Beograd, Srbija 1991-Bacanje cveca po tenkovima JNA-Youtube VRHUNAC: Uvježbavanje bijega iz Krajine - srpanj 1995-Youtube GENOCID: Europe's Muslim Holocaust Short Documentary #Srebrenica-Youtube KRAJ: Oluja-Predaja 21.Kordunskog Korpusa Srpske Vojske-8.08.1995-Youtube POSLEDICE: Bombardovanje Srbije 1999 (Ceo Dokumentarac)-Youtube PLAN ZA ISPRAVAK PRVOG PLANA: Drugi Memorandum SANU (2011)-Youtube NOVI PLAN: Mora da se izbije bar na albansko jezero Gazivode kad se nije moglo u Karlobag na more! Jezero Gazivode produbilo podjele na Kosovu-Youtub

sneska

pre 5 godina

Ovo je vise nego ozbiljna kriticna situacija ne samo za Srbe i Srbiju vec za citav Balkan i Evropu.

Suki

pre 5 godina

Mislim da cemo imati veliku podrsku Rusije,nase pravoslavne brace.

Bojana

pre 5 godina

E,nece im se zelja ostvariti da Srbe proteraju iz svoje zemlje.

veliborZvornik

pre 5 godina

Ma kakva Rusija ... Bolje da se kombinovalo sa Amerikom !!!

velk

pre 5 godina

jebe se rusima za vama... al dobro bitno je pare zaraditi na glup narod... sto da ne..

hag

pre 5 godina

I sad će baćuške,kad su već na nogama,da dotrče na Kosovo,rastjeraju vojsku Kosova i NATO i predaju Kosovo Srbiji!!!

lolo

pre 5 godina

Protiv formiranja vojske smo svi, ne zelimo da se takve stvari dese. Mi ne zelimo probleme.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija