• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2018

13:07 >> 13:45

PRIŠTINA BI DA NASILNO MENJA GRANICE SRBIJE! Đurić: Nelegalna "vojska Kosova" je okupaciona formacija na teritorije Srbije!

Politika

PRIŠTINA BI DA NASILNO MENJA GRANICE SRBIJE! Đurić: Nelegalna "vojska Kosova" je okupaciona formacija na teritorije Srbije!

Podeli vest

Vojska Kosova za Beograd predstavlja ilegalnu okupacionu formaciju na teritoriji Srbije, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u obraćanju javnosti. Kako je naveo, takozvana vojska formiranu je sa ciljem nasilne promena granica zemlje. Đurićev govor prenosimo u celosti:


“Parlament privremenih institucija samouprave u Prištini je danas, bez učešća srpskih predstavnika, po jednonacionalnom diktatu albanske većine na Kosovu i Metohiji, a suprotno svim važećim odredbama domaćeg i međunarodnog javnog prava, doneo odluku o formiranju tzv. vojske Kosova. Odluka o formiranju tzv. vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju. Ova odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja albanske nezavisne države, tzv. „Republike Kosovo“, na čitavom području A.P. Kosovo i Metohija. S obzirom da je odluka o njenom formiranju doneta suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije, suprotno privremenom ustavnom okviru Kosova, ali i suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, kojim je okončan oružani sukob na Kosovu i Metohiji 1999. godine, tzv. vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na području Republike Srbije.

Protivpravni i separatistički karakter ove ilegalne okupacione formacije jasan je i nedvosmislen. Odluka o njenom formiranju ima za cilj nasilnu promenu granica naše zemlje i narušavanje Ustavom i međunarodnim aktima utvrđenog položaja naše južne pokrajine. Sve to, u uslovima u kojima upravo zbog pokušaja jednostranog i nasilnog nametanja statusa još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Srba i političkih predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca. Tzv. vojska Kosova formira se i u trenutku u kome niti jedan jedini Albanac nije na sudu odgovarao za hiljade ubijenih i nestalih, stotine hiljada proteranih građana Srbije u toku i nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, i brojne druge zločine počinjene upravo od ruke ilegalnih albanskih oružanih formacija.

Tzv. vojska Kosova formira se i uz javnu i neprikrivenu političku, materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na našu zemlju, u toku koje su ubile hiljade civila, a koje svojim delovanjem u prethodnom periodu i danas jesu najodgovornije za situaciju na Kosovu i Metohiji. Građani Srbije treba da znaju da su upravo ove države sledstveno tome najodgovornije i za današnju odluku parlamenta privremenih institucija u Prištini. U ovom, za Srbiju veoma teškom danu, predstavnicima ovih država želim da poručim da narod Srbije neće nikada zaboraviti njihovo delovanje i da njihovu podršku formiranju tzv. vojske Kosova. Građani Srbije i srpski narod doživljavaju kao duboku uvredu koja će ostaviti trajne i neizbrisive posledice. Podjednako nećemo zaboraviti ni podršku i prijateljstvo onih koji su bili sa nama kada je teško.

Međunarodne misije na KiM nisu i ne mogu pod bilo kakvim izgovorom biti amnestirane od svoje ugovorno definisane obaveze da spreče delovanje ilegalnih naoružanih grupa kosovskih Albanaca na teritoriji Kosova i Metohije. Zahtevamo od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne „vojske Kosova“ na području Kosova i Metohije i da istu razoruža i situaciju vrati u okvir predviđen Rezolucijom 1244. Sve drugo značilo bi direktnu podršku protivpravnom delovanju sa ciljem okupacije i nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije, što je protivpravno delovanje kažnjivo po međunarodnim i propisima Republike Srbije.

Pozivam građane Republike Srbije - Albance, Srbe i sve ostale, da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružane formacije tzv. vojske Kosova. Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije kažnjiva su višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama. Organi i službe bezbednosti Republike Srbije imaju zadatak da utvrde identitet lica koja pristupaju ilegalnoj oružanoj formaciji tzv. vojske Kosova i da ih liše slobode kada god im postanu dostupna, a nadležni pravosudni organi imaju Ustavom i zakonima definisanu obavezu da ova lica kazne i udalje iz njihovih sredina, onog momenta kada ovakve osobe postanu dostupne nadležnim organima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviće da preduzima celishodne i potrebne, Ustavom i zakonima utvrđene korake kako bi očuvao mir, bezbednost i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Srbija je okrenuta miru, budućnosti i razvoju. Verujemo u političko, razumno i kompromisno rešenje za sve probleme nasleđene iz prošlosti, ali nismo i nećemo ni po koju cenu dozvoliti da naš narod na Kosovu i Metohiji bude zgažen, progonjen i pretvoren u bilo čije roblje“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kristina

pre 5 godina

Neka ne misle da ce ovom vojskom menjati granice kao olovkom po papiru.

lena

pre 5 godina

Priština je tu da ispunjava želje Albanije i svojih ostalih partnera.

Sara

pre 5 godina

Šiptari žele da stvore državu na teritoriji Srbije, i krše ne smao sve sporazume nego i svoj ustav. Njihovom varvarskom ponašanju. Međunarodna zajednica mora konačno stati na put.

Nemanja

pre 5 godina

Vreme je pokazalo da ono sto oni zacrtaju na kraju i ostvare, ostaje nam samo da se borimo i nadamo se da i u tome nece uspeti.

dusan

pre 5 godina

Nista novo, za sve sto rade oni upotrebljavaju silu.

TEODORA

pre 5 godina

Na miran i civilizovan nacin pokusavamo da sacuvamo mir i zastitimo nas narod na KiM. Na provokacije ne smemo reagovati.

Pera

pre 5 godina

Samo to moze da bude i nistabdrugo, okupaciona, teroristicka vojna formacija.

Maja

pre 5 godina

Formiranje ilegalne vojne foramacije na Kosovu i metohiji suprotno rezoluciji 1244 je legitaman cilj na pomenutoj teritoriji.Cilj je sadejstvo sa NATO u okupaciji dela teritorije R. Srbije.

Simonida

pre 5 godina

Nasilna okupacija krsenje svih medjunarodnih orava i sporazuma

Ilija

pre 5 godina

Pristina zeli sve na silu da promeni i izazove nemire.

mmazibrada

pre 5 godina

KiM je po Ustavu dio RS,privremeno okupiran od NATO-a a formalno pod upravom UN. Sve privremene institucije na KiM su nelegalne ako ih nije uspostavio UN ili RS, i kao takvog statusa ne mogu biti pregovaračka strana. Ostalo su priče.

Ana

pre 5 godina

Priština je do sada prekršila mnoga međunarodna prava i sporazume, tako da i formiranje njihove vojske je samo nastavak takvog ponašanja. Svi znamo da Amerika stoji iza svega toga i da je njihova namera destabilizacija regiona i uništenje Srbije.

Olja

pre 5 godina

Takozvana vojska Kosova je teroristička organizacija!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59