• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

19.12.2018

10:11 >> 10:16

RUSI I KINEZI SAHRANILI I SAD I PRIŠTINU i plan za LAŽNU DRŽAVU NA TERITORIJI SRBIJE! Šiptari 11 godina oživljavaju mrtvaca!

Politika

RUSI I KINEZI SAHRANILI I SAD I PRIŠTINU i plan za LAŽNU DRŽAVU NA TERITORIJI SRBIJE! Šiptari 11 godina oživljavaju mrtvaca!

Podeli vest

Po ko zna koji put prištinske vlasti su se u SB UN pozvale na plan finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, potpuno apstrahujući činjenicu da je taj isti plan Savet bezbednosti odbacio 2007. godine. I da, samim tim, on nikakvu formalno-pravnu vrednost

Predsednik Kosova Hašim Tači, naime, na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio je da odluka vlasti u Prištini o formiranju vojske Kosova nije u suprotnosti ni sa Rezolucijom1244, ni sa Ustavom Kosova, ni sa Ahtisarijevim planom, ni sa međunarodnim pravom. 

Na činjenicu da je Ahtisarijev plan odbačen, podsetio je u Njujorku i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da se, kada nedostaju argumenti koriste - nepostojeći dokumenti.

Na pitanje da li je višegodišnje oslanjanje Prištine na nikada neusvojen Ahtisarijev plan, uz očigledno ignorisanje važeće Rezolucije 1244 SB UN od strane kosovskih vlasti i zapadnih sila, dokaz da je međunarodno pravo propalo, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić kaže da međunarodno pravo i te kako postoji.

RUSIJA SPREMA SPECIJALNI TRETMAN ZA ZEMLJE KOJE NEĆE U NATO: Ne samo da neće biti na nišanu raketa, već će dobiti i...

O tome, kako napominje, mi najbolje možemo da svedočimo. 

- Oni traže da Srbija potpiše dokument o priznanju Kosova, a čim traže tako nešto to znači da žele nešto pravno validno za valorizaciju tog priznanja. Dakle, sama okupacija ili neka faktička situacija nije dovoljna da potvrdi da Kfor ili NATO ili Albanci drže Kosovo, već se traži baš dokument. To je čist dokaz, iz našeg najneposrednijeg iskustva, da međunarodno pravo postoji - objašnjava Samardžić.

Međutim, kako dodaje, međunarodno pravo je labavo i dosta fleksibilno, a njegovo tumačenje zavisi pre svega od odnosa sila.

HRVATI SPREMAJU OPTUŽNICE ZA 20.000 OFICIRA SRBA! Podla igra kako bi opravdali sopstvene zločine nad Krajišnicima!

Samardžić podseća da je Rusija 2007. godine bila dovoljno moćna da, uz pomoć Kine, ne prihvati Ahtisarijev plan kao zamenu za Rezoluciju 1244 i on je ostao mrtvo slovo na papiru.

- To što ga što su ga Amerikanci koristili da bi po njemu pravili modelovanu državu Kosova, to je druga stvar i stvar te sile. Meni se dopalo što je Vučić reagovao na to da Ahtisarijev plan nije validan međunarodno pravni akt, ali ruku na srce, naša se vlada ponašala po tom planu više puta. Recimo, Tadićeva vlada je prihvatila Euleks misiju, koja je bila predviđena po aneksu 10 Ahtisarejevog plana. Kada su 2012. godine Vučić i Dačić došli na vlast, oni nisu to poništili i nastavili su da poštuju misiju Euleksa i da sa njom sarađuju, a kada su potpisali Briselski sporazum, oni su prihvatili Zajednicu srpskih opština po modelu Ahtisarijevog plana - kaže Samardšić uz opasku da tu niko nije nedužan, ali da ceni reakciju predsednika Srbije u SB UN, u nadi da će se i sam Vučić ponašati po tom principu. 

Foto: AP/fotomontaža

Sve se, dakle, napominje profesor Samardšić, vrti oko rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koja po njegovom mišljenju predstavlja suštinu svega.

- Ona je stub celog događaja, bilo tako što je neki ne primećuju, a okreću se oko nje kao Amerikanci i Evropljani, bilo tako što je neki ne primećuju kao što je naši doskora nisu primećivali, a sada su počeli da je primećuju. Znači, ta rezolucija je jako validan dokument i ako država hoće da brani taj deo svoje teritorije, svoje pravo i međunarodno pravo, ona mora da se drži Rezolucije 1244. To je najveći trn u oku Americi, Evropi i Albancima i dok taj trn ne izvade, oni neće biti mirni. Dakle, ona je vrlo jaka i validna, a to što je ignorišu samo znači da hoće i druge da nateraju da se tako ponašaju - ocenjuje profesor Samardžić.

NAJŽEŠĆA PROVOKACIJA ZAPADA DO SADA! Vojska SAD sad otima i Vranje!?

Međutim, kako dodaje, to im ne uspeva, sudeći po nastupu ruskog i kineskog šefa misije u Njujorku.

- Mislim da sve zavisi od stava države prema međunarodnim dokumentima i međunarodnom pravu, tim pre ako vam to pravo zaista štiti interese, što jeste slučaj sa Srbijom - zaključuje profesor Samardžić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Igor

pre 5 godina

Rezolucija 1244 je validan međunarodno pravni akt koji Priština nikad nije poštovala.

Kažu

pre 5 godina

Završena identifikacija još 9srpskih žrtava ubijenih u velikosrpskoj agresiji na RH! Jedan predstavnik Srba u RH izjavio u Vukovaru na skupu lokalne vlasti da je Oluja bila etničko čišćenje i najvljena tužba protiv njega sa obzirom na to da je u Hagu dokazano da to nije bila! Talin glavni grad Estonije proglašen za najbolju Evropsku metropolu za Božić i Novu godinu i to samo zato jer posle 3g za redom pobeda Zagreb nije smeo biti u konkurenciji a i dalje je najbolji. Hrvatska šalje pismo namere EU jer želi uzeti EURO najkasnije do 2022g!

Branko

pre 5 godina

" TO STO KAZE GAG RO JE SIGURNO PRAVDA, TREBA AMERE DA LJUBITE U SU*PAK STO JE VAMA HRVATIMA KROZ HAG OPRALA RATNE ZLOCINE " !!!!???? " TAJ ISTI GAG JE PRESUDIO UDRUENI ZLOCINACKI PODHVAT HRVATA U BIH, SAD VAM HAG NE VALJA " !!!??? " DOBILI STE PRESUDU MEDJUNARODNOG SUDA ZA GRANICU SA SLOVENIJOM PA TAJ ISTI SUD NE POSTUJETE "!!!!???? " VI HRVATI STE LJIGAV NAROD I SLUZITE AMERIMA DA VAS KAO OVCE SISAJU I AVIONE VAM NE DAJU. SAD CE PLEKOVIC NA PROSLAVU OLUJE ICI NA VASEM DOMACEM HRVATSKOM MAGARCU. NI OVCE NEBI BILE OVCE KAD BI ZNALE DA SU OVCE " !!!!??????

Branko

pre 5 godina

" KAD SI TAKO PAMETAN KA TVOJ PLENKI STRUCNJAK ZA MEDJUNARODNO PRAVO ODGOVORI MI: KAKO JE MIRKO NORAC DOBIO U RATU CIN GENERALA A NIJE ZAVRSIO VOJNU SKOLU, A NIJE BIO HEROJ DA GA ODLIKUJU VEC PRAVOMOCNO OSUDJENI RATNI ZLOCINAC. KOD VAS SU ZLOCINCI DOBIJALI CINOVE GENERAL KA I GLAVAS I OSTALA VASA GENERALSKA SVITA " !!!???? " VASIM ZLOCINIMA SU SE I NACISTI CUDILI, A JEDINI STE NA SVETU IMALI LOGOR ZA DECU I UBILI STE PREKO 20 000 DECE SA IMENOM I PREZIMENOM A MOGAO SI I SPISAK DA VIDIS U ZG PRE NEKOLIKO DANA " !!!!????

Branislav

pre 5 godina

nije mala triput ratovala i opet ce robovati nece !

DECA

pre 5 godina

Nema tu šta puno da se neko sekira jer Srbija ne treba ni EU ni Rusiju ni Kosovo nego samo da gleda sebe i svoj natalitet i to da Srpknjie rade abortus najviše u Evropi jer je sve jasno posle Oluje 95g a to je najbitnije od svega da je na Kosovo 95% albanaca i to je za Međunarodnu zajednicu njihova zemlja a NATO ih je od "velikosrpskog genocida" zaštitio 99g i opet će ako treba i komšije će da pomognu pa to je i Klinda indirektno rekla u Albaniji. Ma uzeće sve sa širenjem i ceo Jug Srbije bez agresije i bez ispaljenog metka nego samo sa 5-10dece u svakoj porodici kako to lepo reče i Sultan i tu im ništa ne možeš i tu srpska vojska nesme ni da mrdne i.

istina

pre 5 godina

Da, puno dece podrazumeva samo veliku seodbu Albanaca sa Kosova u Evropu u skoroj budučnosti, naglašuje i to da je 75% albanaca bezposleno i bez perspektive na kosovu, jer se od kriminala, prostitucije i droge nemože živeti... Sem toga glupo je misleči da če nataliteta da poveča perspektivu i bezbednost na kosovu ako ljudi nemaju od čega da žive...

Kosta

pre 5 godina

Pristina sve poteze svoje zasniva,na rusenju svih prava,i nepostovanju zakona.Al ta agresiaj jednom mora stati i doziveti totalni debakl.

Mina

pre 5 godina

Мислим да је доста било мајмунисања господе са КИМ и да је време да се среди.

Tamara

pre 5 godina

Rusija I Kina su velike vojne sile, hvala im sto su stali uz nas.

Kristina

pre 5 godina

Rusija je uvek bila veliki prijatelj Srbije.

sonja

pre 5 godina

Kad nisu hteli da poštuju rezoluciju 1244 ,sada im sve kreće nizbrdo...

AleksMache

pre 5 godina

Ne znamo ko je i sa kojom namerom uopšte i imenovao nezavisnu državu koja ne postoji!

Teodora

pre 5 godina

SAD i Priština bi volele da se ignoriše Rezolucija 1244 i da se primenjuje Ahtisarijev plan, ali ne može zato što je u pitanju pravno nevažeći dokument.

Hijena

pre 5 godina

Rusija ne zavisi ni od koga, a da su hteli, jos davnih dana bi prihvatili ovu suludu ideju. Jasan pokazatelj da Priština radi sta hoće, ali ne i dokle hoće

Darko

pre 5 godina

Kad bi mogli da učine da nestane Rezolucija 1244,da isteraju svoje do kraja.

Vronsky

pre 5 godina

Rusija i Kina su presudni saveznici Srbije u ovom istorijskom trenutku!

Iva

pre 5 godina

Priština se nijednog dogovora nikad nije držala.

Tresimesi1

pre 5 godina

Pozivaju se na nešto što je kao ideja odavno mrtvo, a zaobilaze validan pravni akt rezolucije 1244.To ne može u nedogled,a upravo to znaju i potvrđuju i Kina i Rusija.

Mila

pre 5 godina

Medjunarodno pravo ako postoji mora da bude jednako za sve

Ketty

pre 5 godina

Iako je rez. 1244 jos na snazi i aktivna Pristina pokusava da obrise i da preokrene u svoju korist mada za to nema podlogu i osnov. Imati vojsku moze samo drzava sa pravim atributima drzavnosi a ne neka kvazi i ne priznata drzava.

Mika

pre 5 godina

Pokusaj Pristine da "prevari" SB..ne ide kako su oni zamislili. Lazna drzava sa laznom vojskom je paravojna jedinica u laznoj drzavi. To ne ide.

Kajče

pre 5 godina

Срби све и да буду сатерани у ћошак, и да буду нападнути, нас никад нису успели да униште, нити ће. Шта вам је, верујте мало у себе. Тај Ахрисаријев план који Тачи помиње не важи од 2007. Шта то значи да је нешто прихватљиво по моделу Ахтисаријевог плана? То не важи, и они то добро знају. Руси су грмели љутито јаче од свих. Може Србија да буде заграђена са свих страна, Руси ће наћи начин да нам помогну.

malisa

pre 5 godina

Rusija nikad nece izdati Srbiju.Vucic vodi pozitivnu politiku i ka Rusiji i ka EU.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Za Albance nije problem nikakav, oni ljudi sami smisljaju dokumenta koja im odgovaraju, pa se toga drze ko pijan plota!

Bojana

pre 5 godina

Tako je hvala vam braco i prijatelji pravi za podrsku.

Marko Lučić

pre 5 godina

Rusija i Kina su svima dokazali da oni nisu mačiji kašalj.Njihova reč se mora da sluša.

Nemanja

pre 5 godina

PRedsednik Vucic je stekao vemoma jake prijatelj u vidu Kine i Rusije i oni nece dozvoliti da nam tek tako duzimaju teritoriju .

Maja

pre 5 godina

Pristina je ta koja nije ispostovala ni jedan potpisan sporazum, dogovor niti rezoluciju1244. Reakcija EU na teror koji nasi gradjani na prostorima KiM trpe zbog protivpravnih odluka koje je Pristina donela, treba da predje sa reci na dela., to je za svaku osudu. Podrska ove dve drzave Srbiji od velikog je znacaja za nas.

Jovan

pre 5 godina

Siptarima nece poci sve kako su planirali, krajnje je vreme da povuku rucnu.

slamka

pre 5 godina

Albanci se hvatali za slamku pošto nisu imali argumente kao mi.

dunja

pre 5 godina

Rezolucija 1244 je validan međunarodno pravni akt koji Priština namerno ne poštuje. Sramota!

Milan

pre 5 godina

Mislim da bi oni svi trebali da se zaloze da Pristina postuje sporazume, a ne da ih podrzavaju da krse sporazume

Sima

pre 5 godina

Oni se sluze cime njima odgovara, bez obzira na validnost toga.

Adam

pre 5 godina

Albanci su živeli u ubeđenju da Rusi i Kinezi neće podržati (makar otvoreno) srpsku stranu. I prevarili su se. Sada je jasno da su bili glavni kočničari bilo kakvih pregovora, a kada je Srbija na to ukazivala, niko nam nije verovao ili nije hteo da nam veruje.

Miroslav

pre 5 godina

1244 je jedini dokument kojim se razdvaja privremeno Srbija od svoje pokrajine. U Americi i na zapadu ima vrlo učenih ljudi koji su itekako svesni toga.

Iva

pre 5 godina

Rusi i Kinezi su i ovaj put dokazali da su pravi srpski prijatelji i da se zalazu da dokazu istinu argumentima!!!

Bole

pre 5 godina

Za Srbiju nema brige sad jer su Kina i Rusija uzele sve u svoje ruke da rese tu situaciju na KIM

Milan Antić

pre 5 godina

Na sednici SB smo postigli pobedu. Potrebno je sada na krilima tog uspeha nastaviti mudru i aktivnu politiku.

perun1

pre 5 godina

Sve sto se desava na KiM i oko njega je posledica kumanovskog mira.Nasa velika greska , nije ga rebalo potpisati.

Ana

pre 5 godina

Srbija nikad, ali nikad nece priznati Kosovo to neka svima bude jasno, a Albanci se grdno varaju ako misle da su Srbi budale, mi imamo pravog predsednika koji ce se boriti za nasu drzavu i narod.

Vlado

pre 5 godina

Da li stvarno neko iole ozbiljan misli da je Kosovo deo Srbije i da će se nešto promeniti? Gospodo za SAD i EU (izuzev 5 članica) ono je suvereno i tako će ostati. Baš isto kao što će Krim ostati Ruski. Zar vi ne vidite da u svetu velike sile ne pitaju, niti ih interesuju male države. Za nas velika Nemačka je isto igračka u SAD rukama. Šta se desilo kad su objavljene informacije o američkom prisluškivanju Merkelove? Ništa! Šta se desilo kad je Nemačka htela da postane stalna članica UN? Oduvali su je veliki! O čemu mi onda sanjamo???

istina

pre 5 godina

Grešiš Vlado, Kosovo po nijednom jedinom pravilu ni principu nije i nemože da bude država sve dok je Srbija ne prizna, priznaj ti da je tvoja spavača soba od komšije, ako se na sudu ne podpišeš da si predao spavaču sobu komšiji onda spavača soba nije komšijska nego još uvek tvoja... Tako važi i za Kosovo, dok Srbija ne prizna kosovo kao suverenu državu mogu albanci da imaju i Amere i Nato u avliji, đabe se trude i đabe tvrde da je njihovo... sanja svinja o kukuruzu, a kukuruza nema...

anatodorovic

pre 5 godina

Šiptari u svojim provokacijama svaki put odu korak dalje. Jasno stavljaju do znanja da ne žele dijalog. Međunarodna zajednica i EU treba da budu oštrije prema njima.

Jelena

pre 5 godina

Rezolucija 1244 je validan medjunarodno pravni akt koji Pristina nikad nije postovala i nikad se ni jednog dogovora nije drzala.

Mile

pre 5 godina

Hvala Rusiji i Kini, uvek su bili uz nas, to nastavljaju i sada

Alek

pre 5 godina

Ne poštuju rezoluciju koju su sami doneli, ustvari poštuju je ali kada njima odgovara,lecemeri sa zapada!

Luka

pre 5 godina

Ako se amerika ukljuci u prefovore mi cemo da insistiramo da se ukljuci i Rusija a ako ne pristanu na to nema ni pregovora i onda svi gubimo.

Jana

pre 5 godina

Nece tako moci da se igraju oni vise jos samo malo. Rezolucija mora da se postuje.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59