• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.12.2018

16:36

VUČIĆ IZ BRISELA O TRAMPOVOM PISMU: Amerika želi kompromis, ali nismo ni blizu rešenja!

Politika

VUČIĆ IZ BRISELA O TRAMPOVOM PISMU: Amerika želi kompromis, ali nismo ni blizu rešenja!

Podeli vest

Imali smo otvoren i koristan razgovor s Mogerini, moramo više da radimo na međusobnim odnosima. Preneo sam da smo otvoreni za nastavak dijaloga čim Priština povuče takse, ali i za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora - rekao je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Mi smo u teškoj situaciji i usamljeni po pitanju Kosova i Metohije, jer su svi u regionu priznali nezavisnost naše pokrajine - dodao je on.

Vučić je rekao da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

U izjavi novinarima posle sastanka, on je rekao da sa Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

- Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trentutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati - rekao je Vučić.

Konstatovano je na sastanku da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Foto: infrmer.rs

Foto:  

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takodje ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Govoreći o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio i njemu i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Vučić je rekao da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja između Beograda i Prištine. Kazao je i da to pismo govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, da je predsdnik SAD prvi put uključen u dijalog.

- Ne mislim da će to biti lako niti jednostavno, ali mi nemamo alternativu. Moramo da tražimo rešenje, da neko loše ne bi pronašlo nas - rekao je Vučić, i naveo da u to treba da budu uključeni svi "i Evropljani, i UN, i Rusi, naši kineski partneri".

To bi, kaže, bilo dobro za naše odnose, ali ono što je trenutno situacija jeste da rešenje daleko.

Srpski predsednik je naveo da je danas u Briselu imao razgovore sa evropskim zvaničnicima Donaldom Tuskom i Federikom Mogerini.

Foto: printscreen RTS

 

- Naše je bilo da razgovaramo, stvari su nam što se tiče ekonomije dobre, a ono što nam sve kvari su stvari Kosova. Nadam se da će prištinska odluka o taksama uskoro biti povučena. Prosto, niko ne može da bude sam na svetu. Ako bi se to završilo, put dijalogu je otvoren, mi smo spremni, i to će značiti mnogo za sve - naveo je on.

(FOTO) SVE ZA SRBIJU! Predsednik Vučić u Briselu NA DAN SVOJE SLAVE UPALIO SVEĆU U PRAVOSLAVNOM HRAMU!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marko

pre 5 godina

Siptari trebaju da se urazemeju,nema smisla ovo sto rade.

sara

pre 5 godina

Dobro ako misle da jeprizavanje Kosova uredu,sto onda ne daju Irskoj nezavisnost,,Kipru, Osetiji....

Saradžogla

pre 5 godina

Буде ли ,,Вељике Албаније,, први ће пострадати албанци из Албаније јер ће сву власт преузети мангупарија са ,,Косова,, јер ТО НИЈЕ ИСТИ НАРОД! Наталите по наређењу има да ,,изеде,, Монтенегро а онда су следећи срби.Уз помоћ муџахедина што мисле да су неки бошњаци а све србин до србина иду на Хрватску.Њу ће заузети без проблема јер како је кренуло ТАМО НИКОГА НЕЋЕ БИТИ? Албанци ће покушати да преплаве Македонију али ће их зауставити бугари.Братко није мачији кашаљ!За то време југ Италије постаје албанска покрајина а после део ,,Вељике Албаније,, јер их охохо бројчано тамо има.

VladimirBk

pre 5 godina

Svaki predlog Amerike se zasniva na nasem priznaju nezavisnosti Kosova a to se nikada nece dogoditi.

miki

pre 5 godina

Ne mozemo doci do resenja kad Pristina ne zeli dijalog.

Mašnica

pre 5 godina

Srbija se maksimalno trudi, ali je za dogovor potrebno dve strane.

Marko

pre 5 godina

Srbijo čuvaj se. Dolazi bregzit za 3 mj. Zato i amerikanci kažu da je sad pravo vrijeme za sporazum. Britanci će nekoga žrtvovati, neki napad,sukob. Donbas,Kosovo,Sirija... Kako bi skrenuli pažnju sa svog neuspjeha. Čuvaj se amera i kad ti darove nose. Četvoro očiju orvorite u naredna tri mjeseca da ne ispadnemo budale.

Dante

pre 5 godina

Srbija je uvek za dogovor i pronalazenje kompromisa ali i oni moraju ukinuti takse prvo.

Relja

pre 5 godina

Kada prestanu da podrzavaju Pristinu onda mozda i dodje do kompromisa.

Elisa

pre 5 godina

Nema više ništa da se priča dok se takse ne ukinu.

Dejan

pre 5 godina

Više će se radi, ali kada se naši zahtevi ispune da mogu Srbi normalno da žive na KiM.

Kosovka devojka

pre 5 godina

Bitno je da I SAD konacno uvidja posledice ponasanja Pristine...a dijalog je svakako proces koji traje

Suzana

pre 5 godina

Za resenej su potrebne dve normalne strane.Mi od nista mozda dobijemo nesto,i trebamo time da se vodimo.Jer kompromis treba postici,gde obe strane nemogu ocekivati idealno od onoga sta su htele.

Mima

pre 5 godina

Treba pregovarati direktno sa Trampom, kakvi Siptari kakvi bakraci.

Davor

pre 5 godina

Amerika hoće kompris u njihovu korist, a mi želimo da se postupi po međunarodnom pravu.

Opijun

pre 5 godina

Gledaj mu face kao u polovnog PSA buldoga samo sto je buldog osecajno stvorenje a ovo zver koja skavi nikoljdan u briselu I na Taj nacin ateistuckoj Evropi VERSKI fasista zeli da da do znaNja da I oni se u te verske svetkovine se ukljuce PA onda opijeni krstaskim Fasiizmom na balie siptare I ostale muslimane Sa srbom da krenu

Mia

pre 5 godina

Volim i poštujem što je Vučić u svakom momentu brutalno iskren! Bez uvijanja, bez laži, bez prevare. Samo gola istina.

beli tigar

pre 5 godina

Amerika zeli da dobije ono sto je zamislila.

deda Raša

pre 5 godina

Vucicu, sve radis pametno ali misljenja sam da je ovde velika zamka za Srbiju. Amerika usmerava vodu na svoju vodenicu. Ako se sada bilo sta potpise, tumacice se isto kao i Rezolucija 1244. Njima je cilj da priznamo Kosovo kao drzavu i sebi stavimo omcu oko vrata. Posle ce nas teretiti za nepostovanje priznanja. Zamrznite status, neka cekaju dok se nama to ne svidi. Izmenice se situacija na bojnom polju, Rusija i Kina (vise od polovine covecanstva) ce stati na glavu toj azdaji i konacno osloboditri SVET toga zla.

Sasa

pre 5 godina

Ako ukinu takse... a za vojsku sto napravise nema veze to se vec ne pominje

Dragojlo

pre 5 godina

Predsednik Srbije se bori svim silama da budemo otvireni za saradnju sa svima, ali Oriština treba da ukine takse a na to netreba biti slepLoi

Nebojsha

pre 5 godina

Valjda se razgovori nastavljaju ako ukinu odluku o formiranju vojske!

Ja se pitam

pre 5 godina

Nema teorije da će smotati i zbrzati Vučića da da potpis na to čudovište od države. Imamo svo vreme sveta da se dogovorimo tako da i nama odgovara.

Marija

pre 5 godina

Srbija nema alternativu,Albanci moraju da se urazume i da ukinu takse da bi se dijalog nastavio.

Stanko

pre 5 godina

Srbija takođe želi kompromis ali Priština ga ne želi!

Milan

pre 5 godina

Samo još Priština da se urazumi i prestane sa pretnjama i pozivanjem na rat

Jelena

pre 5 godina

Nema vise nista da se prica ,dok se takse ne ukinu.Treba direktno pregovarati sa Trampom.

Brane

pre 5 godina

Srbija je za kompromis, ali Pristina treba da provuce takse i prestane sa provokacijama.

Jana

pre 5 godina

Srbija je uvek bila za pronalazenje kompromisnog resenja sto se ne moze reci za drugu stranu!

Bojan

pre 5 godina

Da mora prvo Pristina da povuce neke stvari da bih doslo do neki resenja,a nismo srecni sto se opet Amerika mesa,a ona je na strani Albanaca.

Sara

pre 5 godina

Srbija treba da trazi da se Rusija i Kina ukljuce u pregovore. Ako budu SAD posredovale bojim se da to za nas nece dobro zavrsiti. Za njih je Kosovo nezavisna drzava, sto su ponovili na SB pre par dana.

Vladdimir

pre 5 godina

Svako rešenje uspostavljeno uz podršku velikih sila biće validno i održivo samo dok je odnos snaga istih tih sila odgovarajući postignutom rešenju. Svaka promena uticaja neke od sila u budućnosti će dovesti u pitanje i postignuto rešenje, a onda nastaje novi problem i sukob.

Kilogram

pre 5 godina

Puste zelje. I mi zelimo mnogo toga al nam ne daju isti i hoce da naprave da pristina dobije sve.

Una

pre 5 godina

Posto Amerika zeli kompromis, znaci da ce i njihovo Pristinsko mezimce morati da savije rogove .

zaf

pre 5 godina

Mozda i dodje do dijaloga kad se Pristina unormali.

Svetski policajac

pre 5 godina

Tramp polako ulzai u istoriju pa rešio je Kim Jon Una(pored nuklearnih raketa koje mu gađaju do Vašingtona) i od njega je napravio anđela samo šta je digao svu silu Američke mornarice. Pa eto dok je Putko gledao bombardovao u Siriji zbog hemijskog oružja i počistili Islamiste(neki će sada da su Rusi pa jesu oslobodili Rusi par gradova ali ne toliko koliko Ameri sa saveznicima). E sada je pozvao Tačija i Vučića u Belu kuću da potvrde Republiku Kosovo i da i to reši i ostaje mu još da nekako reši Krim i Lugansk i Donjeck i agresorskog i diktatorskog Putina a za to može ako treba i WW3 bolje to nego da se sedi i gleda....

Joka

pre 5 godina

Do kompromisa moze da dodje smo ako se ukinu takse i raspusti vojska.

i drugi

pre 5 godina

Mi se već dovoljno trudimo i radimo na unapređenju odnosa u regionu, ali to isto i drugi treba da čine.

hana

pre 5 godina

do dijaloga se dolazi samo ako pristina smanji takse

Dehan

pre 5 godina

Pristina ne zeli dijalog zato I ne mozemo da dodjemo do resenja

AleksMache

pre 5 godina

Dok se Priština ne opameti, neće ni biti rešenja!

Milos

pre 5 godina

Ukinite takse a vojska ostaje!!!! Toliko je sve ovo providno!

Dragan R

pre 5 godina

Gospodine predsedniče zašto kao uslov za nastavak dijaloga tražite samo ukidanje taksi? A šta je sa formiranjem tzv vojske Kosova?

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59