• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije

20.12.2018

13:29

DRI UTVRDILA DA JE ŠABIĆ KRŠIO ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA, tvrdi Savet za monitoring i borbu protiv korupcije!

Politika

DRI UTVRDILA DA JE ŠABIĆ KRŠIO ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA, tvrdi Savet za monitoring i borbu protiv korupcije!

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost izvršio je uvid u Izveštaj poslovanja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, koji je sačinila Državna revizorska institucija i koji nije ni približno sličan Šabićevoj nedavnoj izjavi da "DRI nije imao ni jedne primedbe"

Generalni sekretar Mario Spasić ističe da je Šabić navikao svojim spinovanjima da lažira činjenično stanje, što govori i činjenica da je DRI nedvosmisleno utvrdila kako je Šabić samo u 2017. godini grubo kršio odredbe Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu.

-  Naime, DRI je konstatovala da je za nabavku usluga komunikacije, Šabić u 2017. godini preuzeo obaveze i izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 326 hiljada dinara, bez sprovedenih postupaka javne nabavke male vrednosti (za usluge IP telefonije - u iznosu od 24 hiljade dinara, za usluge interneta - u iznosu od 212 hiljada dinara i za usluge mobilne telefonije - u iznosu od 90 hiljada dinara), što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o budžetskom sistemu - kaže on.

Takođe, utvrđeno je i to da je Šabić za nabavku benzina G Drive 100 u 2017. godini preuzeo obaveze i izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 44 hiljada dinara, mimo sprovedenog postupka javne nabavke.

- Nije nevažno ni to što je DRI utvrdio da je Šabić u instituciji nije uredio poslovni proces nabavke za koje naručioci nisu u obavezi da primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama i poslovni proces centralizovane javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao i to da Izveštaj o popisu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ne sadrži stvarno i knjigovodstveno stanje imovine i vrednosni obračun stvarnog i knjigovodstvenog stanja - tvrdi Spasić.

Iz ovakvog neodgovornog i nezakonitog Šabićevog postupanja u 2017. godini, navodi Spasić, može se osnovano sumnjati da je godinama unazad nezakonito trošio novac građana Srbije, a posebno će biti stavljen akcenat na istragu vezanu za to da li je Šabić bio u "dilu" sa onima od kojih je nabavljao usluge komunikacije i gorivo bez sprovođenja javnih nabavki i za čiji račun nije popisivao imovinu institucije Poverenika, kako bi se razotkrila moguća organizovana mreža koja je ordinirala u instituciji Poverenika za informacije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tasa

pre 5 godina

Svi koje ne posluju po zakonu treba da odgovaraju za to.

ceca

pre 5 godina

Ma tek ce istraga da kaze sta je sve on radio dok je bio na tom mestu.

Milan Antić

pre 5 godina

Ako se utvrdi da je prekršio zakon moraće i da odgovara za to pred sudom. Ovo je demokratska zemlja. Neka istraga pokaže svoje.

Vladimir

pre 5 godina

Ako je prekršio zakon treba sam da podnese ostavku i da odgovara pred licem pravde.

Kristina

pre 5 godina

Nadlezni najbolje znaju sta je u redu i po zakonu.

mimi

pre 5 godina

utvrđeno je i to da je Šabić za nabavku benzina G Drive 100 u 2017. godini preuzeo obaveze i izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 44 hiljada dinara, mimo sprovedenog postupka javne nabavke.

lara

pre 5 godina

Sasvim je sigurno da je nezakonito trošio narodni novac!

Mima

pre 5 godina

Zbog ovakvog neodgovornog i nezakonitog Šabićevog postupanja može se osnovano sumnjati da je godinama unazad nezakonito trošio novac građana Srbije.

Sudski vestak

pre 5 godina

Prema onome sto ste naveli gospodin Sabic nije prekrsio zakon o javnim nabavkama iz rayloga jer su navedene nabavke nabavke na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje. Ko su ti,, Transparentnost,, pa iz wihovog iskaza se vidi da ne poznaju niti Zakon o javnim nabavkama niti Zakon o budzetu.

Posmatrac

pre 5 godina

Novinar je gospodar teksta dok ga ne napise. Setit ce te se ovih reci kada krenu nevolje. Ako Sabic udje u politiku ( lobiraju ga sa svih strana ) a zbog njega i drugi vrhinski strucnjaci u svojim profesijama - moze se lako mnogo saznati o neracionalnim donacijama privilegovanim dnevnim novinama i raznim racunovodstveno - knjigovodstvenim transakcijama koje su primerene finansijskim institucijama a ne funkcionalnom poslovanju dnevnih novinama. Kuku brate bit ce bruke a volim taj Informer u njemu svasta pise kako kaze gospodje pored kioska na reklami.

Tamara

pre 5 godina

Šabić mutivoda hoće da zauzme poziciju koju je imao Janković.

Svetlana

pre 5 godina

Trebalo bi da imamo više mladih i hrabrih ljudi kao što je gospodin Mari Spasić, koji su spremni da se bore protiv svih vidova korupcije na svim nivoima vlasti. Svako mora da odgovara za počinjena dela i da se na taj način, svima stavi do znanja da niko nije iznad zakona i države.

Pavic

pre 5 godina

Kako to da je kod ove postenjacine nadjen neki propust! Pa on je sve radio u skladu sa propisima, cak je i muckao u skladu s propisima. Verovatno mu je bila mala plata pa je morao da dopuni svoj dzep!

Mitra

pre 5 godina

Kada je video da ovde malo može da krade a uvideo je manjak politučara u Savezu odlučio je da i on uđe u politiku ne bi li mogao da krade više... strašno.

kiko

pre 5 godina

Sabic je pokazao da nije bas to za sta se predstavlja.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija