• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.12.2018

16:18

SRBIJO, NE IDI U DIJALOG SA ŠIPTARIMA I SAD BEZ MOSKVE: Amerima se ne sme verovati, RUSIJA JE TU DA NAS ZAŠTITI!

Politika

SRBIJO, NE IDI U DIJALOG SA ŠIPTARIMA I SAD BEZ MOSKVE: Amerima se ne sme verovati, RUSIJA JE TU DA NAS ZAŠTITI!

Podeli vest

Srbija ne sme i ne može da ignoriše inicijative SAD, ali ne bi bilo dobro da pristanemo na dijalog Beograda i Prištine u kojem bi posrednik bile samo SAD i da se rešenje kosovskog problema traži bez Rusije, Kine, pa i EU, smatra bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić

U suprotnom bi, kaže, svako rešenje pitanja KiM bilo u dugoročnom interesu SAD, dok bi Srbija uzvukla ''''sitnu korist, rekao je Paić. 

On je smatra da nije slučajno što se američki predsednik Tramp sa pismima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju pojavljuje u trenutku kada je dijalog Beograda i Prištine u Briselu praktično mrtav što ga, kaže, podseća na scenario rešavanja krize u Bosni i Hercegovini.

Podseća da su SAD izašle sa svojim planom mirovnog rešenja kada su posrednički napori lorda Pitera Karingtona i Dejvida Ovena dospeli u ćorsokak. 

- Kristofer Hil me je tada pozvao u Stejt department da mi kaže da su SAD donele plan na liniji "prihvati ili ostavi". Ovog puta inicijativa američkog predsednika usledila je posle uvođenja taski na srpske prozivode i formiranja vojske takozvane Republike Kosovo, što su SAD podržale, a u trenutku sve većih zategnutosti na liniji EU-Priština'''', navodi bivši diplomata. 

Smatra da su SAD pojačale svoje angažovanje u rešavanju kosovskog pitanja iz dva razloga: da pokažu da imaju odlučujuću ulogu u rešavanju evropskih problema budući da je EU, kako kaže, ispoljila nemoć da utiče na Prištinu, dok drugi razlog vidi u široj strategiji SAD prema regionu Balkana.

- O tome je letos govorio Džon Bolton prilikom posete Ukrajini ističući da ima nade za stabilizaciju Balkana imajući u vidu Prespanski sporazum između Skoplja i Atine i pregovore između Beograda i Prištine -, podseća Paić.

Smatra da rešavanje kosovskog problema ne bi trebalo prepustiti SAD koje su, kaže, sponzorisale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i time ''sahranile'' Rezoluciju UN 1244 koja treba da ostane jedina platforma za rešavanje ovog problema.

- Verovatno bi SAD bile voljne da uvaže određene srpske interese, ali je ulog Srbije mnogo veći, a to je priznavanje nezavisnosti Kosova. To bi Kosovu dalo ulaznice za NATO i UN, ali bi stvorilo potpuno novu geostratešku situaciju u regionu.

Upitan šta bi Srbija mogla da dobije, kaže da to ne bi bilo mnogo i dodaje da smatra da bi to bile određena autonomija za srpsku zajednicu na severu KiM i garancije većeg stepena zaštite srpskog stanovništva u enklavama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
JaPaja

pre 5 godina

Rambuje, Rezolucija1244 i Kumanovski sporazum su dokaz da amerima ne treba verovati nikade. Sve sto su potpisali i garantovali su slagali.

arsa

pre 5 godina

Nadam se da niko u Srbiji nece nasesti na ovu prevaru.Tramp i Amerika nikad nisu bili naklonjeni srbima pa nece ni sada.To sto oni nude je prevara koja cak nije ni prikrivena.Zuri im se jer Rusija i Kina, nasi provereni prijatelji, jacaju svakog dana.U pregovore ukljuciti Rusiju, Kinu, EU i UN.

Ljubo

pre 5 godina

Da se ne lazemo ,da smo imali srpski Beograd davno pre ,mi Srbi i Srbija i nebi docekali ovo sada sa Kosovom i Metohijom .I sada vidimo koliko mnogi iz Beograda " mudro odvracaju " od bilo kog srpskog patriotskog razmisljanja .Kao da mi imamo neku rezervnu Otadzbinu .Mozda ponovo Jugoslaviju ?! ..ili nesto drugo ruzno i zlo za nas Srbe . Mnogi se trude da nam ogade prijateljski naklonjenu Rusiju ,sada i Kinu ,a velicaju prekookeanskog neprijatelja ,ne samo nama vec mnogi narodi su ispostili i krv prolili zbog tog zla zvano Amerika i Engleska .

slađa

pre 5 godina

Nema šanse. Da Srbija pregovara sa teroristima koji su doveli maltene do humanitarne katastrofe Srbe na KiM, da se ne vraćamo na etničko čišćenje. Sve vratiti u SB UN. Srbi u Americi su pokrenuli javnu peticiju i dali jasan predlog predsedniku Trampu kako se rešava ova situacija. Hašim Tači je jasno opisan, a njega su birali zapadni mentori iz bivše američke administracije. Prvo takse dole. A ostalo tamo gde se sva svetska pitanja rešavaju. Dosta je bilo ponižavanja.

cvorovic

pre 5 godina

Nudi se sporazum sa sipcima(u SAD, da se zna gde je serif), naravno kako bi se izbegli RF i Kina,a iza svega igru nametnula Engleska i Nemacka,naravno oni su ti koji ucenjuju ulaskom u EU i kao sve nas disciplinuju(pljackaju) i prete sankcijama i hoce nas u NATO za topovsko meso.Stvarno da razmislimo i poverujemo kako su se promenili,pre će biti da im se žuri da ne izgube vise nego sto su oteli(treba sačuvati celu EU i pozicije u istočnoj Evropi) ,u celom svetu je sve veći pritisak na politiku koju su sprovodili kao liberalni kapitalizam ,globalizam i moderni kolonijanizam, sireći bedu i propast pljačkajući po matrici kvazi eksperata uz pomoć izdajnika, spijuna,neofasista,narkomafije i svog olosa koji su zasejali .Dakle samo stabilna državna politika i izgradnja sistema u kojem nema mesta za mimikriju da iza demokracije uvaljaju izdajnike i kriminalce upakovane u političke partije i nevladine org i jos ih proglase eksperima ,a istovremeno se bave spijunažom.

Milovan

pre 5 godina

Kosovo je deo Srbije tako treba i da ostane. Kosovu ne bi trebali dati nikakvu autonomiju osim kulturne. Dozvoliti im i da se služe svojim pismom ali da zvanično pismo bude srpska ćirilica. Sve koji nemaju srpsko državljanstvo proterati iz Srbije. Počinioce zločina nad Srpskim narodom osuditi na maksimalnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje oduzeti im svu imovinu koju su stekli pljačkanjem i ubijanjem Srba prodavajući njihove organe. Jedino se o tome može pregovarati sa šiptarskim zločincima Tačijem, Haradinajem, Ljimajem i ostalima.

zoran

pre 5 godina

Ako se uključi Amerika onda obavezno da se uključe Rusija i Kina, jedino tako imamo šanse.

Sara

pre 5 godina

Amerika je već uključena samo što to nije eksplicitno napisano. Na Kosovu i Metohiji se samo oni slušaju. Znači, ništa ne potpisivati i ni o čemu ne pregovarati bez Rusije i Kine.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija