• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Kljajić

21.12.2018

22:41

U SREBRENICI NIJE BIO GENOCID, 'OLUJA' JESTE ETNIČKO ČIŠĆENJE! Portugalski general Karlos Branko, zamenik šefa posmatračke misije UN OTKRIO ISTINU!

Politika

U SREBRENICI NIJE BIO GENOCID, 'OLUJA' JESTE ETNIČKO ČIŠĆENJE! Portugalski general Karlos Branko, zamenik šefa posmatračke misije UN OTKRIO ISTINU!

Podeli vest

Zločin nad Bošnjacima u Srebrenici nije bio genocid, ali 'Oluja' u Hrvatskoj jeste bila etničko čišćenje Srba sa tog područja * Činjenice su danas, više od dvadeset godina kasnije, potpuno jasne

General Karlos Branko, bivši zamenik komandanta posmatračke misije Ujedinjenih nacija u BiH, tvrdi da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida! On istovremeno ističe da je hrvatska operacija "Oluja" bila klasično etničko čišćenje!

Prema njegovim rečima, nije lako biti neutralan posmatrač u ratu, ali činjenice su posle dvadeset godina potpuno jasne i idu u korist Srba.

Samo činjenice

General Branko, koji je napisao knjigu 'Rat na Balkanu - džihadizam, geopolitika i dezinformacija' (biće objavljena sledeće godine), kaže da se u istraživanju 'oslanjao isključivo na fakte, a ne na prigodno iskonstruisane narative koji zaboravljaju nepoželjne činjenice'.

- U Srebrenici, bosanski Srbi, kao i druge etničke grupe, počinili su ozbiljne ratne zločine. Ali ratni zločini nisu isto što i genocid. To su različiti realiteti, u smislu njihove suštine, kao i sa pravnog gledišta. S druge strane, u Krajini cilj hrvatskih vlasti bio je da se protera cela zajednica, cela etnička grupa iz regiona, bez obzira kojim sredstvima. A to se već zove etničko čišćenje. Oni koji nisu uspeli da pobegnu bili su brutalno ubijeni bez obzira na godine i pol - kaže general Branko i naglašava da je danas, 20 godina posle rata u bivšoj Jugoslaviji, mnogo toga sasvim jasno.

- Činjenice su danas, više od dvadeset godina kasnije, jasne ako uporedimo etnički balans u ove dve regije pre i posle rata. Dok je BiH i dalje višenacionalna država, srpska populacija u Hrvatskoj je neznatna, maltene je nestala. Hrvatska uopšte više nije multinacionalna država kakva je bila pre raspada Jugoslavije - podvlači Branko. On pažnju svetske javnosti posebno usmerava na zločine počinjene nad nevinim srpskim civilima.

- Najupečatljivije iskustvo na Balkanu sa kojima sam se suočio jesu prvenstveno posledice 'Oluje' 1995. godine. Govorim o 'crnokošuljašima' koji su učestvovali u masakru bespomoćnih Srba koji nisu uspeli da pobegnu, i to pred potpuno ravnodušnom međunarodnom zajednicom! Drugi je bombardovanje civila u Sarajevu i amaterski i neprofesionalni način na koji je krivac bez ikakvih dokaza odmah identifikovan, naravno među Srbima. Treći je, naravno, Srebrenica i svi događaji koji su potom usledili - kaže Branko.

Komentarišući ove navode, Staša Košarac, šef poslanika SNSD u Parlamentu BiH, ocenjuje da je ohrabrujuća činjenica da uticajni ljudi sa Zapada imaju iste zaključke kao Srbi.
- U Srebrenici nije počinjen genocid, a imamo brojne dokaze za to. Haški tribunal je prednjačio u tezi da je u Srebrenici bilo genocida, ali znamo da je to pre svega bio politički sud. Naši nadležni imaju validne dokumente o kojima govorimo duži period. Zapadne sile i deo međunarodne zajednice su u funkciji proizvodnje pogrešne slike o srpskom narodu u poslednjim ratnim dešavanjima od 1991. do 1995. godine, prikrivajući istinu o našim stradanjima - naglašava Košarac.

Činjenice o "Oluji"


* U 'Oluji' je učestvovalo je 138.500 Hrvata i stranih plaćenika
* Hrvatima su se suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika
* Proterano više od 250.000 Srba
* Više od 3.000 ubijenih i nestalih Srba

Udruženi zločin

Sa njim se slaže i predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, koji podseća da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao.
- Povodom hrvatskih zločina počinjenih u 'Oluji' bilo je suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u kojem su oni optuženi za ratne zločine. Definisani su kao članovi udruženog zločina s ciljem da se trajno od Srba očisti područje. Međutim, ipak su oslobođeni. Mnogi drugi su pre generala Branka slično govorili, na primer Piter Galbrajt, prvi američki ambasador u Hrvatskoj, koji je rekao da je 'Oluja' bila etničko čišćenje. Ali mi Srbi sada nemamo ništa od toga - zaključuje Štrbac.

USTAŠE NE MIRUJU! KOLINDA SPREMA OPTUŽNICE PROTIV 20.000 SRBA! Jeziv plan režima u Zagrebu, za progon boraca i oficira JNA i RSK

Šta je prethodilo zločinu u Srebrenici

 

* Armija BiH pod komandom ratnog zločinca Nasera Orića ubijala Srbe od 1992. do 1995. godine
* Pobili su oko 3.500 Srba
* Među srpskim žrtvama bilo je 1.186 dece, žena i staraca, od kojih je 1.115 ubijeno nožem, sekirom ili tupim predmetom

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VLADO

pre 5 godina

VI STE STVARNO BOLESTAN NAROD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TREBA VAS ISKLJUCITI IZ EVROPE IDI TE TAMO SA SVOJIM USRANIM RUSIMA I NESTANITE SA OVIH PROSTORA ZAUVJEK.

ivo

pre 5 godina

Ova budala nema pojma šta je progon a šta genocid tj istrebljenje

NIKOLAJ

pre 5 godina

Svi ste sada iskreni i pametni , perete savest , gde si bio da izneses svoje misljenje i zpazanje kada se sve to dogadjalo i presudjivalo . Peres savest .ubre jedno

Ujo

pre 5 godina

E ćetnici već mi vas je neugodno slušati kako cmizdrite.

Branko

pre 5 godina

" BOZE SACUVAJ ME KUGE I HRVATA " narodna poslovica !!!!??????

Branko

pre 5 godina

" VERUJEM OVOM COVEKU DA JE TO PRAVA ISTINA " !!!!???? " HASKI TRIBUNAL JE INSTALIRAN DA BI OKRENIO ISTORIJU U ZAPADNOM INTERSU I OPRAO ZLOZINE ZAPADNIH MILJENIKA KOJI IM TREBAJU KAO IZVRSIOCI KRVAVIH RUKU, TO JE VIDLJIVO I IZ SVEMIRA" !!!???? " TAKVE STVARI NE VIDE ZAMO OVE ZAPADNE OVCE, POSZO SU ONE PODOBNE AMERIMA ZA SISANJE. NI OVCE NEBI BILE OVCE KAD BI ZNALE DA CU OVCE " !!!!????? " SLUCAJ AVIONA ZA HRVATSKU, AVIONI SA ISTEKLIM RADNIM VEKOM, SKOLSKI PRIMER SISANJA " !!!?????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija