• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

22.12.2018

10:26

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA KVADRILATERALE: Doneli smo odluku da se sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom kandidujemo za domaćine EVROPSKOG I SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA KVADRILATERALE: Doneli smo odluku da se sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom kandidujemo za domaćine EVROPSKOG I SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Vjorikom Danćilom

Posle sastanka prisutnima u u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i medijima obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Mislim da smo postigli nekoliko važnih dogovora po nekoliko važnih pitanja i tema - rekao je Vučić i dodao: - Viđamo se sada često i viđaćemo se ubuduće sa predstavnicima Rumunije, Bugarske i Grčke, jer želimo da biudemo u dobrim odnosima sa ovim zemljama.

- Moram da kažem ono što ljude najviše zanima. Mi smo doneli odluku da formiramo inicijalni zajednički organizacioni komitet, kako bi se kandidovali za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028 i Svetsko prvenstvo 2030 godine - otkrio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Rumunija, tokom predsedavanja EU u prvoj polovini iduće godine, veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija Srbije, podršci našoj zemlji, ali i celom Zapadnom Balkanu. 

Vučić je, na konferenciji za štampu posle kvadrilaterale sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, konstatovao da se četiri zemlje regiona nesumnjivo znažnije povezuju i politički i ekonomski. 

Preneo je da su razgovarali pre svega o predsedavanju Bukurešta EU.

S tim u vezi iskazao je posebnu veliku zahvalnost premijeru Bugarske Bojku Borisovu i Bugarskoj, što je tokom predsedavanja EU uložila mnogo napora u poboljšanje pozicije celog Zapadnog Balkana i Srbije.

Takođe je zahvalio i premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu na stalnoj podršci i pažnji koju pruža Srbiji.

- Mi kao Srbija, ali i svi ostali na Balkanu smo uvereni da će Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija. Istovremeno sigurno će to značiti i značajnje infrastrukturno povezivanje ove četiri zemlje. Mi se politički, ali i ekonomski snažnije uvezujemo, viđamo i viđaćemo se - kazao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je najavio da će sledeći sastanak kvadrilaterale biti održan u Rumuniji tokom predsedavanja EU, što je ocenio veoma važnim.

Kazao da je ponosan i srećan što može da ugosti prijatelje iz tri prijateljske zemlje.

- Hvala na poseti, na tome što čini mi se uvek rado dođu u Beograd i Srbiju. Nama je čast da ugostimo naše prihjatelje i veoma sam im zahvalan na prijateljskom odnosu koji pokazuju Srbiji. Premijerka Rumunije je mogla da bude samo danas sa nama. Sledeći put će biti više dana - naglasio je on.

Danćila: Rumunija podržava evropski put srbije, pozivam Vučića da poseti Bukurešt


Predsednica rumunske vlade Vjorika Danćila izjavila je danas da Rumunija podržava evropski put Srbije i namerava da tokom svog predsedavanja EU od 1. januara 2019. tu temu drži na agendi i u fokusu. 

Danćila je rekla da je upravo zato pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Bukurešt tokom predsedavanja Rumunije EU, kako bi se povećala vidljivost značajnih koraka koje je Srbija do sada preduzela na EU putu.

Ona je takođe čestitala Srbiji na nedavnom otvaranju poglavlja 17 i 18, i pozvala i Bugarsku i Grčku da zajednički obezbede svu moguću podršku Srbiji u otvaranju preostalih poglavlja, a potom i zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Rumunije je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka kvadrilaterale, izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka, važnog, kako je istakla, jer su se dotakli nekoliko važnih pitanja - saradnje među četiri zemlje, bilateralne ekonomske saradnje, saradnje u okviru kvadrilateralnog formata, ali I saradnje u oblasti energetike infrastruktre, turizma, sporta. 

- Želimo da imamo bolju ekonomsku povezanost, da prošrimo saradnju u regionu i da znajčajnije unapredimo direktne odnose iprijateljstva - rekla je Dančila. 

Kako je dodala, sa Vučićem je razgovarala o saradnji dve zemlje u infrastrukturi, kako da se dve zemlje povežu, ali i ekonomskom formatu koji bi bio podrška poslovnim ljudima iz Rumunije i Srbije da ulažu u dvema zemljama. 

Podsetila je da Rumunija 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU i da zato namerava da iznese pregled zajednickcih tema koje mogu da stave na agendu zajedno, kao I kako da daju adekvatan doprinos procesu proširenja

- Rumunija želi da stavi poseban fokus na zapadni Balkan. Sva podrška Srbiji. Podržavamo proceš proširenja, to će biti prioritet na agendi i ključna oblast tokom predsedvanja - istakla je ona. 

Borisov: Naše povezivanje nije upereno ni protiv koga 

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov izjavio je danas u Beogradu , posle sastanka kvadrilaterale, da čvršće povezivanje četiri zemlje regiona nije upereni ni protiv koga, naprotiv, te da je kompatibilno sa politikom EU i sa svima koji žele da razvijaju saradnju u regionu. 

- Naš format nije uperen ni protiv koga, komaptibilni smo sa EU i sa svakim ko želi da radi na povezivanju i saradnji u oblasti infrastrukture i energetike. Na nama je da pokažemo dobre primere saradnje, komunikacije, mira - rekao je Borisov na zajedničkoj pres konferenciji lidera zemalja kvadrilaterale, nakon sastanka u Beogradu. 

Borisov je izrazio zahvalnost Grčkoj zbog Solunske agende, jer su tada Rumunija I Bugarska dobile podršku za učlanjenje EU I izrazio nadu da će I predsednik Srbije uskoro moći da kaže nešto slično, kada Srbija postane član EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uz konstataciju da je "Bog učinio da ove četiri zemlje budu na najlepšem mestu na svetu", ukazao je da ne treba da budu potcenjene ni kada je reč o stanovništvu i BDP, te da treba da iskoriste veliki potencijal koji imaju. 

- Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima. Značajan napredak Bugarska ostvaruje sa Grčkom, u narednih godinu i po dana biće završen deo puta do granice sa Srbijom, završen je projekat unapređenja železničke infrastrukture i ona će sada biti deset puta bolja nego što je bila. Radimo na povezivanju između Bigarske i luke Aleksandropulis, kada je reč o energetici i nadam se da ćemo i sa rumunskom vladom moći da izgradimo više mostova preko Dunava, jer iskustvo pokazuje da to donosi više prihoda lokalnim zajednicima - rekao je Borisov. 

Takođe je istakao da četiri zemlje treba da budu jedinstvene u suočavanju sa problemima, a posebno je važno da rade zajedno na politici azila. 

- Ako nešto može da potopi Balkan, to je onda migrantsko pitanje, moramo da se držimo zajedno I u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da to pitanje drži na agendi - rekao je Borisov. 

Cipras: Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU

Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU, izjavio je danas premijer Grčke Aleksis Cipras i dodao da je na sastanku kvadrilaterale Srbije, Bugarske, Ruminije i Grčke u Beogadu istaknut značaj koji pristupanje Srbije ima za budućnost celog regiona.

Kako je rekao, sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama - poštuju međunarodno pravo, pravo manjina i obezbede vladavinu prava, što su sve vitalni kriterijumi za pristpanje EU.

- Mi smatramo da Srbija ispunjava te kriterijume i da druge države, takođe, moraju da prate taj put - poručio je premijer Grčke na pres konferenciji lidera kvadrilaterale.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da se rukovidi strahom i pristupa defetistički. Smatarmo da su pred nama značajni izazovi. Imamo poteškoće koje moraju biti prevaziđene - rekao je Cipras.

- I kada je reč o važnim pregovorima, mi želimo da prenesemo poruku optizmizma i da sve zemlje Balkana treba da prate primer saradnje koju smo danas postavili - naveo je Cipras.

Kaže da su danas razgovarali o prioritetima predstojećeg rumunskog predsedavanja EU i naglasili da će upravo proširenje EU i pristupanje Zapadnog Balkana biti jedan od ključnih priorteta za rumunskog predsedavanje.

Sastanak predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije počeo je oko 10 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. 

Nakon sastanka, kome je prethodilo zajedničko fotografisanje, planirane su izjave za medije.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
anatodorovic

pre 5 godina

Naš predsednik državu vodi ozbiljno i odgovorno i kao pravi domaćin uvek lepo ugosti strane državnike.

Maja

pre 5 godina

Ovaj prostor pored velike prerspektive mora imati jedinstvo vizije. Nadam se da ce proizaci benefiti i uzajamnosti iz ovakvih skupova.

Aleksandra

pre 5 godina

Ovaj sastanak je od velike vaznosti, prioritet je stabilnost regiona.

Boka

pre 5 godina

Lepo bice to dobar sastanak nadamo se daljoj saradnji i prijateljstvu.

Marko

pre 5 godina

Predsednik nastavlja diplomatske aktivnosti i borbu za napredniju Srbiju, dobro je sto Srbija ima sve vise vaznih susreta, saradnji i poseta.

Milos

pre 5 godina

Ovakvu Srbiju zelimo, lidera u regionu koja svakog dana jaca, koja je postuje i postovana je od strane svojih suseda.

ilija

pre 5 godina

Vrlo vazni sastanci za nas sa dobrim prijateljima koji nac maximalno cene.

Kole

pre 5 godina

Naš predsednik državu vodi ozbiljno i odgovorno i poštuje strane državnike. Zato i oni nas poštuju i rado sarađuju sa nama.

Miško

pre 5 godina

Još jedan u nizu dobrih diplomatskih poteza predsednika Vučića!!

Zoran

pre 5 godina

Sastanak ce doprineti jos boljim odnosima izmedju cetiri zemlje regiona.

mala

pre 5 godina

Od velikog znacaja za mir i stabilnost u regionu

Djuka

pre 5 godina

Očekujemo još bolju ekonomsku i državnu saradnju četiri države

Ana

pre 5 godina

Sastaju se radi razgovora o regionalnoj bezbednosti i zbog odluke Pristine da svoje bezbednosne snage transformise u vojsku Kosova.

Jeca

pre 5 godina

Zemlje Balkana se moranu drzati zajedno i saradjivati.

Marko

pre 5 godina

Vučić je lider u regionu i stub stabilnosti.

istina

pre 5 godina

Da li i kosovo ulazi u tu šemu kad je već nezavisno.

Milica

pre 5 godina

Saradnja medju zemljama regiona je od velikog znacaja.

poli

pre 5 godina

posle ovog sasranka reginalna saradnja ce da se unapredi , imace bolju trgovinsku razmenu sa ovim zemljama

Knidza

pre 5 godina

Veliko zalaganje predsednika za dobrobit Srbije, kako u politickom tako i u ekonomskom smislu.

Alek

pre 5 godina

Lepe vesti,nadam se da će prihvatiti našu kandidaturu!

Mile

pre 5 godina

Ovo bi bila istorijska prilika da se organizuju najveća prvenstva i da se sve države pokažu kao odlični domaćini.To bi bila velika čast za nas.

Nevena

pre 5 godina

Sjajno! Veoma nas raduje to sto ce se poceti sa izgradnjom vise stadiona. Ulaganjem u sport, ulazemo u nase zdravlje i buducnost.

Ana

pre 5 godina

Kvadrilaterala je primer kako treba da se ponašaju zemlje regiona!

Autogol

pre 5 godina

Zamislite vi to da se Srbija kandiduje za organizaciju SP u nogometu(fudbal je englizam) i to baš kada su hrvatski Vatreni najbolji u istoriji i šta da na kraju postanu svetski prvaci i to USRED SRBIJE eto kako izaziva vraga?

Sonja

pre 5 godina

Bravo za donesenu odluku sa ovim zemljama predstoji nam veliki uspeh.

Jovana

pre 5 godina

Srbija bi tako bila centar sveta, veoma volimo fudbal kao nacija, cast bi nam bilo da budemo domacini.

Deni

pre 5 godina

Ovo će biti veliki dogadjaj za sve četiri zemlje, jer će to biti prilika da se rekonstruše kompletna sportska infrastruktura.

Laki

pre 5 godina

Bravo za odluku. Red je da i mi organizujemo takmicenje

Filip

pre 5 godina

Da saradjujemo sa ovim zemljama za nas je od izuzetnog znacaja.

Dejana

pre 5 godina

Saradnja sa zemljama u regionu nam je od velikog znacaja...

Djordje

pre 5 godina

U duhu dobrog srpskog domacina predsednik Vucic je ugostio strane zvanicnike bas ovako kako dolikuje nasoj tradiciji i gostoljubivosti.Srbija je sa Vucicem na celu dosta uradila po pitanju bolje i jace saradnje sa susednim drzavama sto i vidimo danasnjim sastankom u Beogradu.

nevena

pre 5 godina

Svako veliko takmičenje donosi zemlji domaćinu veliku dobit i popularnosti tako da je ovo pun pogodak

rale

pre 5 godina

samo izgradnja nacionalnog stadiona 100.miliona eura,o drugim ulaganjima ne treba ni spominjati.srbi na kosovu gladni,ljudi u srbiji zive jadno i bedno.pola srbije zivi od socijalne pomoci.koga vise interesuje fudbal,jedino huligane,nesmes u beograd na utakmicu,razbice ti glavu ili auto,droga na svakom uglu.vaterpolisti partizana mole da im se pomogne za struju,nismo mi dorasli za organizaciju svetskog prvenstva.sve tone pa i fudbal,mladi fudbaleri idu u bezcenje.najveca glupost koju sam cuo od vucica,koga iskreno postujem i cenim

mara

pre 5 godina

Donesena je jedna izuzetno vazna odluka. Biti domacin sa zemljama regiona je veliko zadovoljstvo.

Kalina

pre 5 godina

Veoma smo ponosni na zalaganje naseg predsednika za Srbiju i svoj narod.

mašan

pre 5 godina

Samo još treba da pozovete Kosovo i Albaniju i onda će fudbalsko prvenstvo biti na nivoju. Ma šta prvenstvo, malo je OLIMPIJADU, naravno letnju, ali nikad e ne zna, jer ako budete tako složni možda vam daju i zimsku, jelte.

Ana

pre 5 godina

Bilo bi lepo ako bi se ova zamisao oko evropskog I svetskog prvenstva ostvarila

Jelena

pre 5 godina

Predsednik Vucic je stub stabilnosti.Srbiju sada svi cvene,postuju i uvazavaju.

mimi

pre 5 godina

posle ovog sasranka reginalna saradnja ce da se unapredi

skeptik

pre 5 godina

E to je sad jako vazno.Bolje da ste kao preci vam napravili Malu Antantu i vojnu i ekonomsku, cak i pravoslavnu konfederaciju, nego sto nas zapad pojedinacno razvlaci kako mu padne na pamet. A vi cete eto da igrate lopte.

Mima

pre 5 godina

Bilo bi sjajno organizovati Mondijal u Srbiji, nasa selekcija da igra u Nisu.

Stanisa

pre 5 godina

Jako je bitno da se Balkan, zajednickim snagama, jos vise razvija i napreduje, jer samim tim i Srbija ce postati zemlja sa jakim standardom, i jos pozeljnije mesto za zivot svih gradjana, na ubrzanom putu ka prijemu u EU familiju .

luna

pre 5 godina

Zemlje Balkana moraju da saradjuju i da se drze zajedno.

vendi

pre 5 godina

Saradnja je veoma vazna medju ovim zemljama. Zemlje Balkana moraju da saradjuju i da se drze zajedno.

Goran

pre 5 godina

Tri premijera i predsednik Srbije? Zar nije Brnabicka trebala da predstavlja Srbiju? Ah, da, ima neko u ovoj zemlji ko sve zna i moze... Bruka... Stavi teletabisa na mesto premijera i onda radi sta hoce. Bravo za Srbiju i sve ove botove. Jos jednom da postavim pitanje: Zasto je Srbiju predstavljao predsednik, a ne premijer?

Miloš

pre 5 godina

Dobra ideja koja može dalje razviti ekonomiju zemlje

Sigurni glas protiv

pre 5 godina

Podržavao sam Vučića i dalje ga podržavam jer vidim da se istinski i sa neviđenim požrtvovanjem bori za boljitak srpskog naroda i države Srbije. Ubeđen sam da Srbija u svojoj istoriji nije imala odanijeg i prilježnijeg državnika. Međutim, isto tako sam ubeđen da uopšte nije vreme da Srbija ulkazi u tako velike i za nas preskupe investicije u fudbalske stadione, kada još uvek "zjape rupe" na sve strane koje je potrebno sanirati pre nego što se i jedan dinar uloži u fudbal. Bilo bi prihvatljivo, samo ako ima višak para, da se uloži u obnovu nekog stadiona, ali i to nakon obezbeđivanja sportskih objekata i terena u školama. Ako je SNS-u dosadila vlast onda neka ulazi u ovu priču. Ovi što sada šetaju po beogrado jedva će dočekati da naprednjaci krenu sa stadionima. Ako ću ja, kao veliki i sigurni glasač naprednjaka biti protiv njih, onda neka dobro proanaliziraju te projekte!

peca

pre 5 godina

Dobijanje ovakvog tamkičenja donosi dobar novas zemlji i napredak u svakom smislu

Goca

pre 5 godina

Srbija ima dobru saradnju sa svima, samo tako može da ide napred.

Vuk

pre 5 godina

Ovaj sastanak je od velike vaznosti za Srbiju....Nadamo se pozitivnom ishodu

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija