• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

22.12.2018

22:16

ANALIZA! AMERIČKA AGENCIJA 'BLUMBERG' APELUJE NA BRISEL! EU hitno da primi Srbiju Ili će je oteti Putinova Rusija!

Politika

ANALIZA! AMERIČKA AGENCIJA 'BLUMBERG' APELUJE NA BRISEL! EU hitno da primi Srbiju Ili će je oteti Putinova Rusija!

Podeli vest

Ako se politika Evropske unije hitno ne promeni, Rusija će preuzeti punu kontrolu nad prostorom Zapadnog Balkana, upozorava uticajna agencija iz SAD

Ako se politika Brisela hitno ne promeni i ako EU po ubrzanoj proceduri ne primi Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana u punopravno članstvo, Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin preuzeće punu kontrolu nad tim prostorom!

Ovo u svojoj analizi tvrdi uticajna američka agencija 'Blumberg'. U tekstu pod naslovom 'Držati Balkan van Putinovog domašaja', američki analitičari tvrde da Moskva hoće da po svaku cenu onemogući 'zapadni zagrljaj Balkana', budući da veruje da će je to definitivno i nepovratno lišiti pozicije svetske sile.

'Rusi prave haos'

Ova američka agencija tvrdi da Putin svesno destabilizuje region (!?!), zbog čega bi Brisel morao da reaguje.

"Ovo treba da bude vreme optimizma za države bivše SFRJ, ali dobre vesti su nepoželjne za ruskog predsednika, jer one znače jačanje veza čitavog regiona sa Evropom. Crna Gora je postala članica NATO, Makedonija rešava spor sa Grčkom oko imena, u BiH ove godine su mirnije tekli izbori u odnosu na 2014, napreduju pregovori o Kosovu iako nisu redovni... Putin smatra da je 'zapadni zagrljaj Balkana' deo napora da se okruži Rusija i liši pozicije svetske sile. Zato čini i tek će činiti sve napore da stane na put tome", navodi se u tekstu 'Blumberga'. Analitičari iz SAD ocenjuju da bi Brisel trebalo hitno da primi Balkan u članstvo EU.

Lukaševič: SAD i EU hoće da prevare Srbe

Predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič upozorava da je Priština u poslednje vreme podstaknuta neodgovornim pokroviteljstvom SAD i EU.

- Vašington je podržao 'oružane snage Kosova', ignorišući sve međunarodne pravne obaveze i stav saveznika u NATO. Razočarani smo i loše definisanim stavom EU. Činjenica je da je Brisel sklon žmurenju pred kršenjem međunarodnog prava i sporazuma sa Srbijom. To diskredituje EU, koja snosi značajnu odgovornost za zastoj procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine - ističe Lukaševič.

"EU treba da ohrabri pregovore Beograda i Prištine tako što će pomoći rešenje oko kontroverznih taksa na izvoz, a možda bi mogla i finansijski da podrži novi fond za pomirenje. Rusija u Srbiji ima i navodno humanitarni centar, za koji SAD tvrde da je pokriće za špijunažu... Evropa je nenamerno ojačala uticaj Rusije držeći balkanske zemlje u neizvesnosti zbog članstva u EU. Kako bi nastavio napredak stabilnosti, Balkanu trebaju uverenja da ih Evropa i SAD neće ostaviti ranjivim na Putinove manipulacije", zaključuje 'Blumberg'.

Komentarišući ovu analizu, Milisav Paić, bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je ovo dokaz paranoičnog straha Zapada od Rusije.

- Sve to što piše 'Blumberg' je na liniji stavova uticajnih krugova u SAD, koji podgrevanjem teze o opasnosti od širenja ruskog uticaja žele da zaokruže evroatlantsku dominaciju našim regionom. U tom smislu, ove poruke su posebno namenjene Srbiji i Republici Srpskoj, imajući u vidu odijum koji NATO i SAD imaju u srpskom narodu - podvlači Paić.

Skrivene namere

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan naglašava da svakog decembra, nakon Putinovog novogodišnjeg obraćanja novinarima, na Zapadu nastane panika.

- Agencija 'Blumberg' predlaže hitan prijem Srbije i balkanskih država u EU, ali iz pogrešnih razloga. Razlozi nisu ekonomske prirode, niti postizanje standarda, nego izmišljeni ruski uticaj. Ovaj predlog ne treba da nas raduje, već da nas zabrine. U njemu je skrivena namera da se preseku jake veze Srbije sa najmoćnijim i najpouzdanijim prijateljem i saveznikom - upozorava Karan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anarhista

pre 5 godina

Шта год ураде, ми Срби ће мо им бити тројански коњ. Ако смо чланови ЕУ и нато, то само значи да шпијунирање и саботажа над тамним силама добија већу димензију. Мислим чак да би то великом вођи то и одговарало. Од нас не могу побећи, пакао смо за њих обезбедили. До задњег анти-Србина. Христос на Небесима, РС-28 на Земљи. Кроз Смрт и Ватру до Победе.

Ljubo

pre 5 godina

Bolje da kolektivno samoubistvo izvrsimo ili da svi legnemo dobrovoljno pod " ustaski noz " ,od ulaska u EU i zvati se clan te fasisticke organizacije .Vucic bi trebao voditi racuna o tome ,pederluku EU se mora reci " NE"".

Rope

pre 5 godina

Nama samo Tudjmanov scenario moze vratiti KosMet. Nama treba rat, vrijeme je - kucnuo je cas. Nece Zapad ginuti za Siptare, samo ce reci da je za njih etnicko ciscenje ili genocid neprihvatljiv I pozvace obe strane da se suzdrze od genocida.

Master

pre 5 godina

Sto pre udje u eu, to ce ubrzati ulazak u nato, dali srbija moze da vidi svojim ocima da ide u pakt sa gubitnicima, zapad ( amerika) je u velikom problemu iznutra i spolja, njena dominacija nestaje a uzrok je rusija i kina koji ne dozvoljavaju jednoj drzavi da vlada svetom, sa takvima srbiji nije mesto.

Nile

pre 5 godina

Kako da ne oteće je Putko ovako za vikend i odneti u Rusiju za vikend raspisivanja ali kad bi je EU primila preko reda i poglavlja onda bi tako morala i Tursku pa neće i NE SME niti jednu i to članice neće dozvoliti...

SKANDAL

pre 5 godina

Izašla nova knjiga u RH od prof. Danijel Rehak: PUTEVIMA PAKLA Kroz srpske koncentracijske logore od 1991g... U 21 STOLJEĆE Croative.net DA SE NE ZABORAVI: Srbijanski koncentracijski logori u Hrvatskoj i Srbiji 1991. – 1995. godine...Komisija Ujedinjenih naroda objavila je 1995. godine Završno izvješće u kojem je navedeno kako je, u razdoblju od 1991. godine pod srbijanskim nadzorom osnovano približno 480 logora u koje su internirane i vojne i civilne osobe.

Poglavlje 23

pre 5 godina

Dok se terala propaganda o vojsci kosova napravila se izdaja: Espreso.rs SRBI SU HRVATIMA UKRALI SRPSKE IKONE? Otkrivamo zašto je Beograd priznao da su SLIKE SVETACA SPC vlasništvo Zagreba Kako su poslušni Srbi i sve rade šta im se kaže i sve će uslove za EU da ispune jer kako reče Vučić nema alternative? Pa on je sam rekao pre 3meseca da su ispunjeni skoro svi uslovi hrvatske manjine od njih 26 a da nikada nije rekao narodu da ih uopšte ima toliko? A eto sad i ikone vraćene ali i ne govori se da je pre njih do sada vraćeno kako reče hrvatska minmistarka kulture oko 40 000 predmeta a treba da se vrate 200 000 a ne samo ikone i sve se radi po naređenju u uslovima za poglavlja e samo da se još radi brže i stiće Srbija sve da reši do 2025g ako Bog da.

Vraćanje tuđeg

pre 5 godina

Srbija je od Oluje 95g vratila skoro sve šta je tuđe pa ostalo još da vrati samo Sandžak i Vojvodinu jer Kosovo je rešeno čim dobije vojsku pa je na redu da se reši Sandžak koji ima oko 70% bošnjaka-muslimana koji su ugroženi od pravo(krivo)slavnog i fašističkog i genocidnog velikosrpstva i treba da se maknu i osamostale ili pripoje Majci Bosni. A posle ostaje još samo Republika Vojvodina gde je po popisu 2010g čak 59% manjine pa oni hrvati Bunjevci nikako da postanu "svoji" kako je to vojvoda Nikolić naumio a svi znamo da je Hrvatska do Zemuna a ostalo mađarsko....E kad se sve vrati onda Srbija može mirno u EU a Srbi da više nauče da žive u miru i u svojoj Crnoj rupi i kod komšija ako je to njima uopšte moguće? Ma samo da više kosovska vojska stane na svoje severne granice pa da se reši pitanje Kosova pa da može da se krene na rešavanja pitanja Preševečke doline i Sandžaka i Vojvodinie i granice sa RH i BiH i ratne štete i logoraša i nestalih i sukcesije JNA i zatavranja poglavlja....poso treba da se radi a ne da se širi mržnja!!!

SS

pre 5 godina

I treba sa rusima jer će mo biti večiti građani trećeg reda u EU,ako se ne raspadne pre našeg ulaska.

arsa

pre 5 godina

Ameri misle da je cinjenica da Kosovo drze pod okupacijom 19 godina dovoljan razlog da Srbija odustane od svoje teritorije.Zato im jasno treba dati do znanja da Srbija nikada nece odustati od svog Kosova i da ce se svim silama i po svaku cenu boriti za Kosovo vrati pod svoj suverenitet i integritet.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija