• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Telegarf/mediji

24.12.2018

13:09 >> 13:12

(VIDEO) PUTINOV PLAN ZA KOSOVO NAPRAVIO POMETNJU U VAŠINGTONU - I VOJNA OPCIJA U IGRI: Sedam tačaka za odbranu Srbije!

Politika

(VIDEO) PUTINOV PLAN ZA KOSOVO NAPRAVIO POMETNJU U VAŠINGTONU - I VOJNA OPCIJA U IGRI: Sedam tačaka za odbranu Srbije!

Podeli vest

Plan u sedam tačaka koji je ruski predsednik Vladimir Putin usaglasio sa najbližim timom saradnika neposredno nakon što je obelodanjeno Trampovo pismo Vučiću i Tačiju izazvalo je pravu uzbunu u diplomatskim kurgovima i maltene šokiralo Vašingtonu

Putin je lično insistirao  na žestokom odgovoru na američku ponudu  za Kosovo, u kojoj vidi potencijalnu zamku. Sagovornici navode da je strageija Moskve razrađena do detalja i ona će biti glavna tema sastanka ruskog predsednika i Aleksandra Vučića 17. januara u Beogradu.

- Kremlj će preduzeti čitav niz mera o kojima je raznim kanalima, što javnim, što tajnim, obaveštena i Amerika. To praktično predstavlja jasno upozorenje Vašingtonu da zauzda svoje saveznike u Prištini i spreči ih da pokvuku neke sulude poteze, poput oružanog upada na sever Kosova - objašnjava izvor iz obaveštajnih krugova u Beogradu koji je u stalnoj vezi sa ruskim kolegama u Moskvi.

(VIDEO) ŠIPTARSKA VOJSKA JE NULA: Generala Paskaša ne brine armija lažne države, BEOGRADU PORUČUJE DA BUDE JOŠ AGRESIVNIJI!

Da su ove informacije pouzdane, može se videti i iz jučerašnjeg obraćanja Sergeja Železnjaka, jednog od najbližih Putinovih saradnika i člana Komiteta Dume za međunarodne poslove.

PACOLI: ŽENE IZ SRBIJE SU GRLILE CRNCE! Zbog ove tvrdnje i Albanici traže "njegovu glavu" I NJIMA SE OGADIO!

- Pozivamo srpsko rukovodstvo da ne podleže američkim provokacijama - poručio je Železnjak.

I predsednik Vučić istakao je da ima veliku podršku Rusije za kompromisno rešenje.

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO UKRAJINSKI UDAR NA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU U CRNOJ GORI! Srbija ovo ne sme dozvoliti?!

- Nemoguće je da se krajnje rešenje donese, a da se sa tim ne saglase Moskva i Vašington. Ali, Srbi i Albanci moraju da pronađu rešenje - podvukao je Vučić.

Ministar Nenad Popović, za kog se zna da ima jake kontakte u Moskvi, rekao je da je Rusija spremna da se uključi u pregovore o Kosovu ako se SAD uključe i ako bi to Beograd zvanično zatražio od njih.

Ovo su ključni delovi ruske strategije

1. Ofanziva u SB UN

Rusija će, nakon nedavne više nego uspešne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je govorio i predsednik Vučić, pojačati delovanje u UN po pitanju KiM. Zajedno sa Kinom, insistiraće se na što češćim sednicama posvećenim ovom pitanju. Takođe, Rusija će kod prijateljskih zemalja insistirati da se i njihovi predstavnici u UN non-stop zalažu da se govori o ugroženosti Srba na Kosovu i nasilju koje nad njima sprovode Albanci.

2. Obaveštajna pomoć

Ruski obaveštajci veoma su prisutni na Balkanu, baš kao i zapadni. Sa čelnim ljudima ruskih obaveštajnih službi, uključujući i vojnu, Putin je lično dogovorio da oni srpskim kolegama stave na raspolaganje  sve podatke do kojih dođu, a tiču se neprijateljskog delovanja albanskih operativaca, kao i špijuna CIA i MI-6. Našim agencijama, ako zatreba, biće dostupni i snimci ruskih satelita koji pokrivaju teritoriju Kosova. Podsetimo, do sada je već u nekoliko navrata Moskva, na osnovu svojih obaveštajnih saznanja, upozoravala Srbiju na destruktivne planove Prištine i pojedinih zapadnih sila.

3. Upotreba vojne sile

Putin je svojim kanalima Zapadu i Prištini poslao jasnu poruku da ni po koju cenu neće dozvoliti pogrom Srba na Kosovu. Ovo, kažu upućeni, nije blefiranje i može se očekivati da u slučaju nasilne akcije albanskih snaga usmerene ka Srbina na severu kosova ili u enklavama južno od Ibra ne bi izostala reakcija Rusije, posebno ako bi KFOR sve nemo posmatrao.

4. Diplomatski pakt sa Kinom

Poslednji dana intenzivirani su kontakti ruskih i kineskih diplomata, koji kao glavnu temu imaju pitanje Kosova. Sve je usledilo nakon Trampovog pisma Vučiću i Tačiju, a dogovoreno je da se napravi neka vrsta rusko-kineskog diplomatskog bloka koji bi u UN, ali i drugim važnim međunarodnim institucijama, podržavao napore Srbije da onemogući nelegalno učlanjenje i delovanje Prištine.

5. Ubrzanje isporuke naoružanja i opreme

Nakon što je Priština usvojila propise koji omogućavaju formiranje tzv. Vojske Kosova, mnogo toga je postalo jasnije. Čim se to dogodilo, Putin je izdao nalog svim svojim službama da intenziviraju isporuku unapred dogovorenog naoružanja o vojne opreme Srbiji, ali i da se prodube razgovori o nabavci arsenala koji nije obuhvaćen prethodnim sporazumima.
Putin je tražio i da deo isporuka ide  i preko Belorusije, a novi dogovori, kako se pominje u vojnim kurogivma, mogli bi da se odnose i na određen broj novih migova-26, helikoptera, oklopnih vozila, kao i nekoliko savremenih PVP sistema, ne isključuući ni čuveni S-300.

6. Pristupanje Evroazijskoj uniji

S obzirom na traljav proces pristupanja Srbiji EU, koji je zbog Kosova još više otežan, Putin je našoj zemlji uputio poziv da se približi Evroazijskoj uniji (EEZ), u kojoj je sada (ili će biti) nekoliko strateški važnih zemalja, poput Rusije, Belorusije, Kazahstana, Indije, Egipta... EEZ će, inače, najtešnje surađivati sa Kinom u razvoju projekta „Jedan pojas, jedan put". Poziv nije vremenski oročen.

7. Energetska nezavisnost

Na gasnoim pitanju odavno se lome koplja na relaciji SAD-EU-Rusija. Svi pamte kako je pritiskom na Bugarsku zaustavljen projekat gasovoda „Južni tok", koji je za Srbiju bio strateški važan. Sada je aktuelan „Turski tok", gasovod koji treba da poveže Rusiju sa centralnom Evroppom. Srbija je važna točka tog projekta, a u Putinovom novom planu predviđeno je i da budemo ključno čvorište. Takva odluka je doneta upravo da bi Srbija mogla da bude energetski nezavisna od Zapada, posebno kada se ne zna da se potrošnja gasa u našoj zemlji drastično uvećava iz godine u godinu. Kako je nedavno rekao Vučić, isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostigle su dve milijarde kubnih metara godišnje, a uskoto bi to moglo da bude i 3, 5 milijardi na godišnjem nivou.

Dačić: Lavrov mi je rekao da je Rusija spremna da se uključi

Foto: Tanjug

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da priča o dogovoru Beograda i Priština mora da se završi u UN jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti. On navodi i da je dobio potvrdu od ruskog kolege Sergeja Lavorva da je Rusija spremna da, ako se promeni format dijaloga, učestvuje u njemu.
- U vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel - kaže Dačić i dodaje da je razgraničenje i dalje tema, ali da taj princip nije razrađen do kraja.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Evraziska Unija uopste nije lose resenje .

Markan

pre 5 godina

Najzad neki opipljim preokret u nasoj politici, to ili nas nece biti...

Savo

pre 5 godina

Sta je cudno? Use bazu na Kosovu, RUSI u Srbiji, Kinezi u RS, turci u pederaciji BiH, Svabe u rvatskoj

GrofMonte

pre 5 godina

Kada ovakve priče ne bi bile bolne ovakva vest bi bila zaista smešna. Dobro se zna da za svoje interese Rusija je izdala Srbiju, kao na primer za vreme NATO agresije. Još bolje se zna da, Sergeja Železnjaka je ne uračunljiv čovek, pijanac do bola!

SS

pre 5 godina

E ako je sve to tačno i da ima još neko da ih isprati,bilo bi super,KiM bi vratili u prostore unazad 50 godina.

dodik

pre 5 godina

toga nece uopste biti nego ce biti rasturanje srbije i blokada sankcijama i NAPAD SAD NENA ZU SALE

DxD

pre 5 godina

Pricate bajke za malu djecu.Prvo nam objasnite zasto nam Putin ne proda S-300,sada,kada nam je potrebniji nego ikad.Znam da necete objaviti komentar,ali,eto,ne mogu precutati.

Robert

pre 5 godina

Ostani ti putine sa tvojom azijom tamo gde jesi, a ni ceml sa eu. Svako pored tebe gladuje pa i srbija sada. To sto imas srpske politicare koje potplacujes pa ti lizu g.zicu, to je drugo. Slobodno ih u rusiju povedi. I tvoje naoruzanje zadrzi. A radikale sto su na vlast dosli tvojim parama, to ti je posebna zasluga.

julijana

pre 5 godina

Ne samo da je napravio pometnju u Vasingtonu vec I u vucicevoj glavi.Sta ce sad jadan kad je vec sve obecao.

Marko

pre 5 godina

Evraziska Unija ni malo nije lose resenje, pogotovo kada uzmemo u obzir da pred nasim ocima Evropska Unija se raspada. Uzmem primer jedne zemlje, gde sam rodjen i gde zivim, Francuska, ovde imate preko 4 miliona nezaposlenih, ma da svi mi znamo da realno ima preko 10 miliona nezaposlenih, da preko milion ljudi nemaju krov nad glavom, da ovakva ekonomska kriza nije vidjena vec pd 1929, da poslovi se nece vratiti, kada znamo da se vrsi jedna perfidna demografska promena stanovnistvo u korist ""muslimana"", u moju okrug velicine 4-5 Pariza, imate preko ""milion ilegalnih migranata poreklom iz muslimanske drzave"", onda vam je jasno da ovde polako klizimo ka "Libanski scenario", kada su Muslimani od manjinskog naroda postali vecinski narod i zapoceli rat protiv Hriscana, kada svakog dana slobodoba govora nestaje i to u ime demokratije, kada svakog dana se vrsi intelektualni terorizam nad ljudima koji se protive jedne tihe totalitarne Evropske Unije i koji se protive ilegalnih migranata, kada francuski scenario imate sirom zapadnog dela Evropske Unije, u Spaniji, Italiji, Belgiji, Nemackoj, Danskoj, Nizozemske, UK, svuda imate iste probleme, onda vam je jasno da ce kad tad ta ista Evropska Unija nestati ili nacisto nece imati isto lice kao sto ga imamo danas. Naravno jedino senilni poput oni demokrati u Srbiji koji ce nam prodavati babine price kako je u EU sve naj naj, kako tamo vlada standard i sloboda, a u sustini u EU nema vise ni S od slobode govora, imamo vise slobode na Balkanu no u svakoj zapadnoj EU drzavi. Sto znaci da Evroazijska Unija je jedino resenje za Srbiju i Balkan. Ali tu treba da jedna propala elita u Srbiji prihvati realnost i da se jednom zauvek odrekne degutantne price o ulazak Srbije u jednu totalitarnu tvorevinu poput EU. Srpska elita je dva puta izdala svoj narod, prvi put tokom 19 veka kada je usla u tu propalu pricu o "Jugoslovenske ideje" i naravno 1918, kada je strpala Srbiju i Srpski narod u robstvo te iste Jugoslovenske drzave. Ovo robstvo nas je kostalo kvazi etnicki nestanak, samo 23 godina posle prve Jugoslavije, desilo se JASENOVAC. Srbija mora da se odrekne od svojih neprijatelja, a to je EU, jel ne moze jedan savez koji vas je bombardovao da defakto postane vas prijatelj, taj savez je trula prica i sto dalje od njego sto bolje. To ne znaci da ne treba saradjivati sa istom EU, ne znaci da ne treba istrebiti korupciju i lopovluk u Srbiji, ne znaci da ne treba Srbija da se obogati i napreduje ekonomski, ali samostalno ili sa pravim prijateljima, ili barem zemljama koje nas nikada nisu bombardovale i koje nas ne smatraju na perfidan nacin poput EU. Jedino resenje je Evro Azijska Unija, jel tamo je buducnost nase planete, pogotovo na ekonomskom smislu.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija