• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

24.12.2018

23:29

DRECUN:Pregovori Beograda i Prištine se ubrzavaju, moramo da uzmemo ono što je moguće dobiti!

Politika

DRECUN:Pregovori Beograda i Prištine se ubrzavaju, moramo da uzmemo ono što je moguće dobiti!

Podeli vest

Kada je predsednik SAD, Donald Tramp, poslao pisma predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju da se pitanje Kosova reši što pre, neko je mogao da shvati da je dogovor i kompromisno rešenje veoma blizu, rekao je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i ocenio da događaji na terenu to demantuju

Tači je imao sastanak sa timom za dijalog, gde su dogovarali taktiku i dogovorili se da ovaj “zamah treba iskoristiti”.

Drecun je ocenio da poslednji potezi Prištine ukazuju da se ubrzava priprema Prištine na eventualni nastavak razgovora.

- Posle pisma trojke iz Brisela i Trampa, jasno je da Albanci sada nastoje da ujedine svoj politčki spekar da bi jednoglasno došli na razgovore sa Beogradom - kaže Drecun, koji očekuje da u jednom trenutku dođe do tih razgovora.

Foto: printscreen RTV Pink

Predsednik odbora za KiM smatara da SAD imaju kapacitet da usmere Prištinu u svom delovanju. Kako kaže, postoje razne vrste pritiska i manipulacija na dijalog Beograd - Priština.

- Velika Britanija se, kada je Kosovo u pitanju, oslanjaju na prljavu igru. Interes britanske politike je da se Kosovski problem ne reši dogovorom, već da se i dalje vrši prtisak na Beograd da prizna nezavisnost - objašnjava Drecun.

On naglašava i da Engleska služba svim silama nastoji da protesti protiv akutelne vlasti u Centralnoj Srbiji budu stalni.

- Time bi se slabila pregovaračka pozicija Srbije ukoliko bi se nastavio dijalog - objašnjava Drecun.

Sa druge strane, Drecun ocenjuje, da je za Rusiju važno da ima uticaj na Srbiju, dodajući da ne treba zanemariti prijateljski odnos ovih dveju zemalja. Međutim, Drecun kaže da je NATO napravio neku vrstu čelične vojne zavese prema Rusiji, a Srbija se nalazi u NATO okruženju.

- Treba dobro da razmisle i oni koji se zalažu za maksimalističko rešenje, odnosno, zamrznuti konflikt Beograda i Prištine, kao i oni koji bi da sve odmah predaju. Srbija treba da uzme ono što u teškim pregovorima može da se dobije, a ti pregovori će se početkom sledeće godine ubrzati - zaključio je Drecun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Avram

pre 5 godina

Šlihtara!!! U sve se mesa, bolje i od dijamanta.

arsa

pre 5 godina

Tebi koji si svojim ocima gledao kako nasa mladost krvari i gine u odbrani Kosova najmanje prilici da siris defetizam.Imamo moralnu obavezu prema maldim zivotima koji su polozeni za odbranu naseg Kosova.Da izvucemo maksimum a ne minimum u datoj situaciji.Taj maksimum sigurno ne podrazumeva nezavisnost bilo kog dela Kosova.Stvari su pocele da se odvijaju, posle dugo vremena, u nasu korist.Posle povlacenja priznanja pojedinih drzava, zadnja sednica Saveta Bezbednosti, ciji odjek i tezina tek treba da se vidi.Do pre dve godine niko nije pomislio da je moguce povlacenje niti jednog priznanja.Odnosi snaga u svetu se svakim danom menjaju u nasu korist.Sve su to argumenti koji nama idu u prilog i koji nam govore da ne treba biti brzoplet i donositi preuranjene odluke, narocito na nasu stetu.

mihailovic

pre 5 godina

Resenje Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije se resava iskljucivo u UN a ne u EU jer je UN garant UN R-1244 Sa albanskim OVK teroristima se NEPOREGOVARA,NEFOTOGRAFISE,NE RUKUJE NI POD KOJIM USLOVIMA ! PROGLASITI U SRBIJI I U UN NATO EU VOJNU OKUPACIJU JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE SADA ! Srbija da zahteva u savetu bezbednosti zajedno sa Rusijom i Kinom zamenu NATO EU okupacionih vojnih snaga koje nisu mirotvorac i nisu neutralni jer su poomogli direktno stvaranje albanske OVK ROSU i sve druge albanske OVK policijske strukture kao i albansku OVK vojsku pa je time NATO EU (KFOR) izgubio legitimitet MIROTVORCA vec stavljajuci se na stranu albanaskog OVK je OKUPATOR juzne Srbije Kosovo i Metohije. Srbija da udje u vojni savez sa Putinovom Rusijom,Ruske vojne baze po celoj Srbiji i da resava iskljucivo u UN uspostavu Ustavnog i teritorijalnog suvereniteta nad juznom Srbijom Kosovo i Metohijom a resavanje albanskog pitanja se resava time ko nezeli ziveti u Srbiji oduzeti drzavljanstvo Srbije i sve ih vratiti uz pratnju vojske i policije u Albaniju sa dozivotnom zabranom ulaska u Srbiju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija