• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

25.12.2018

18:03

HASANI O ŠIPTARSKOJ STRANPUTICI: Prištinski tim nema ovlašćenje da potpiše sporazum!

Politika

HASANI O ŠIPTARSKOJ STRANPUTICI: Prištinski tim nema ovlašćenje da potpiše sporazum!

Podeli vest

Bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, Enver Hasani kaže da prištinski tim za dijalog sa Beogradom, koji čine Hašim Tači, Spend Ahmeti i Fatmir Ljimaj, ne može da potpiše nijedan sporazum, jer nemaju ovlašćenje apsolutne većine parlamenta za tako nešto

Ukoliko bi, prema njegovim rečima, oni to ipak učiili, to bi bilo u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

Hasani je za Radio Slobodn Evropa na albanskom jeziku rekao da ne vidi kada bi dijalog sa Beogradom mogao da bude nastavljen, jer, kako kaže, u velikoj meri zavisi od Srbije, ali pre svega od razvoja događaja na Kosovu, gde klima nije zadovoljavajuća, jer je očigledno da ne postoji dogovor ili približavanje konsenzusu političkih snaga u pogledu forme i sadržaja tog procesa.

Upitan da li očekuje približavanje stavova političkih partija, Hasani kaže da ne očekuje, budući da je glavno pitanje u vezi sa podelom Kosova pogrešno postavljeno.

Stav Srbije da treba da dobije neke ustupke u zamenu za, kako kaže, "kosovsku državnost" izazvao je rezerve kod stanaka koje podržava većinsko stanovništvo Kosova. 

To pitanje za koje se očekuje konsenzus je, tvrdi Hasani, izazvalo strah kod glavnih političkih snaga, ali i, kako kaže, i kod običnih građana. 

Na konstataciju da Tači nije govorio o podeli Kosova, već o korekciji granice, Hasani kaže da se to može zvati kako god ko želi, ali je suština da, kako kaže, Srbija želi podelu Kosova.

- U međunarodnoj praksi, korekcija granice se podrazumeva kada je reč o pomeranju za do 500 metara unutar ili izvan linije. Ovde se ne govori o 500 metara - kazao je Hasani.
 

DRECUN: Pregovori Beograda i Prištine se ubrzavaju, moramo da uzmemo ono što je moguće dobiti!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija