• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.12.2018

21:59 >> 22:01

ŠIPTARI U PANICI, TRAMPOVO PISMO VUČIĆU PLAŠI IH VIŠE NEGO VOJSKA SRBIJE: Ameri menjaju politiku, Priština nije nedodirljiva?!

Politika

ŠIPTARI U PANICI, TRAMPOVO PISMO VUČIĆU PLAŠI IH VIŠE NEGO VOJSKA SRBIJE: Ameri menjaju politiku, Priština nije nedodirljiva?!

Podeli vest

Trampovo pismo Vučiću i Tačiju je višeslojno i verovatno namerno sastavljeno tako da svako može da ga tumači sebi u prilog, odnosno da iz njega ništa jasno ne proizilazi. Isuviše je rano za zaključak kako pismo predstavlja nešto što ide u prilog Srbiji, dok ni Albanci nemaju osnova da tvrde da je pozitivno za njih

Pisma američkog predsednika Donalda Trampa, koja je uputio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju, na različite načine interpretiraju se u srpskoj javnosti i među kosovskim Albancima.

Dok neki u Srbiji poziv koji je američki predsednik uputio vide kao neku vrstu preokreta u dosadašnjoj američkoj politici prema rešenju kosovskog pitanja, predsednik privremenih institucija na KiM Hašim Tači pismo tumači kao jedan od četiri istorijska momenta u odnosima SAD i Kosova.

- Prvi momenat je bio kada je pokojni predsednik Džordž Buš Stariji uputio jasnu poruku Slobodanu Miloševiću na Božić 1992. godine da neće dozvoliti da se ono što se desilo u Bosni i Hercegovini ponovi na Kosovu. Druga jasna istorijska poruka bila je odluka predsednika SAD Bila Klintona da započne bombardovanje. Treća istorijska poruka bila je izjava Džordža Buša Mlađeg: 'Što je dosta, dosta je', i šest meseci potom Kosovo je postalo nezavisno i suvereno - rekao je Tači za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Ono što je jasno, prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, jeste da Trampovo pismo ne predstavlja kontinuitet američke politike kako ga vidi Hašim Tači.

(VIDEO) KOMŠIJE ZA "LEOPARDE" DAJU POLA MILIJARDE DOLARA; Srbija ima čime da odgovori, TU SU M 84 I T 72!

- To pismo ne predstavlja produbljivanje antisrpske politike. S druge strane, ne možemo da izvedemo zaključak da ovaj Trampov nastup predstavlja jednu vrstu diskontinuiteta u odnosu na sve i da Amerika zauzima objektivnu poziciju, ako ne prosrpsku, da je spremna i da teži kompromisu. Trampovo pismo je višeslojno i verovatno namerno sastavljeno tako da svako može da ga tumači sebi u prilog, odnosno da iz njega ništa jasno ne proizilazi - kaže Anđelković. 

(VIDEO) ŠOK OTKRIĆE! TESLA U TAJNOSTI RADIO 40 GODINA ZBOG RATA SA ROKFELEROM: Pentagon sada koristi njegove izume!

Prema Anđelkovićevom mišljenju, isuviše je rano za zaključak kako pismo predstavlja nešto što ide u prilog Srbiji, dok ni Albanci nemaju osnova da tvrde da je pozitivno za njih, jer je za njih pozitivno samo ono što predstavlja kontinuitet pređašnje politike.

U pismu od 14. decembra Donald Tramp je naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji, koji je nadohvat ruke. Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova, prema Trampovim rečima, bili bi prekretnica za region.

Tramp je u pismu Tačiju naveo da je Kosovo ključni partner u naporima Vašingtona da garantuje mir i stabilnost cele Evrope.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lisica

pre 5 godina

Pa ovo prevazilazi sve mere, kakav bezobrazluk. Sram ga bilo!

klara

pre 5 godina

Amerika misli da može sa jednim potezom umiri Albance,al mi nećemo poklknuti pri njihovim pritiscima.

jasminajo

pre 5 godina

Vreme će pokazati ali smatram da Amerika nikada neće stati na našu stranu, neće oni gaziti preko svojih dela.

to sledi

pre 5 godina

Šiptari će na kraju doživeti sledeći scenario. Prvo će ih Amerikanci savetovati da razgovaraju sa Srbijom, pošto oni to neće hteti Amerikanci će se povući sa KOsmeta, ali će pri tome preko svojih obaveštajaca na terenu gurnuti šiptare u rat protiv Srbije, kji će oni brzo i lako izgubiti i tu će biti kraj ideje velike Albanije.

Verica

pre 5 godina

Trampovo pismo i predsedniku Vucicu ulilo strah u kosti Siptarima.

Milica

pre 5 godina

Svima na ovim prostorima je u interesu samo da bude mira i manje tenzija.

Mija

pre 5 godina

Mislim da Albanci,nisu uplaseni zbog Trampa,vec zbog toga,sto je ceo svet na sednici UN,imao priliku da cuje pravu istinu.Sada im se nece nista tolerisati.Docice dan kada ce platiti za sve sto rade nasem narodu na KIM.

nada

pre 5 godina

Tači jee pravi monstrum, mir i stabilnost najviše odgovara Srbiji.

Boka

pre 5 godina

E,bas bih volela da Amerika okrene ledja,al tesko.

Lana

pre 5 godina

Stvari su se ipak okrenule.Mnogo su umislili da su nedodirljivi.

Marija

pre 5 godina

Prištinski političari sviraju kako im SAD naredi, oni nemaju samostalnu politiku kao Srbija.

Sanja

pre 5 godina

Srbija je uvek bila za dijalog za razliku od druge strane..Vreme je da se i oni opamete!

Uciteljica

pre 5 godina

I treba da se plaše! Šta su oni mislili, dokle će njihove gluposti da traju?!

Queen038

pre 5 godina

Tramp mora da osvesti svoje stavove! Pružajući podršku Albancima u njihovim nelegitimnim radnjama,Amerika ruši svoj ugled i kredibilitet!

Marija

pre 5 godina

Kosovski Albanci svojom losom politikom i treba da budu u strahu vise nego od Trampovog pisma jer ta politika ih vodi u propast.

Mika

pre 5 godina

Ono sto meni upada u oci je spominjanje dve drzave u pismu....

Srki

pre 5 godina

Amerikanci su uvideli da su grešku napravili .

danka

pre 5 godina

Nadam se da ce se sve resiti mirnim putem bez upotrebe vojske.

Goca

pre 5 godina

Plasiti se srbije-treba. Plasiti se predsednika vucica koji nema bojazni vec samo snagu, volju i energiju.. To je uspeh. To je snaga. I treba siptari da se plase snage koju imamo.

Marija

pre 5 godina

Inrepretacija jeste razlicita i to je razumljivo. Licno je vidim kao dodatni pritisak koji bi Tramp izvrsio na Srbiju i predsednika Vučića

Vedrana

pre 5 godina

Tramp mora shvatiti da mi necemo da se odreknemo niti od svoje teritorije niti od svog naroda na njoj! Alo hocete pregovore morace Siptari da postuju dijalog, rezoluciju i dogovor!

Magda

pre 5 godina

Trampovo pismo mu dođe ko Pitijino proročanstvo. Svako ga tumači kako mu je volja.

Tedi

pre 5 godina

Svemu dođe kraj,pa i podršci albanskim lobistima.

Nadica

pre 5 godina

Dosta su leteli , red je da se spuste na zemlju.

Boško J

pre 5 godina

Pa i Šiptarima je odzvonilo. Nemaju oni više podršku Amerike kao što je to bilo pre nekoliko godina.

Milos

pre 5 godina

Geopoliticki odnosi u svetu se manjaju iz dana u dan, docice momenat kada ce SAD imati neke druge prioritete, a siptare pustiti niz vodu.

Ivana

pre 5 godina

Treba Šiptari da shvate da nisu ni oni nedodirljivi.

samanta

pre 5 godina

I Amerika je svesna koga podrzava.I dobro je dok ih mogu kontrolisati u nekoj meri.Ali kada se budu otrgli kontroli bice to opasno cudoviste po ceo Balkan.

Helena

pre 5 godina

Nisu oni nedodirljivi, polako i na fin nacin pobedicemo.

selektor

pre 5 godina

Čim im ne budu trebali više, SAD će pustiti šiptare niz vodu. Dosta su se i oni klinčili, idemo sada drugi list.

Milan

pre 5 godina

Previse su verovali da ce dobiti sve, ovo treba samo polako i na fin nacin da se resi u nasu korist.

Sale

pre 5 godina

Shvatili su i Amerikanci ko su stvarno Albanci iz Prištine.

marija

pre 5 godina

Tramp je konačno shvatio kakvim monstrumima je bio podrška.Pokazaće on njima gde im je mesto!

Dragana

pre 5 godina

Pristina se mora malo smiriti jer u suprotnom ce nastati haos na Balkanu.

Katarina

pre 5 godina

I SAD koje su podržavale Prištinu, sada shataju ozbiljnost celikupne sutuacine i da će morati da podrže Vučića.

mile

pre 5 godina

Pa i Amerika je shvatila ko u regionu vodi ozbiljnu politiku...mnogo toga ce se promeniti na dalje.

hana

pre 5 godina

Krajnje je vreme da Tramp promeni svoju politiku prema Srbiji prema kojoj je ucinjena tolika nepravda.

dunja

pre 5 godina

Trampovo pismo Vučiću i Tačiju je višeslojno i verovatno namerno sastavljeno tako da svako može da ga tumači sebi u prilog, odnosno da iz njega ništa jasno ne proizilazi.

Nevena

pre 5 godina

Da li će to Amerika konačno shvatiti ko je Srbija a ko Albanija, ko ide na kartu poštenja a ko na provokacije, ko je do sada poštovao sve dogovore, a ko je kršio zakone!?

Vesna

pre 5 godina

Nas dinar stabilan i jak, divno je to cuti posle duzeg vremena.

Mila

pre 5 godina

Šiptari su svesni da sve rade na svoju ruku i da bez pomoci Amerike nikada nece stvoritu svoju drzavu zato se i strahuju od Trampove odluke

Jovan

pre 5 godina

Nadam se da ce razum konacno preovladati i da ce SAD shvatiti kolike probleme siptari prave samo zato sto imaju njihovu podrsku. Ako bi se ta podrska uskratila oni bi morali da pocnu normalno da se ponasaju

Crni

pre 5 godina

Amerika kao velika svetska sila shvata da se prilike u regionu menjaju, kao i odnos snaga i ne želi da gubi na svom ugledu i kredibilitetu zbog Kosova.

mara

pre 5 godina

Neka se i oni malo zamisle, jer rade sve sto nije doibro kako bi provocirali.

vik

pre 5 godina

Pustite se tumacenja, DAJTE foto PISMA u izvornom obliku i bez prevoda i tumacenja.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija