• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm.me

28.12.2018

09:22

DAČIĆ BEZ RUKAVICA ZA PODGORIČKE MEDIJE: Nema velikosrpske agresije, već samo velikocrnogorske I TO NA VODEĆA MESTA U SRBIJI!

Politika

DAČIĆ BEZ RUKAVICA ZA PODGORIČKE MEDIJE: Nema velikosrpske agresije, već samo velikocrnogorske I TO NA VODEĆA MESTA U SRBIJI!

Podeli vest

Šef srpske diplomatije rekao je da bi za Srbe bilo lekovito da uđu u vlast u Crnoj Gori

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je u intervjuu za list "Dan" da bi za Srbe bilo lekovito da uđu u vlast u Crnoj Gori. Crna Gora, dodaje, treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom.

Komentarišući odnose između Crne Gore i Srbije, Dačić ističe da su oni stabilni.

- S naše strane, važno je da postoji dijalog. I imamo isti cilj, a to je Evropska unija i stabilnost regiona - kazao je Dačić

MITROPOLIJA ŽESTOKO PROZVALA MILOGORSKI REŽIM: U Crnoj Gori su na delu PROGON I PODELE DO BRATOUBILAŠTVA!

Osvrnuo se na ocenu predsednika Mila Đukanovića da je u poslednjih godinu dana došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama Zagrebom, Prištinom, pa i sa Podgoricom.

- Ako se ne varam, to je rekao u intervjuu na vašem Javnom servisu. Nadam se da sam dobro interpretirao. Takođe je rekao da Crna Gora ne donosi antisrpske odluke, već odluke u sopstvenom interesu. Pretpostavljam crnogorskom. I to je lepo. Pa i Srbija donosi odluke u sopstvenom interesu. Treba li zbog toga da se izvinjavamo bilo kome? Drugo, u istom tom intervjuu, nagovestio je da smo mi odgovorni za "destrukciju Crne Gore", šta god to značilo. Niti je Srbija bilo kom državljaninu Crne Gore zabranila ulazak u Srbiju, niti od Srbije zavisi ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Dakle, zbilja je smešno", naveo je Dačić.

Srbija, ističe on, želi Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju i otvoreni su za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim.

- Ali, ne možemo prihvatiti ulogu dežurnog krivca za svačije probleme. Na kraju, Crna Gora treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom. Srećan put, kamo sreće da se nikad nismo ni spajali - poručio je Dačić.

(VIDEO) MILO PLJUVAO SRPSKE ŽRTVE! Pominjao Njegoša i okupaciju Crne Gore! Održao SRAMOTAN GOVOR, a OVE REČI je bilo mučno slušati

Prema njegovim rečima, ako neko treba da žali zbog 1918., onda je to Srbija, jer je u ratu izgubila 28 odsto stanovništva.

- Na koga se Crna Gora žali na Aleksandra Karađorđevića, polu-Crnogorca, unuka crnogorskog kralja Nikole Petrovića? Uostalom, i Karađorđevići su Petrovići koji su u Šumadiju došli sa crnogorsko-hercegovačkih brda. Jedan Šumadinac, Kruševljanin ili Topličanin nikad ne bi ukinuo Srbiju zarad Jugoslavije. I zašto bismo mi žalili zbog Crne Gore? I ranije smo bili dve države. Jedino što se nikad nije dešavalo da Crna Gora i Srbija budu u sukobu. To je ono što je tragično. Uostalom, i kralj Nikola, kad je uputio proglas narodu 1914. godine, napisao je "živelo naše milo srpstvo". Nisam ja napisao to, nego on - kazao je Dačić.

Foto: Informer

Dalje navodi da su gusle i srpske i crnogorske.

- Ali još nikad nisam čuo nijednu guslarsku pesmu o sukobu Srbije i Crne Gore. I zato kad iz Crne Gore govore o velikosrpskoj agresiji, ja se uvek našalim i kažem da ja samo znam za velikocrnogorsku agresiju na rukovodeća mesta u Srbiji. Da zaključim, sve najbolje Crnoj Gori, ne interesuje nas šta rade, osim kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi i položaj Srba u Crnoj Gori, kojih ima 30 odsto. To je suvereno pravo svake države. Sve to treba da radimo u međusobnom prijateljstvu - poručio je Dačić.

MILOGORCI PROTERUJU 30 SRPSKIH MONAHA I MONAHINJA! AMFILOHIJE: Milo nek se prvo KRSTI pa onda nek PRIČA O CRKVI!

Prema njegovim rečima, položaj Srba u Crnoj Gori važan je element u bilateralnim odnosima dve zemlje.

- Smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Inače, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, iako je činjenica da tokom razgovora naših zvaničnika prevodioci nisu potrebni. Takođe, Srbija smatra da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja lično verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Ali, sva ova pitanja mogu se rešiti dijalogom i deo su razgovora tokom susreta zvaničnika naše dve zemlje. Mislim da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo lekovito da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni - ocenio je Dačić.

BEĆKOVIĆ RAZMONTIRAO MILOGORCE: Nezavisni ste samo od Srba i Srbije, od svih ostalih ste zavisni!

Kazao je i da Crna Gora treba da reši slučaj Branke Milić u okviru svojih institucija, a na Srbiji je da pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacijama.

- Ne zaboravite da je Srbija, kao i svaka druga država, dužna da pomogne svakom svom državljaninu koji od nje traži pomoć. Ta pomoć pripada i gospođi Milić. Nadam se da će nadležne institucije obe zemlje, uz saglasnost gospođe Milić, doći do obostrano prihvatljivog dogovora - istakao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 5 godina

Pa kad u Srbiji na raznim vlastima ima crnogoraca,što da nema i poneki Srbin u vlast crne gore,samo što je od crnogorca teško oduzeti.

Kobola

pre 5 godina

Cetnik je gusle oteo od crno gorac a isto kako im je pokusao da otme I naciju I cojstvo Srbin je duvao u frulu dok je vodao koze I ovce po balkanskim planinama Na isti nacin Cetnik je uspeo I vlasima da otme indentitet I poreklo I danas se ljudi kao srbi izjasnjavaju

Maganik

pre 5 godina

Svaka ti čast. Rekao si istinu. Milo jadan mora protiv Srba. Ako nema šta, izmisliće jer nema zašta da se uhvati da bude državnik. Ako nema Srbije kao neprijatelja, pitaće ga Crnogorci "đe su naše pare", đe nam je mir, kud idemo. Samo ako ima državnih udara da optuži Ruse i Srbe, može se umilit NATO paktu da ga zadrži još koju godinu. Ćeraćemo se još. Crnogorac

mica

pre 5 godina

Posteno receno. Daleko im kuca, sto dalje od nase.

Filipinac

pre 5 godina

Da je bilo srece zaista ih nikad nije trebalo ni spojiti sa Srbijom, a da smo pametni da ih picnemo kuci gde im je i mesto!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija