• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.12.2018

22:07 >> 22:11

EKSKLUZIVNO! PREPISKA NEMAČKE VLADE OTKRIVA DA BERLIN PODRŽAVA ŠIPTARE: Srbijo, sad više nemaš dilemu!

Politika

EKSKLUZIVNO! PREPISKA NEMAČKE VLADE OTKRIVA DA BERLIN PODRŽAVA ŠIPTARE: Srbijo, sad više nemaš dilemu!

Podeli vest

Nemačka partija Levica uputila je, povodom namere Kosova da stvori sopstvenu armiju i da je integriše u NATO, pitanja federalnoj vladi o stavu Berlina o toj inicijativi. Sputnjik je došao do ekskluzivnog materijala s odgovorima nemačke vlade. Da li iz tog materijala sledi da Nemačka podržava narušavanje međunarodnog prava

Berlin aktivno podržava "protivpravnu politiku Prištine", ocenjuje zamenica predsednika partije "levih" u Bundestagu Sevim Dagdelen. Ona je 21. novembra uputila zahtev pod nazivom "Nemačka i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u punopravne oružane snage" federalnoj vladi. 

Povod su bila saopštenja o planovima Kosova da formira sopstvenu "nacionalnu armiju" i da je integriše u strukture NATO.  

Odgovor federalne vlade od 17. decembra je u posedu redakcije Sputnjika. Berlin je odgovore klasifikovao kao "poverljive" informacije. Od 29 pitanja, 10 odgovora je označeno kao poverljivo.

Vlada i parlament Kosova su tokom poslednjih nekoliko meseci inicirali niz zakona usmerenih na stvaranje sopstvene armije. U skladu s tim planovima, Kosovske snage bezbednosti postupno treba transformisati u redovnu armiju. To treba da se desi u okviru desetogodišnjeg programa.

Cilj je da se udvostruči broj vojnika, sa sadašnjih 2.500 na 5.000. Inicijativa će kosovsku vladu koštati oko 300 miliona evra. Zasad još nije jasno odakle će nabaviti novac za to.

- Prema oceni federalne vlade, nacrti zakona Kosova ne narušavaju ustav - navedeno je u odgovoru koji je dobila partija "levih".
 
Sevim Dagdelen, ekspert Levice za pitanja spoljne politike, smatra da aktuelna dejstva Kosova usmerena na stvaranje sopstvene armije predstavljaju narušavanje normi međunarodnog prava koje su propisale Ujedinjene nacije. Samim tim narušava se i kosovski ustav.

Nemačka vlada podržava narušavanje Ustava, kao i narušavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi predstavnica Levice. 

(VIDEO) PUKAO I BUNDESVER! NEMAČKA OSTALA BEZ VOJSKE, Švabe beže iz armije, ZAMENIĆE IH PLAĆENICI IZ BUGARSKE?!

Mnogo govori i sledeći odgovor na pitanje Levice o tome kakve je konkretne mere u sferi bezbednosti na Kosovu preduzeo Berlin 2018. godine. 

- Bundesver podržava Kosovske snage bezbednosti na nivou konsultacija na terenu i pružanjem vojne pomoći u vidu obuke - navedeno je u poverljivom dokumentu.

Nemačka podržava i policiju, pograničnu kontrolu i carinski resor, pored ostalog, i uz podršku snaga federalne policije koja je angažovana na Kosovu.

ŠIPTARSKI MOZAK! KOKA-KOLI UVELI TAKSU OD 100 ODSTO kako bi Srbija odustala od POLITIKE POVLAČENJA PRIZNANJA!

Partija "levih" je kritikovala i činjenicu da će kosovski parlament praktično tek posle okončanja transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u federalnu armiju odobriti taj proces.

To je apsurdno, narušava norme međunarodnog prava i parlamentarno pravo kontrole nad nacionalnom armijom. Prvo parlament treba da odobri tu inicijativu, a tek potom može da se formira armija, smatra Levica. 

Sevim Dagdelen ističe da se stvaranjem kosovske armije svesno doliva ulje na vatru i otvara put za na novu pretnju miru i stabilnosti u regionu.

- Užasno je to što federalna vlada učestvuje u raspirivanju opasnosti od novog rata na Balkanu, podstičući Prištinu na tu eskalaciju. Neophodan nam je novi pravac u politici prema Kosovu. Ne može se podržavati kosovska armija ni isporukama naoružanja, ni programima obuke u kojima su angažovani nemački vojnici. Sada je neophodno proveriti finansijsku pomoć i dostavljanje kredita Kosovu - navodi Dagdelenova. 

Federalna vlada ćuti kad se postavi pitanje o novcu

Odgovor federalne vlade agenciji Sputnjik prokomentarisao je i austrijski ekspert za Kosovo Hanes Hofbauer: "Federalna vlada ne daje informacije u vezi s onim što je važno. Pre svega kada je reč o novcu". 

MIROSLAV LAZANSKI BEZ DILEME: Američki špijunski avion 'liberti' sa Kosova SNIMA POLOŽAJE VOJSKE SRBIJE!

- Smatram da je federalna vlada Nemačke jedan od poslednjih bespogovornih političkih saveznika Prištine - navodi Hofbauer i dodaje da je uveren da bez američkog i evropskog novca Kosovo neće uspeti da obrazuje sopstvenu armiju. 

Razvoj situacije na Kosovu je "zabrinjavajući i opasan", upozorava austrijski ekspert. To, prema njegovim rečima, protivreči Rezoluciji 1244, koja garantuje da Kosovo ne može da postane nezavisna država bez konačnog sporazuma sa Srbijom. 

- Kosovo se, kao i ranije, nalazi pod privremenom upravom pod kontrolom UN. Kosovo je, međutim, deo Jugoslavije, odnosno Srbije kao njenog pravnog naslednika. Sopstvena armija u zemlji koju ne priznaje ni Srbija, ni pet zemalja Evropske unije, niti polovina svetske zajednice, to je čudan i opasan slučaj - naglašava ekspert.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DebelaSvinja

pre 5 godina

Tako je nema dileme.Ili ulazimo u NATO ili smo svi mrtvi!!

Pera

pre 5 godina

Nisu švabe nikada bili prijatelji srbima, nisu ni sada, niti će ikada biti. Bilo bi dobro da si to utuvimo u glavu. Bez obzira što Angeli Merkel ističe mandat, ni drugi neće biti ništa bolji. Slovenci su ratovali na strani nemaca i ušli u EU, hrvati svo vreme ratovali na strani nemaca i ušli u EU. NIKADA ni Ljubljana niti Yagreb nisu bili bombardovani. Srbi se borili protiv nemaca, nisu u EU niti će biti, ali zato Beograd je bombardovan 6 puta od strane SAVEZNIKA. Ako vam to ne govori ništa, onda zaboravite šta sam napisao.

predragm

pre 5 godina

Nemacka nikada nije podrzavala Srbiju a kamoli nacionalistu AV nastavljaca politike Slobodana Milosevica i priznala je nezavisnost Kosova. A to sto narod veruje lazima AV je problem glupog naroda. Cak su i Putin i Tramp rekli da ce da podrze sta se Beograd i Pristina dogovore. Nisu sugerisali nikakvo resenje. Ameriku ne zanima Srbija jer sve okolne zemlje su NATO a Rusija je dobila naftnu industriju i nema vise nista vredno u Srbiji za sta bi oni bili zainteresovani. EU nije zainteresovana za Srbiju, za nebeski narod koji nezna da radi ali zna da ratuje i koji vidi EU kao bogatu tetku koja bi ih izdrzavala.

leonida

pre 5 godina

Ovi ,,LEVI" su uvek bili protiv pravuslavlja, Srbije i srpskih interesa.

Kundra

pre 5 godina

Hahahahahaha PA koga da podrzavaju Hitler 21 veka PODMUKLE fasiste Koji Sa zudnjom cekaju na dolazal Le Pen u francuskoj AFD u nemackoj I ostale fasisticke bagre po evropi Srbija je prva zemlja koja je 1986 vratila fasizam I tako je I danas jer slobina sina ivicu dacica ni jedan socijalisticki pokret u Evropi ne Smatra socijalistom vec fasistickom zveri I to jos srpskom a takvi su I 41 45 bili naj gori jer srbin nije samo krvolocan to je I lazov Kamelen koii menja Farbe I partije a ideja Ostaje uvek ista povecati srbiju I na toj novo nadtaloj srpskoj zemlji starosjedioce pobiti I na samo 5% svesti Da to 5% VREMENOM demokratski izumre

slađa

pre 5 godina

Nemačka vlada vodi opasnu i za Srbiju i region veoma razočaravajuću politiku. Nije prvi put u istoriji da Nemačka narušava svetski poredak i međnarodne sporazume, ali je prvi put da to čini iz defanzivnog odnosa prema drugim velikim silama, a ofanzivnog isključivo prema Srbiji. Nemačka partija levice, ali i druge stranke treba oštrije da se odrede prema nezakonitim odlukama i sredstvima koje koristi federalna vlada, narušavajući sve do sada postignuto i potpisano u Briselu. Rezolucija 1244 je osnov za mir, tako da dve decenije silovanja te rezolucije od strane separatista na KiM ne sme biti nagrađeno, već kažnjeno. U suprotnom, sve će se oteti kontroli i Srbija ne može biti odgovorna za posledice koje podrazumevaju zaštitu svog naroda, privatne i državne imovine, kao i imovine SPC na KiM. Valjda svi razumeju da niko ko podržava vojsku tzv. Kosova ne misli dobro regionu. Srbija ima svoje prijatelje i saveznike, ali i međunarodno pravo na svojoj strani. Po ovom principu, svaka divlja pokrajina u budućnosti će moći da formira na teritoriji neke države plemensko, gerilsko udruženje i sebe zove državom. Nemačka podrškom ovakvim pojavama može i sebi to da priredi. Veoma nerazumno.

SS

pre 5 godina

Nikako da priznamo da su nacisti ciljano rasturači Jugoslavije i danas Srbije,još od pada berlinskog zida.Gospodari Evrope su ponovo samo na drugačiji način.

Stepa

pre 5 godina

Zasto Srbija nesto da gleda i sl.?Ovo je (u naslovu,verujem)direktno upuceno Vucicu.Jer,jedini on joj slepo veruje,voli je ceni je....Pitaj te predsednika da da svoj komentar na ovo. irektno upuceno Vucicu

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija