• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2019

16:02

LJAJIĆ: Kosovsko pitanje složeno, zbog taksi tri koraka unazad!

Politika

LJAJIĆ: Kosovsko pitanje složeno, zbog taksi tri koraka unazad!

Podeli vest

Kosovsko pitanje suviše je kompleksno da bi moglo da se reši u 2019. godini, a uvođenjem taksi vratili smo se tri koraka unazad, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

- Kosovsko pitanje je suviše kompleksno da bi mogli da očekujemo da bude rešeno u 2019. godini posebno što nas u maju očekuju izbori za evropski parlament. Imamo briselsku administraciju koja je u odlazećem statusu i ne verujem da se može očekivati tu neki ozbiljniji angažman. Sa druge strane pozicije su suviše udaljenje da bi mogli da govorimo nekom približavanju - rekao je Ljajić za portal Pink.rs.

On je rekao da što se tiče taksi, koje je Priština uvela, "lopta nije u našem dvorištu".

- Mi tu ne možemo ništa više da uradimo osim konstantnog pritiska koji vršimo, jer je lopta u dvorištu Vašingtona i EU, i uopšte međunarodne zajednice koja mora reagovati - rekao je ministar.

Istakao je i da bi nastavili dijalog neophodno je da se stanje vrati na period pre 6. novembra kada su uvedene prve takse od 10 odsto.

Taksama od 100 odsto, koje su uvedene 21. novembra praktično je zaustavljena trgovina između centralne Srbije i Kosova i Metohije, podvukao je ministar.

Upitan o posledicama uvođenja ovih taksi, on je rekao da je prva posledica smanjen plasman roba iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Za mesec dana od 21. novembra do 20. decembra plasman robe je bio 34,6 miliona dinara manji nego u istom periodu prošle godine.

Druga posledica je, kaže, otežano snabdevanje stanovništva na Kosovu i Metohiji.

- Naša obaveza je da tim ljudima obezbedimo robu i proizvode, sve što su do sada imali i to će biti konstantna borba. Na sreću većih nestašica nije bilo, ali ako ove mere potraju postoji opasnost da se to desi - rekao je ministar Ljajić.

Treća posledica tiče se, kaže, privrednika na samom Kosovu i Metohiji. On je naveo konkretan primer vezan za prodaju naše pšenice, koja je stala uvođenjem taksi.

- Cena je skočila za 10 do 15 evra po toni. Ako uzmete 1000 tona te pšenice to znači da ste platili 10 do 15.000 evra više nego što bi platili srpsku pšenicu, da ne govorimo o kvalitetu...  - navodi Ljajić.

- Od ovoga trpe svi ekonomsku štetu.Da ne govorimo o političkoj šteti koja je napravljena, jer smo varaćeni tri koraka unazad. Stanje jeste bilo komplikovano, ali nije bilo ovako teško kao što je sada - rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Govoreći o resoru turizma, on kaže da su u ministarstvu zadovoljni rekordnom turističkom godinom i time što su ostvareni ciljevi iz Strategije i to godinu dana ranije.

Zabeležen je i dvocifreni rast broja inostranih turista i Srbija spada među pet zemaljau Evropi koje iz godine u godinu beleže konstantan dvocifreni rast broja turista.

Devizni priliv biće veći od 1,3 milijarde evra.

Ljajić je najavio da će od početka ove godine građani moći da se prijave za novi krug turističkih vaučera. U 2018. građanima je odobreno oko 100.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Takođe je istakao i da kada bi ministarstvo imalo više sredstava u budžetu, a obzirom na zainteresovanost građana, bilo bi od 130.000 do 150.000 vaučera.

Upitan o spekulacijama da se povlači sa funkcije ministra, Ljajić je odgovorio da se neće se naći u sledećoj vladi bilo da dođe do rekonstrukcije ili izbora, ali da se neće povući iz politike.

- Želim da se bavim njom, da jačam stranku, možda jednog dana i da se vratim, ali to je uobičajena politička aktivnost. Stalno me optužuju svi živi kako sam u svakoj vladi, evo dobro neću da budem u vladi, da vam bar to olakšam, ali ću se jednog dana vratiti - poručio je Ljajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Dobro je što raste broj turista u Srbiji. Trebalo bi povećati budžet resornog ministarstva za iznos potreban za vaučere. Ako ima više zainteresovanih da provedu odmore u domaćim turističkim centrima, to je korisno i za državu. Prištinske takse su improvizacija koja će koštati sve građane KiM. Ne samo Srbe i Srbiju.

Bozidar

pre 5 godina

Pristina tezi da destabilizuje region, to se ne sme dozvoliti

Petar

pre 5 godina

Izdrzala je Srbija i gore udare od siptarski taksi svima smeta jaka Srbija...

Jovana

pre 5 godina

Unazadjuju oni nas deceniju i zalosno je sto vidimo sta se desava , dok svet zmuri i podrzava.

Filip

pre 5 godina

Takse su nesto to treba ukinuti kako nam ne bi nanele vise ekonomske stete.

minja03

pre 5 godina

Albanci umesto da sednu za pregovarački sto oni i dalje provociraju.

Daliborka

pre 5 godina

Moraju i šiptari da shvate i da se opamete da je Srbija uvek za politiku mira i razuma.

Neda

pre 5 godina

Uvodjenjem takse uistinu se vratili tri koraka unazad.

Sara

pre 5 godina

Šiptari su svojim anticivilizacijskim potezima sabotirali dijalog, za koji se jedino Srbija zalaže.

Jana

pre 5 godina

Pitanje jeste kompleksno, ali bitno je da mi svaki dan radimo na rešavanju.

Dada

pre 5 godina

Pitanje taksi na KiM može da reši Vašington i EU velikim pritiskom,to će uraditi samo ako je u njihovom interesu.

Marija

pre 5 godina

Kosovski Albanci poceli su taksama pa onda vojskom pa sada bez granice sto znaci stvaranje velike Albanije i proterivanje Srba sto ne bi smelo da se dozvoli.

Kosovka devojka

pre 5 godina

Krajnje je vreme da se Pristina urazumu I povuce takse kako bi se dijalogom postiglo najbolje moguce resenje za obe strane...

Marko

pre 5 godina

Ocigledno da Pristina svojim potezima kao sto je uvodjenje taksi namerno sabotira pregovore i ne zeli poboljsanje odnosa.

Sara

pre 5 godina

Pristina prvo da ukine takse pa da se nastave razgovori.

Nenad

pre 5 godina

Srbija je ta koja se ponasa ozbiljno ali ne mozemo mi da resimo pitanje kosova sve dok se Pristina ponasa ovako neodgovorno i nerazumno

Oliva

pre 5 godina

Nek ukinu te takse da bi nastvili sa pregovorima

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Dijalog je u velikom nazatku, pitanje je kad ce se vratiti u normalu.

markopetrovic

pre 5 godina

Moramo da vidimo sta mozemo da se ddogovorimo sa Pristinom za sada dogovor je veoma daleko

Zora

pre 5 godina

Postizanje bilo kakvog dogovora sa Pristinom bi u mnogome olaksalo.

Misko

pre 5 godina

Na zalost sve se to jako iskomplikovalo i sada se nalazimo u zacaranom krugu iz koga ne mozemo da izadjemo nikako. Kako ce se sve zavrsiti niko ne zna.

Dijego

pre 5 godina

Vreme je da vlasti u Prištinu takse jer ništa neće postići time. Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM.

Nikolina

pre 5 godina

Vlada Srbije vodi odgovornu politiku,i bori se da sacuva mir na KIM.Albanci su odavno dali do znanja,da ne zele saradnju.Svaka njihova provokacija nas udaljava od kompromisnog resenja.Mislim da takvim ponasanjem ne cine nikom dobro.Srbi i Albanci mogu da zive na istoj teritoriji,samo ako se obe strane sloze.

milica milicic

pre 5 godina

Slozenost situacije na KIM produbljuju protivpravne mere siptara.

dragan

pre 5 godina

Takse koje su ostraceno uveli pomeli su ne samo Srbiju vec i ceo region, Traje previse dugo. Ocekival ismo reakciju medjunarodnih institucija u pravom smeru. Ovaj cin samo nas vise udaljava od moguceg resenja

Mina

pre 5 godina

Za rešenje kosovskog pitanja potrebno je vreme i strpljenje, ali i spremnost šiptarske strane na razgovore i ustupke.

Maja

pre 5 godina

Dok ne skinu takse nema ništa od dogovora, to smo ih dali do znanja odavno.

Nevena

pre 5 godina

Ceo svet je svedok da se Srbija oduvek zalagala za mir i stabilnost.

Kole

pre 5 godina

Nije realno naći rešenje za godinu dana pogotovu kada jedna strana minira proces.

Čvor

pre 5 godina

Za tako kratko vreme takav čvor se može samo preseći... a to bi značilo rat epskih razmera. Bolje bi im bilo da pregovaraju, nit je ovo 1999. Niti je Putin Jeljcin!

captainsrki

pre 5 godina

Prethodnici su napravili problem sa Kosovom i Vucic i ova vlada se svim silama trude da taj problem rese.

Nena

pre 5 godina

Glavni cilj Srbije jeste da zastiti svoj narod na Kosovu i obezbedi sve sto je neophodno. Takse jesu zakomplikovale situaciju, ali treba se uzdati u ono sto smo do sada pokazali, tj. da smo mirna i stabilna zemlja i verovatio da ce i EU to shvatiti.

Boka

pre 5 godina

Teska situacija i jos teze izaci kao pobednici.

Milan

pre 5 godina

Albansko razmišljanje i njihovi pogrešni postupci su unazadili sve planove u regionu.

Komesar

pre 5 godina

Teško će se samo dijalogom nešto postići, potrebno je EU da se baš uključi i da drži pod kontrolom Albance.

Ivona

pre 5 godina

Srbija za to nije niti kriva niti odgovorna ali nazalost, uvek izucemo deblji kraj

zaga

pre 5 godina

Ma zahvaljujuci siptarima sada je ceo proces u debelom minusu.

Dehan

pre 5 godina

Takse moraju da se ukinu da bi se nastavilo sa pregovorima

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija