• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.01.2019

10:32 >> 10:35

STOLTENBERG ŽALI ZBOG VOJSKE KOSOVA - tvrdi da NATO poštuje SRBIJU i njenu politiku VOJNE NEUTRALNOSTI!

Politika

STOLTENBERG ŽALI ZBOG VOJSKE KOSOVA - tvrdi da NATO poštuje SRBIJU i njenu politiku VOJNE NEUTRALNOSTI!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke kosovske skupštine da izglasa set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, uprkos upozorenjima i zabrinutosti koje je NATO izrazio tim povodom.

- Iako je u načelu tranzicija KBS pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vreme. NATO podržava razvoj KBS u okviru njegovog trenutnog mandata. S promenom mandata, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa KBS. Sve strane moraju da osiguraju da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vreme, neće dodatno povećati napetosti u regionu. Svi politički akteri u regionu moraju se fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Razgovarao sam s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i informisao sam ih o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO - rekao je Stoltenberg u intervjuu za CdM.

Stoltenberg je naglasio da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu da dovedu do eskalacije.

- U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju između našeg komandanta Kfora, general-majora Lorenca D''Adarija, i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem. Mi takođe nastavljamo da u potpunosti podržavamo proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU. Ovo je ključno za regionalni mir i sigurnost -  rekao je Stoltenberg.

SRBI NAJVIŠE VERUJU PUTINU OD SVETSKIH LIDERA! Više od polovine ispitanika poverenje ukazalo ruskom predsedniku!

Prema njegovim rečima, bezbednost i stabilnost zapadnog Balkana su izuzetno važni za NATO i alijansa ima čvrste odnose sa svim zemljama regiona.

- To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a. Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, što je povećalo sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina takođe daje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov evroatlantski integracioni put. Srbija je i dalje vredan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva s NATO. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO - naglasio je Stoltenberg.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nadica

pre 5 godina

Kakvo je to postovanje kojem nam stalno zabijaju noz u ledja i podrzavaju nesto sto nije pravedno?

Dragiša

pre 5 godina

Pa ti preživi ovako opasan NATO mašinerijom.Oni su svesni da su mnogo dominantni na Balkanu i onda mogu da nam tepaju do mile volje.

aca

pre 5 godina

Bolje nešto da preduzme nego da žali , da je na vreme razmišljao ovo zlo od Vojske Kosova se ne bi dogodilo.

Nevena

pre 5 godina

I šta će Nato preduzeti povodom formiranja vojske Kosova?

Vodolija

pre 5 godina

Хвала вам што поштујете Србију и нашу војну неутралност.

dejo

pre 5 godina

Dokazali su koliko nas poštuju, i to nam je mnogo od njih...

Sonja

pre 5 godina

E moj gospodine Stoltenberg... da ste zaista nešto hteli, vi bi to i uradili... ove izjave vam ne piju vodu... znamo da lažete i da vam nije bitno šta se sa Srbijom dešava...odnosno, bitno vam je... toliko koliko da vaši interesi budu ostvareni...

nana

pre 5 godina

To sto oni zale nama nista ne znaci. treba se preduzeti nesto.

Jana

pre 5 godina

Srbija ostaje vojno neutralna, uprkos svim pritiscima da to bue drugacije

Joca

pre 5 godina

Ovi iz NATO-a jedno pričaju drugo rade i tako, a albanci teraju po svome

Luka

pre 5 godina

Siptari toliko divljaju da ih je cak i NATO osudio. E, to znaci da njihovom zulumu nema granice.

Munem

pre 5 godina

Nemojte vise da nas postujete, molimo vas. Kad god nas postujete ili podrzavate mi najebemo. I to bas opasno. Sa takvim prijateljima, neprijatelji nam ne trebaju!!!!

Jovan

pre 5 godina

Stoltenberg se vec nekoliko puta otvoreno protivio vojsci Kosova, ali ocigledno je da se neki mnogo uticajniji od njega pitaju o tome

MIKI

pre 5 godina

Ovo je gora izjava nego Tacijeve lazi. Imali su instrument da ih zaustave ali su precutali. Pa ko im je dao borbena vozila? Pa Amerika. Idi pa kazi nesto Trampu sto je to uradio.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Zali zbog vojske Kosova. Pa sta si preduzeo da do formiranja te vojske ne dodje! Nista!

Vodolija

pre 5 godina

Све је у рукама НАТО-а, ви можете да их разоружате за један дан јер сте ви тренутно једина војна сила на Космету.

Daca

pre 5 godina

Mi od vaseg kajanja nemamo nista, a sve je moglo da bude mnogo drugacije da ste pstupili drugacije po pittanju vojske kosova.

Petar

pre 5 godina

Zalite, nemojte nas vise zaliti molim vas. Daj uradite nesto konkretno vec jednom. Takse pa nista , vojska pa nista, a vi zalite..

Tika

pre 5 godina

Srbija se svim snagama zalaže za mir, za stabilnost, za prosperitet, ekonomski i privredni razvoj. Srbija se zalaže za mirno i kompromisno rešavanje Kosovskog problema za pregovaračkim stolom, dijalogom. Priština ide putem sile, putem provokacija, iznuda, terora, pritisaka. Videćemo kako će se sve završiti.

Milasin

pre 5 godina

Lepo je to što nas poštuju ,ali vojska Kosova nije trebala i smela da se dogodi

Sloba

pre 5 godina

Vojska Kosova ne samo da ce dovesti do zatezanja odnosi vec je i opasna za citav region.

Minja

pre 5 godina

Poštujte malo više Srbiju tako što ćete da sprečite da se Šiptari šire.

Aco

pre 5 godina

On bi trebao vise da radi svoj posao, a manje da zali bilo koga i bilo sta!

KATICA

pre 5 godina

Posledice te skandalozne odluke cemo tek osetiti, citav region. A najvecu krivicu za to snose protagonisti kosovske nezavisnosti, koji ocigledno Pristini tolerisu svaki ispad i svako krsenje sporazuma

Mima

pre 5 godina

Licemesrtvu nikada kraja, da zalite zbog odluke Pristine preduzeli biste nesto.

gorkic

pre 5 godina

Suluda šiptarska politika polako otvara oči i njihovim zapadnim mentorima o pravim namerama Prištine. Sada je i čak i njima jasno ono na šta je predsednik Vučić upozoravao već godinama, da je albanska strana sa svojim zahtevima prava prepreka za sporazum.

Boza

pre 5 godina

Ako nas postuju zasto nisu sprecimi formiranje vojske

Drejan

pre 5 godina

Licemerje se oseća u vazduhu, za čim žali Stoktemberg i NATO, (KFOR) pa zar nije bila njihova dužnost da spreče formiranje tzv. vojsku Kosova ako već žele kako kaže mir i stabilnost u regionu

Mladen

pre 5 godina

Stoltenberg je ujasno stavio do znanja da je odluka doneta u pogrešno vreme, ali isto tako ćutanje Zapada daje Prištini vetar u leđa za nove poteze koji destabilišu Balkan.

Gavrilo Princip I

pre 5 godina

Veoma licemerna odluka,jer svako zna da je NATO napravio državu tzv. Kosovo,da je neko želeo iz Nato pakta to se nebi desilo.

Maja

pre 5 godina

NATO nije smeo da dozvoli formiranje te vojske.

mira

pre 5 godina

Onda nek pokazu malo to da postuju Srbiju i da im je stvarno zao.

Davor

pre 5 godina

Od zaljenja nema nista, ako vec iskreno misli to sto je rekao, onda nek preduzme nesto. Vojska Kosova kao je formirana isto tako moze i da se rasformira.

denis

pre 5 godina

Nema nista od toga sto zali kada su mogli nesto da ucine nisu nista radili.

denis

pre 5 godina

Lepo od njih sto nas postuju, ali nisu smeli da podrzavaju tako nesto.

mimi

pre 5 godina

nas ste bombardier a kosovo zalite ,ko je bre ovde lud

Stanko

pre 5 godina

Sad je kasno da zali, o takvim odlukama se razmislja pre toga nego sto se donesu.

Retko

pre 5 godina

Retko razumna osoba u ovoj generalno bezumnoj organizaciji! Stim što pravo vreme za vojsku tzv Kosova nikad neće doći!

Nikad

pre 5 godina

Nikad neće doći pravo vreme za tzv. vojsku Kosova. To će uvek biti paravojska u paradržavi.

grucho

pre 5 godina

Ne vidim korist od tog vaseg postovanja. Niste se nesto pretrgli da ih sprecite u formiranju te paravojske.

Dragan

pre 5 godina

I NATO i EU moraju imati jednake aršine za obe strane

Kaja

pre 5 godina

Siptari svojim ponasanjem ugrozavaju mir i stabilnost u regionu.

Miroslava

pre 5 godina

Baš lepo od njega što mu je žao, možda bi sad bilo dobro da se po tome nešto i uradi.

Mirijana

pre 5 godina

Lakše je žaliti nego preduzeti nešto zbog toga.

Fudbaler

pre 5 godina

Ništa građanima Srbije nije jasno šta više Zapad radi niti šta želi, ovo je prevršilo svaku granicu normalnog.

Ratko

pre 5 godina

Sve poteze Prisine su nadgledali sa zapada. Mogli su to da sprece, mogu jos uvek.

Mila

pre 5 godina

Ovi iz NATO-a jedno pricaju a drugo rade, siptari nisu svesni da su i oni za njih potrosna roba!

Bojan

pre 5 godina

On zali, ali i dalje podrzava Kosovo i stvaranje Velike Albanije.

mali radojica

pre 5 godina

Dobro se mi secamo kako je NATO "ispostovao" Srbiju i na cijoj je stani bio i jos uvek je .

Sava

pre 5 godina

Džabe oni nas poštuju kad njih Šiptari ne fermaju 2% i rade šta hoće protiv bezbednosti našeg naroda i stabilnosti celog regiona.

Kalina

pre 5 godina

Pa nisu nijednom do sada dokazali da nas postuju.

Ziva

pre 5 godina

Srbija prizanje samo na delima, nista na recima.

Maja

pre 5 godina

Monstrum je stvoren i sada je tesko kontrolisati slozenost takvog uma.

Mica

pre 5 godina

Sad žale zbog vojske Kosova, a ništa nisu uradili da spreče njeno formiranje! Bolje neka ćute!

mrav

pre 5 godina

Formiranje vojske je bio los potez, trebali su o tome pre da razmisljaju.

Dobi

pre 5 godina

Ha, ha, ha,ovaj Stolltenberg sad poceo da peva drugu pesmu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Tutinac koga su izrešetali "vračarci" sveodočio u Specijalnom sudu! Pomagao sam načelniku Milenkoviću kada sam ranjen
Hronika

Tutinac koga su izrešetali "vračarci" sveodočio u Specijalnom sudu! Pomagao sam načelniku Milenkoviću kada sam ranjen

Samir Divljanović, iz Tutina, kog su kako navode u Tužilaštvu za organizovani kriminal, 29. decembra 2019. u Beogradu pokušali da ubiju pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića, takozvani "vračarci", ispričao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je upucan kada je došao da "pomogne načelniku Četvrtog odeljenja Slobodanu Milenkoviću".

16.04.2024

13:41

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
NJIH CILJA

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

16.04.2024

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija