• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.01.2019

21:10

PUTIN U BEOGRAD ŠALJE RAKETE! Amerikanci tvrde da Rusija od Srbije pravi 'tvrđavu na Balkanu'

Politika

PUTIN U BEOGRAD ŠALJE RAKETE! Amerikanci tvrde da Rusija od Srbije pravi 'tvrđavu na Balkanu'

Podeli vest

Obaveštajci SAD imaju 'pouzdana saznanja' kako je u tajnosti dogovoreno da Srbija u prvoj polovini 2019. godine od Rusije dobije moćan raketni PVO sistem

Srbija će u prvoj polovini 2019. godine od Ruske Federacije i predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina dobiti moćan raketni PVO sistem kakav nema nijedna druga država na Zapadnom Balkanu! Rusija tako planira da 'zacementira' svoju poziciju u ovom delu Evrope i da od Srbije napravi tvrđavu koja će zauvek ostati van domašaja NATO pakta.

Sve ovo tvrde američki obaveštajci stacionirani u Beogradu, koji su svoja 'pouzdana saznanja' neposredno uoči novogodišnjih praznika dostavili zvaničnicima u Vašingtonu.
'Opasan ruski uticaj'
Naši odlično obavešteni diplomatski izvori kažu da su Amerikanci sasvim ubeđeni da će Putin tokom posete Srbiji 17. januara sa predsednikom Vučićem dogovoriti poslednje detalje 'raketnog aranžmana'. Obaveštajci SAD veruju da će Rusija isporučiti Srbiji sistem 'pancir', a tvrde i da se i dalje pregovara o nabavci sistema 'buk' i S-300!?!

Neprikosnovena sila u Evropi

Takvo naoružanje nema nijedna država u ovom delu Evrope, pa bi Srbija bila neprikosnovena sila
Miroslav Lazanski, vojni komentator

- U nekoliko depeša koje su iz američke ambasade poslate u Vašington navode se 'pouzdana saznanja' da Srbija u prvoj polovini ove godine dobija moćan ruski raketni sistem. Obaveštajci su upozorili Vašington da bi u slučaju da dobije 'pancir' ili 'buk' ili S-300, Srbija imala protivvazdušnu odbranu koja bi izašla na kraj i sa najmodernijim oružjem NATO. Zato predlažu da Vašington izvrši pritisak na Beograd kako bi odustao od dila sa Moskvom - prenosi Informerov izvor, visokopozicionirani vojni diplomata.

Foto: AP Foto

 

I dok niko u vrhu države nije juče želeo da komentariše naša saznanja, vojni komentator Miroslav Lazanski ocenjuje da su ove informacije zapravo 'odlična vest' za Srbiju.
- Ukoliko je to tačno, to bi bilo fantastično za Srbiju! Time bismo, zajedno sa našim postojećim PVO sistemima, potpuno zaokružili protivvazdušnu odbranu. Takvo naoružanje nema nijedna država u ovom delu Evrope. Ako se nešto od ovoga zaista ostvari, srpska vojska bi u tom segmentu bila nesumnjivo kompletna i neprikosnovena u regionu, ali i šire. I to bi bila najkonkretnija moguća garancija dugoročnog mira - podvlači Lazanski.

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, smatra da nam je dobar PVO sistem preko potreban.
- S obzirom na to da zemlje članice NATO iz našeg okruženja modernizuju vazduhoplovne snage razumljivo je da u razgovorima sa Putinom jedna od važnih tema bude i nabavka raketnih PVO sistema. Oni treba da budu u službi odvraćanja u slučaju zaoštravanja situacije u regionu. Srbija bi nabavkom bilo kojih od ovih raketa nesumnjivo kvalitativno poboljšala odbrambene sposobnosti - naglašava Paić.

Jačanje odbrane

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci, kaže da Srbija svakako treba da jača svoju odbranu.
- Bilo bi veoma dobro da se uz postojeće oružje koje je dobila uz više nego povoljne uslove od Rusije nađe i neki od ovih raketnih sistema. Ipak, mislim da će centralne teme susreta u Beogradu pre biti Kosovo i RS, jer je na sastanak sa Putinom pozvan i Dodik. Oružje trenutno nije prioritet... - smatra Ćeranić.

KAD PUTIN POZOVE... Posle povlačenja Amera iz Sirije, usledio razgovor koji menja STANJE NA FRONTU: Sada će i ONI sa Rusima GAZITI DŽIHADISTE!

Činjenice

Foto: printscreen

 

Raketni sistem "pancir"
* sistem za odbranu od aviona i krstarećih raketa
* poseduje 12 projektila i dva automatska topa
* može da napadne do četiri cilja istovremeno
* gađa mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara

Sistem "buk"

Foto: AP PHOTO

 

* uporediv čak i sa velikim S-300
* verovatnoća uništenja cilja 70-90%
* visina dejstva do 25.000 metara
* daljina dejstva do 50.000 metara

Sistem S-300

Foto: Public

 

* domet po daljini 5 do 150 kilometara
* domet po visini: 10 do 27.000 metara
* može istovremeno da gađa 6 ciljeva
* do 48 raketa ima jedan kompleks

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hrvoje

pre 5 godina

Samo trosite lovu na oružje, glupi primitivni srbčići

Huso murtic

pre 5 godina

Ej Hrcko kako li lete one f 16ice...... Migovi vas čekaju a vas ni od korova.

Braco

pre 5 godina

F16 kako su ih kupili odjednom su postali nevidljivi cak se i ne cuju dok prelijecu.

zmajodnocaja

pre 5 godina

Hahahah,jesi li pozeleneo od zavisti Usraso?Nije to zbog vas nebitnih psihica,vi ste nebitni vas bi mogli i toljagama.Srbijo najvaznije je da se naoruzas a kao posledicatoga doci ce ido razvitka ekonomije.Ne moze da se razvija zemlja koja je razgradjena.Svaki Srbin bice ponosan na svoju zemlju pa makar i ziveo skromno,bitni je da smo svoj na svome i da vratimo dostojanstvo.

Maganik

pre 5 godina

Trošimo naše pare na oružje (ne vaše pare) zbog slobode gospodine Hrvoje. Znamo mi dda nam Rusi daju oružje da branimo i sebe i njihove interese na Balkanu. Oni daju i prave dilove sa nama 50% / 50% dok NATO otima sve gdje god može. Ne ostavljaju oni nikome ni mrvice ako mogu silom oteti. Ali, vi to ne razumijete. Srbi su vam besplatno donijeli državu i slobodu ma šta danas vi pričali. Ali vi nemate pojma šta sa svojom državom i slobodom da radite. Naučili ste da budete potčinjeni Beču a tamo možete napredovati samo do konjušara. Pronašli su neke Hrvate koji su od njih dobro plaćeni da glume demokratiju i da vas pljačkaju za njihov račun. Poklonili ste sada SVOJU državu (ne Srpsku državu) Evropskim kolonijalistima i NATO paktu. Sad mogu mirno, temeljno i nekažnjeno da vas pljačkaju u veoma dugom vremenskom periodu. Reket za nekakvu zaštitu morate platiti banditima kaubojima preko bare. Kad god njima zatreba topničkoga mesa, morate slati vaše sinove, moderne janičare, da za kauboje i Engleze pljačkaju pošten narod po cijelom svijetu. Ako se slučajno počnete buniti, vidjećete sami koliko slobode i svoje Hrvatske države imate. Zato stagnirate i nikako ne možete zaustaviti stagnaciju a kamoli da krenete naprijed. Danas, možete Srbiji samo da zavidite. Lijepi pozdrav od nas iz Srbije.

viljuska

pre 4 godine

@hrvoje pisi na hrvatskom jeziku majmune. A da pa vi i nemate svoj jezik i rukopis retardirani kompleksasi. A na sta mi trosimo lovu to ce te vi vanzemaljci tek da vidite

Branko

pre 5 godina

" Sta ce Hrvati koji nam vire preko ograde. Oni ce na magarcu i metli da lete kad budu slavili zlocinacku Oluju " !!!!?????

Baki

pre 5 godina

Bugarska ima s300 a i naše zemlje u okruženju su veoma male da bi se dicili kako smo najaci na balkanu podržavam ja to trebamo svoju zaštitu jer smo okruženi s NATO ali nemojte da pravite od mrava slona ja bi više voleo da smo najaci s platama da ceo region dolazi kod nas da radi da ima puno posla e to je za mene uspeh .

Branislav

pre 5 godina

sve to testirati i proveriti verodostojnost topa

Loma

pre 5 godina

Naravno moraju da se zaustave anglosaksonci u eksploataciji malih drzava kao I organizovan terorizam koji podrzavaju.

Majl

pre 5 godina

A sto bi se upustali u bilo kakav aranzman sa NATO pa oni su nam neprijatelji, sto se mnogo puta pokazalo. Ma neka Rusi salju i nuklearno oruzje, Srbija je okruzena NATO neprijateljima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija