• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srpski telegraf

04.01.2019

22:47

TRAMPU JE DOSTA ŠIPTARSKOG GLUPIRANJA! Državni sekretar SAD preneo poruku Prištini: PODELA KOSOVA - MILOM ILI SILOM!

Politika

TRAMPU JE DOSTA ŠIPTARSKOG GLUPIRANJA! Državni sekretar SAD preneo poruku Prištini: PODELA KOSOVA - MILOM ILI SILOM!

Podeli vest

Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država i najbliži saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, poručio je da je Vašingtonu dosta glupiranja Ramuša Haradinaja, premijera takozvane države Kosovo.

Pompeo, koji se u Brazilu nakratko sreo sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem, zahteva od kosovskih Albanaca da ne odlažu postizanje sporazuma i da tokom ove godine kosovsko pitanje mora da bude rešeno milom ili silom.

- Amerika je jasno rekla šta očekuje od Prištine. Podržavamo rešenje kojim će obe strane biti zadovoljne i koje neće značiti da samo jedna strana bude gubitnička. Jasno im je da Vašington želi podelu Kosova i da taj posao mora da bude završen u ovoj godini - navode diplomatski izvori.

 

 

Kako navode sagovornici, Pompea je tokom razgovora sa Dačićem interesovalo šta se dešava na terenu.

- Činjenice govore da je situacija sve gora. Takse od 100 odsto na srpsku robu i dalje su na snazi, Haradinaj preti novim merama, dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela totalno je zamro... Pompeo je saradnicima naložio da hitno reaguju i da poruče Haradinaju da Amerika gubi strpljenje, da Vašington ima i mogućnosti i načina da ga urazumi - ističu sagovornici.

Foto: Tanjug

 

Izvori iz diplomatskih krugova preciziraju da Pompeo namerava da, pored pritisaka, Haradinaju zapreti i silom, što znači gubitak pozicija na kojim je sada, kao i otvaranje njegovog slučaja pred Specijalnim sudom za zločine OVK, koji je počeo sa radom i koji već poziva bivše komandante te terorističke organizacije na saslušanja.

- Vašington je promenio kurs prema Srbiji, a posle Trampovog pisma kojim je ohrabrio i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da iskoriste jedinstvenu priliku za postizanje sporazuma, jasno je da njegova administracija ne gubi vreme, da su odlučni da se na decenijski problem stavi tačka - podsećaju dobro obavešteni sagovornici.

(VIDEO) SRBIJA UZIMA HELIKOPTERE SA ROTACIONIM MITRALJEZIMA: Kiša olova čeka svakog KO SE NAMERI NA H145M!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je glavna tema razgovora sa Pompeom bila južna srpska pokrajina.

- To je bio kratak susret, američkog državnog sekretara upoznao sam sa trenutnim stanjem u dijalogu između Beograda i Prištine. Rekao sam mu da Priština koči razgovore. Više detalja iz razgovora ne mogu da otkrivam - rekao je Dačić, koji je susret sa Pompeom iskoristio da šefa Stejt departmenta pozove u zvaničnu posetu Srbiji.

Foto: Tanjug

 

Foto:  

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra ovo reagovanje Pompea promenom u načinu ophođenja prema Srbiji.

- Ako neko može da izvrši dodatni pritisak na Prištinu, to je onda državni sekretar SAD i ovo je dobar nagoveštaj da će se nešto desiti po tom pitanju. Albancima u prilog ne ide razvoj situacije, ako se uzme u obzir uloga suda za ratne zločine OVK, koji će dodatno osvestiti politički establišment u SAD - objašnjava Miletić.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je Pompeo dokazao da je deo strukture koja u administraciji SAD podržava dijalog.

- Iz ovakvog razgovora može se zaključiti da on nije upoznat sa tim šta se dešava na Kosovu, ali to nije tačno. Sasvim sigurno je, zajedno sa Džonom Boltonom, kreator pisma koje je Tramp uputio predsednicima Srbije i Kosova. Dobro je što je Pompeo reagovao, po čemu se vidi da se ova administracija suzdržava od zacrtanih rešenja - navodi Milivojević.

POTPUNI HAOS U LAŽNOJ DRŽAVI! Tači MINIRA Albance! Neće da PREDA DOKUMENTACIJU novom pregovaračkom timu?!

Pompeo se u novembru sreo sa Tačijem, kojem je rekao da je došlo vreme da Priština napravi kompromis sa Beogradom.

- Kosovo treba da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne istorijski dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije - rekao je Pompeo.

Foto: A.G.

 

Posebnu poruku Pompeo je tada poslao Haradinaju, od kojeg je zahtevao da ukine takse od 100 odsto na srpsku robu.

Tramp sprema slavlje u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp polovinom decembra uputio je pisma Vučiću i Tačiju, u kojima je poručio da je Vašington spreman da podrži postizanje istorijskog sporazuma, te da Vučića i Tačija očekuje u Beloj kući kako bi proslavili istorijski dogovor.

Šef Bele kuće posebno je naglasio da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije.

- Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme - napisao je između ostalog Tramp.

Foto: Reuters

 

TAJNE SLUŽBE prebacile Davora Dragičevića u jednu zemlju regiona: MISTERIOZNI NESTANAK deo plana za DRŽAVNI UDAR u Republici Srpskoj?!

Pritisak na vladu u Prištini od SAD definitivno će staviti do znanja da je Bela kuća preuzela palicu od Brisela upravljanjem pregovorima. Ovo je jasan signal da Amerikanci pristaju na kompromis, ma koliko Haradinaj bio više američki čovek od Tačija, koji je u obavezi da bude spreman na dijalog.

VEĆINA SRBA ZA VUČIĆA I SNS! Najnovije istraživanje "Faktor plusa" pokazalo da NAROD PODRŽAVA POLITIKU PREDSEDNKA SRBIJE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
007

pre 5 godina

Predsednik Vučić bi trebao češće da se sastaje sa premijerom Netanjahuom, jer je "Bibi" više puta pokazao da ima razumevanje za Srbiju i ne prizna Kosovo. Stoga jevrejski lobi u SAD je vrlo moćan, i prrko njega bi Srbija imala u SAD daleko jaču poziciju nego svi Šiptari zajedno.

Mikac

pre 5 godina

Možete vio da se lažete kako god znate i umete ali samo idiot može da misli kako će Svetski policajac i Milosrdni anđeo nešto da deli ili još bolje da nešto tuđe daje Srbima?

POTPIS

pre 5 godina

Vučić, već 6g viče, kako je Kosovo, Srbija i Srce srbije a sada bi da stavlja granicu, posle toliko laganja? E čekamo potpis i još jednu, kapitulaciju četnika i vojvoda ko i onu potpisanu 95g u Glini, posle zarobljavanja vojske ko i onu 99g za mirnu reintegraciju Istočne slaveries, bez ispaljenog metka, samo da se ne nastavi Oluja i tamo i dođe do Beograda?

Severni

pre 5 godina

Sad je red na nas za sledeću oluju. A do Beograda možete vi ustaše da dođete jedino da pušite kurac.

Danke Dojčland

pre 5 godina

Hoće li biti te sreće da Srbi mogu na kraju da viču Tenkju Amerika a ne Spasiba Rasija a sve je bolje od ovog neviđenog kukavičkog kukanja i kmečanja još od 95g....

Nova godina

pre 5 godina

Zamislite vi to ljudi moji pa narednu Novu godinu će Srbi na Kosovo da dočekaju u Republici Albaniji i još će imati svoje more i toliku obalu? E to je ironija do bola posle onog neuspelog pokušaja izbijanja na hrvatsko more 90ih?

Marcco

pre 5 godina

Jevrejski lobi jeste moćan u SAD ali primarni su im američki interesi pa tek onda jevrejski.

john

pre 5 godina

prvi korak tako su i turci prvo dali do pazara ,,pa redom rihvatiti sve samo da,srbija dobije na vremenu jer amerika se povlaci to je jasno,,zato prihvatiti to sto nude i cekati,,

Milovan

pre 5 godina

Za stvaranje islamske države u srcu Evrope nema razloga za slavlje. Albanija ima otvorene teritorijalne pretenzije prema Grčkoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. to su javno pokazivali na svojim skupovima pokazivajući karte Velike Albanije. Kada će Evropa shvatiti da ima zmiju u svojim nedrima. Kosovo ne sme dobiti ni pedalj teritorije albenija mora pod nečiji protektorat ako želimo mir na ovim prostorima. Tek kada svi šiptarski zločini budu procesuirani treba početi sa pregovorima.

maja

pre 5 godina

Ahaha, pa Pompeo i Tramp nemaju nikakav ugled medju americkim gradjanima, a mi da ih slusamo??!! Pa Pompea su se uzasnuli Ameri pre par dana, nazvavsi ga ludakom jer je pricao da "borba traje until the Rapture" (to se u AMerici smatra govorom poremecene osobe).

ludi milojko

pre 5 godina

Lepo bi bilo ako je istinito, mada ovo lici na novinarsku "patku", tesko je verovati da ce se amerikanci otkazati svojih interesa na Balkanu, a to je da isteraju uticaj Rusije i stave Srbiju pod svoj uticaj... ne verujem u to....

SS

pre 5 godina

Ići na kartu sve nazad pod srpske skute,jer i prst kad se izgubi na ruci boli,iako može da se funkcioniše.To je ipak naša kolevka postojanja.

Nikola

pre 5 godina

Lej neko daje ovakve prognoze ili su realnost?! Ja nigde nisam pročitao ovako nešto.

ljubo

pre 5 godina

nema podele kosova alo vucicu kosovo je celo srpsko i ja sam spreman da ga branim,a ti da ga priznas tako sto ga neces dati celog,da li si normalan? i sad treba da shvatim ovo kao dobro za nas sto ga neki amer pritisce siptare na podelu,ajde ti prvo raspisi referendum da li je narod za to.pa kad zapad vidi sta misli 7 miliona srba znace kako da se ponasaju u koj im je onteres ovako oni misle da svih 7 miliona misle kao ti.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija