• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2019

11:25

VULIN: Vučić vodi spoljnu politiku bolje od ikog pre njega

Politika

VULIN: Vučić vodi spoljnu politiku bolje od ikog pre njega

Podeli vest

Na izjave Edija Rame o otvaranju granice Albanije sa susednim državama treba da reaguje pre svega Evropska unija, a zatim i države susedi, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u Jutarnjem programu RTS

 - Svakako je trebalo da reaguje Evropska unija koja na neki način odgovorna za čitav ovaj region. Sve zemlje su rekle da žele da postanu članice Evropske unije, pa ako je tako, onda bi Evropska unija morala da podeli odgovornost za situacije koje se ovde dešavaju. Nije moguće stvarati nekakvu novu ''naddržavu'', takozvanu Veliku Albaniju, i očekivati da će sve proći mirno -  rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, one koje bi takođe morale nešto da kažu jesu zemlje o kojima je Rama govorio. 

 - Da li će Crna Gora, Severna Makedonija i Grčka prihvatiti da u njihovo ime neko drugi otvara granice i da šalje drugu suštinsku poruku - gde god žive Albanci između nas neće biti granica. Jedino što povezuje ovaj region, u ovom smislu što Rama govori, jeste da s obe strane granice živi albanska manjina. On kaže ''otvoriću granice prema svim Albancima, gde god oni žive''. Tako se pravi ''Velika Albanija'' i to ne može proći bez velikog zla i bez velike nesreće -  poručio je Vulin.

On je istakao da i Tirana i Priština i polovina Skoplja, gde god da žive Albanci, šalju jasnu poruku - da nemaju svoju spoljnu politiku.

 - Spoljnu politiku im određuju drugi. Bio bih mnogo srećniji, mirniji i sigurniji da ćemo se dogovoriti i naći neko rešenje da nema tih moćnih i velikih faktora koji rade po onome što njima odgovara, a ne onima koji živi na tom prostoru. Bojim se da Evropska unija odlično razume te poruke, ne treba biti mnogo pametan ili geostrateški obrazovan da bi se razumelo da se stvara ''Velika Albanija'' i da bi se razumelo da se ona stvara na telu drugih naroda i država, kao i da to ne može da prođe bez velikog zla i velike nesreće -  istakao je ministar odbrane i dodao:

 "Bojim se da oni to jednostavno podržavaju i da smatraju da je potrebno rešiti albansko nacionalno pitanje. Ali ne možete da imate miran Balkan ako ne rešite i srpsko nacionalno pitanje".

On je naglasio da e savetovati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da preispita odnos Beograda i Brisela.

 - To je moj lični stav. Ako Evropska unija ne razume da treba da zaštiti ne samo Srbe, već čitav Balkan, onda se postavlja pitanja šta će nam takva EU koja ne može da zaustavi ovo silovanje sa taksama od 100 odsto, koja ne može da zaustavi formiranje ''vojske Kosova'' mimo svih pravila i međunarodnog prava, koja ne može da zaustavi formiranje ''Velike Albanije''. Za šta nam onda služi EU? U čemu je njena vrlina, njen značaj? Više puta sam to govorio, nemam podršku predsednika Vučića za ovo što govorim, on razmišlja drugačije i na meni je da poštujem njegovu odluku kao čoveku kome lično verujem i kome Srbija veruje -  rekao je Vulin.

On je napomeno da Vučić vodi spoljnu politiku bolje od ikog pre njega.

Ministar Vulin smatra da je potrebno preispitati i odnos Srbije i prema zemljama u regionu, posebno nakon glasanja u Interpolu.

 - Nije samo reč o tome da one imaju drugačiji stav. One imaju konstantno delovanje protiv interesa Srbije. Ministar spoljnih poslova Crne Gore kaže ''glasaćemo za Kosovo u Interpolu zbog regionalne stabilnosti''. Dakle, kada glasaš protiv Srbije onda to čuva stabilnost, a kada glasaš za Srbiju ili srpske interese to je protiv interesa regionalne stabilnosti. To je sasvim neprihvatljivo. Kako se ponašate prema Srbiji, tako se treba ponašati i prema vama - kaže ministar odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Aleksandar Vulin je iskren. To je za veliko poštovanje.

vuk

pre 5 godina

Predsednikov trud i rad se vidi i narod to ume da prepozna.

Ilija

pre 5 godina

Vučić je uspeo da unapredi odnose sa Zapadom a da ne naruši odnose sa Istokom.

NB

pre 5 godina

U pravu je ministar Vulin, a najbolji dokaz je 9 članica UN-a koje su već povukle nezavisnost Kosova, a biće ih sigurno još.

Alemano

pre 5 godina

Ma ko bre ovog sta pita????Sve moje komsije i familija su za Vučka ali ovog Mirinog potrčka da ne vidimo. Predsedniče dalje ovog od nas

Zoran

pre 5 godina

Predswednik Vucic vodi idealnu spoljnu politiku; ocena 10!

kalina

pre 5 godina

Vucic vodi odlicnu politiku i narod to prepoznaje.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Odnos Brisela prema nama treba ponovo da se ispita, jer sve sto, bolje receno, nisu uradili, a mogli su, stavlja veliki znak pitanja na nas odnos prema EU, koja je zadnjih 20 godina za nas cilj kojim tezimo. Brisel misli da smo zeljni slikanja, nama treba konkretno resenje. Predsednik je zaista uspesan u posetama koje su temelj nase spoljne politike, i ako se tamo nesto obeca, red je i da se ispuni.

Ronaldinjo

pre 5 godina

Aleksandra Vučića ceo svet poštuje i ceni.

milan306

pre 5 godina

Politika mira i stabilnosti ,uvek je dobra politika.

Maja

pre 5 godina

Vucic vodi spolju i unutrasnju politiku bolju od ikog, pa cak i od buducih generacija verujem da ce ovo biti kvalitetnija.

Pera

pre 5 godina

U potpunosti se slazem sa ovom izjavom. Srbija konacno ima Predsednika kakvog zasluzuje...

minja03

pre 5 godina

Predsednik Vučić je zaslužan za sve rezultate koji su postignuti u Srbiju.

Gavrilo Princip I

pre 5 godina

Vučićeva politika svoj uspeh meri time što Srbija ima odlične odnose sa svim važnijim zemljama sveta Kinom,Rusijom,Francuskom,Nemačkom,SAD,a njihovi predstavnici česti su gosti Srbije,Vučić je rado priman u tim zemljama.

sinisa

pre 5 godina

To se vise puta do sada dokazalo. Tu nema dileme.

Stanislav

pre 5 godina

Srbija nikada nije imala boljeg predstavnika u svetu. Vuciceva diplomatija je na viskom nivou i to niko ne moze da ospori.

Puzzle

pre 5 godina

NIko se kao Vucic nije borio za Srbiju. Uziva postovanje svetskih lidera i to nam otvara sva vrata.

Ruza

pre 5 godina

Srbija je rado vidjen gost i partner u mnogim zemljama zahvaljujuci politici mira koju vodi.

milab

pre 5 godina

Narod prepoznaje odgovornu politiku predsednika Vucica.

Nataša

pre 5 godina

Zato što je predsednik Vučić naš najcenjeniji predsednik u svetu.

juci

pre 5 godina

Dobili smo podrsku i Francuske - dokaz da se vodi dobra spoljna politika!

Ana

pre 5 godina

Predsednik vodi odlicnu politiku. Bori se za nas narod.

SS

pre 5 godina

Prika,nemoj da vređaš mamu Miru i njene pulene.

Mimigitarista

pre 5 godina

Upravo tako. Nama nikada nije bolje islo nego danas, kada nasu zemlju vode odgovorni politicari!

Marina

pre 5 godina

Aleksandar Vulin je iskren, to je veliko postovanje.Predsednik Vucic je najcenjeniji predsednik u svetu i sve to zahvaljujuci dobroj i kvalitetno vodjenoj politici.

Gedza

pre 5 godina

Pre Vučića naši političari su samo primali direktive i ispunjavali želje. Vučića sada napadaju zato što hoće da se i Srbija pita!

aleksandarv

pre 5 godina

Srbija vodi odgovornu politku, poliiku mira i pomiranja. Smatram da je za to zaslužan Vučić!

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija