• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2019

12:29 >> 13:15

(VIDEO) VUČIĆ OBIŠAO ZVEČANSKU, PA SE OBRATIO MEDIJIMA: Neka EU natera Prištinu da ukine takse, ONDA ĆEMO DA NASTAVIMO DIJALOG!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ OBIŠAO ZVEČANSKU, PA SE OBRATIO MEDIJIMA: Neka EU natera Prištinu da ukine takse, ONDA ĆEMO DA NASTAVIMO DIJALOG!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici. Posle susreta Vučić se obratio medijima

13:56 - Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić kaže da koalicija sa SPS dobro funkioniše i da ne veruje u formiranje drugih koalcija, sve dok stranka koju vodi ima snagu kao sada.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše to što bivši predsednik države i DS Boris Tadić za njega kaže da je kukavica i da ne sme na duel, a "najavljuje i koaliciju sa SPS", Vučić je rekao da takva koalicija ni Tadiću, ni socijalistima ne bi bila prvi put, ali da ne veruje da bi SPS u nju ušao, bar ne dok je snaga SNS velika kao što je danas.


 - A, u budućnosti, ko će ga znati... -  rekao je Vučić.

On je naveo da koalicija sa SPS dobro funkcioniše i da je zadovoljan njihovm radom. "A, to što uglavnom svi zaćute kad krenu veliki pristici i kada misle da nešto može da ode i na jednu i drugu stranu... Mene to ne zanima, ja sam na to spreman od prvog trenutka", rekao je Vučić.


Podsetio je da je njegov izbor bio da socijalisti budu u vladi, iako nisu bili potrebni što se tiče većine, ali jesu, kaže, zbog šireg bloka koji bi štitio interese Srbije, te ponovio da im je zahvalan na svemu što su učinili.

 - Od prvog dana dobro znam čemu ćemo da budemo izloženi od onog sekunda kada ne budemo imali samostalnu većinu. Svaki put o tome govorim na izborima, da je uvek potrebno 45-46 odsto glasova, što znači 50+1 Skupštini Srbije. Ako toga ne bude - onda znam da je vreme za neke druge - rekao je Vučić.

12:53 - Predsednik Srbije o taksama i odnosu sa Prištinom

 Odgovrajući na pitanje da li će biti nastavka pregovora ako se ne ukinu takse, predsednik je rekao da ne vidi kako može da se razgovara o nečemu što je od istorijskih znajčaja, a da je neko prekršio sve međunarodne norme i ljudska prava. 

- Da nekome damo 20 metara prednosti, a da trčimo na 60 ili 100 metara nema smisla. Neka oni izvrše svoje obaveze, a mi smo za dijalog uvek spremni - rekao je Vučić.

On je objasnio da ne vidi kako je moguće razgovarati o nečemu što je od istorijskog značaja, kao što je to kosovsko pitanje, a u okolnostima u kojima su prekršene sve norme međunarodnog prava I slobode, kao što je Priština učinila uvođenjem taksi. 

Vučić je ukazao da bi evropski zvaničnici mogli da obave svoj deo posla:

 - Neka nateraju Prištinu da ukine takse. Kada to urade, mi smo za dijalog spremni -  podvukao je on.


Inače, kaže, ne vidi kako može da se razgovara o "nečemu što je od istorijskog značaja, a neko je prekršio sve norme međunarodnog prava, građanske slobode, slobodu protoka robe I usluga. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



 - Neka oni prvo obave svoj posao -  poručio je on. 

Komenatarišući posetu potpredsednika Evropskog parlamenta Rajnera Vilanda grobu Adema Jašarija, predsednik Srbije je rekao da je Nemačka neće odustati od svog zvaničnog stava i podsetio da su oni te snage pomagali 90- tih godina.

- Nismo oduševljeni i ni malo nam se ne sviđa takv potez, ali neću nikoga da vređam - rekao je Vučić. On je dodao da je zvaladala velika nervoza kada je saopštio da smo na korak ili dva da saopštimo ime ubice Olivera Ivanovića. 

- Znaju da iza toga stoje prava saznanja o tome šta se dogodilo 16. januara. Albanci pokušavaju da optuže srpsku državu za ubistvo Ivanovića, i mnogi u Srbiji pokušavaju da optuže srpsku državu za ubistvo Ivanović. Taj ko misli da srpska država stoji iza ubistva Ivanovića je bolestan od mržnje - rekao je Vučić.  

Vučić je podsetio na poznat stav zvanične Nemacke, od kojeg oni, kaže, neće odustati, jer su pomagali te snage 1998. i 1999. godine.

 - Ne vidim ništa čudno, osim što nije naročito lepo govoriti o prijateljstvu sa Srbijom, a takve gestove praviti i pokazivati. . . Ali, šta da radite. Oni su velika sila, mi smo mala zemlja i ostaje nam da čuvamo ponos i dostojanstvo i kažemo da nismo oduševljeni -  rekao je Vučić. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

12:47 - Predsednik Vučić upitan je i da prokomentariše informacije o vanrednom raspisivanju parlamentarnih izbora u Srbiji.

- Raspisivanje izbora zavisiće od mnogo faktora. Svaki put kada postoji sumnja u legitimnost vlasti, ta sumnja treba da se otkloni. U vreme Đilasa koji je vladao sa 6 procenata nije poštovana legitimnost, a ja ću je uvek poštovati. Nikada neću sedeti u fotelji po svaku cenu, ukoliko nemam podršku naroda - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su regularni izbori 2020. godine, ali da je važno da se otkloni sumnja u legitimnost vlasti, ako ona postoji.

- Setimo se da su Đilas i Pajtić vladali sa 6 odsto podrške. Mi imamo legitimnost, ali ako neko sumnja i kaže da nas narod ne želi, spreman sam da to proverim - kaže predsednik. 

Dodao je da će ključni faktori koji će uticati na odluku o raspisivanju izbora biti oni koji se tiču države.

 - Rukovodiću se državnim, a ne partijskim razlozima, a da su u pitanju partijski razlozi još pre 15 dana bih raspisao izbore, ali moje je da brinem o Srbiji. Pred nama su važni razgovori, ako ih bude, ako budu ukinute takse u Prištini -  rekao je on.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

12:37  - Moramo da pomognemo deci da imaju bolju budućnost. Idemo na to da srušimo ovaj Materinski dom i sagradimo potpuno novi, apartmanskog tipa, kako bi svaka majka bila odvojena sa svojom decom. Moramo to napraviti modernije i uložićemo veliki novac u rekonstrukciju ovog objekta, ali i mnogih drugih, poput škola, objekata za decu i zdravstvenih ustanova. Srećan sam što sam ovde pred Badnji dan i Božić i nakupio sam ovde pozitivnu energiju - rekao je Vučić.

Na pitanje šta je u Materinskom domu napotrebnije, predsednik Srbije je rekao da je to zasigurno više prostora, ali i ukazao na to da je neophodno povećati plate vaspitačima.

- Vaspitači su imali manju platu od medicinskih radnika i sada radimo na tome da to ispravimo. Treba im povećati plate i ja sam im veoma zahvalan na tome što divno vaspitavaju našu decu u ovoj ustanovi - rekao je predsednik.

Predsednik kaže da Srbija i Beograd moraju i mogu da urade mnogo kako bi ljudi bili zadovoljniji. 

- Srbiji je potrebno više dece, to je nasušna potreba za naš narod i zemlju i to ne smatram uvredom, kao neki - rekao je predsednik. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Po dolasku u Centar, predsednik je obišao Materinski dom, u kojem borave majke sa decom do godinu dana i trudnice, a nakon toga je porazgovarao i sa nešto starijom decom, koja borave u Zvečanskoj.

Mališani su predsedniku poklonili crteže i ukrase od plastelina, koje su sami napravili i otpevali mu nekoliko pesmica.

Sa predsednikom, Dom su posetili i ministar za rad, zapošljavnje, boračaka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Stacionar u Zvečanskoj ulici predstavlja najstariju, a možda i najpoznatiju organizacionu jedinicu Centra za zaštitu odojcadi, dece i omladine.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

 

Mrežom ustanova socijalne zaštite od 2008. godine određena je nova namena i kapaciteti Stacionara: 150 mesta za decu sa težim i teškim smetnjama u razvoju, 80 mesta za decu bez roditeljskog staranja do 3 godine starosti, 20 mesta za majke sa detetom do godinu dana starosti i trudnice (Materinski dom) i 30 mesta za Prihvatilište za urgentnu zaštitu dece do 3 godine starosti.

Vučić o Šekularcu: Legenda ostaje legenda



Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodici legendarnog fudbalera Crvene zvezde Dragoslava Šekularaca i istakao da je on mnogo uradio ne samo za taj klub, već i za srpski i jugoslovenski fudbal.

 - Koliko god da ste tužni zbog toga, u vama se pojavio osmeh na licu, osmeh ponosa za sve što je Šekularac uradio -  rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Legenda ostaje legenda, poduvkao je Vučić.

 - To ne možete da izbrišete. Činjenica da je neko umro neće i ne može da promeni da je on legenda i da zauvek ostaje tu. Za to se vredelo roditi i za to je vredelo biti uspešan, kao što je bio Šekularac -  rekao je Vučić.

Legendarni fudbaler Crvene zvezde i jugoslovenski reprezentativac Dragoslav Šekularac preminuo je danas u 81. godini.

Jedan od najboljih fudbalera na ovim prostorima ikad i simbol jednog vremena, popularni Šeki, druga Zvezdina zvezda, fudbaler je čije će se ime uvek, na svim meridijanima, izgovarati sa posebnim poštovanjem. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mila

pre 5 godina

Da bi to i dokazao raspisi izbore!Narod ce izaci i reci svoji!

jasna

pre 5 godina

EU treba da se zapita dokle ce podrzavati Pristinu jer im Pristina svakodnevno zabija noz u ledja.

Sinisa

pre 5 godina

Bravo, jedno od mnogih! Poslje radnih mjesta, poslje bolje budućnosti za sve, kada država ima suficit, onda treba posjetiti i one naše mnogo divne, koji nisu imali sreću da ih vole iskreno. Bravo, gospodine, tako se to radi.

Dobrivoje

pre 5 godina

Predsednik ne zaboravlja one kojima je pomoć najpotrebnija! Svaka čast!

Ljiljana

pre 5 godina

Deca su nas ukras, nas ponos, i treba brinuti o njima i usreciti ih.

Gavrilo Princip

pre 5 godina

Cilj Vučićeve politike nije da samo nekima bude bolje nego da boljitak oseti cela nacija.

NB

pre 5 godina

Treba ići na izbore, to je najdemokratskiji način da se pokaže volja naroda i da se pošteno prebrojimo. Neka opozocija pokaže da li je stvarno toliko jaka koliko tvrdi, a ne da stalno podrivaju zemlju iznutra u ovim teškim vremenima.

Fudbaler

pre 5 godina

Aleksandar Vučić radi sve suprotno od Dragana Đilasa i to njima smeta. Opoziciji smeta što se Vučić ponaša odgovornije za razliku od njih.

milab

pre 5 godina

Narod prepoznaje odgovornu politiku predsednika Vucica.

Dusica

pre 5 godina

Deca su srecna i to je najbitnije, podrska Srbiji u vodjenju politike koja vodi ka povecanju nataliteta.

Marija

pre 5 godina

Pristina ne bi smela sama da uvede takse vec za to je dobila odobrenje i Srbija ne treba da nastavi dijalog dokle god se ne ukinu takse.

Miloš

pre 5 godina

Браво! За пример осталима! Деца су будућност, једино што може спасити ову земљу од пропасти.

Nemanja

pre 5 godina

Ako Brisel ne može da natera Prištinu da povuče takse onda nema svrhe dalje pregovarati.

Tea

pre 5 godina

Narod zna kome veruje....bez ukidanja taksi nema pregovora...

Mila

pre 5 godina

Veoma lep gest od predsednika što je obišao mališane, a za dijalog se zna kada mi dobije naše ipunjenje onda se ide dalje.

slađa

pre 5 godina

Lepo je što je predsednik Vučić posvetio svoje vreme deci i majkama u Zvečanskoj u vreme porodičniih praznika. Niko ne sumnja u legitimnost njegove vlasti niti u rezultate. Postoji sumnja u dobre namere opozicije i ove proteste koji se odvijaju iz subote u subotu. Pojedinci ulažu ogromnu količinu energije da optuže Srbiju čak i za ubistvo Olivera Ivanovića. Za svaki udes, ubistvo, pretnju koju neko nekome uputi u ovoj državi. To se kosi sa zdravim razumom. Kao što ni Vilandu nije bilo mesto na Jašarijevom grobu, tako ni ovakve optužbe na račun Srbije ne mogu da se uzimaju olako. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, predsednik Vučić je apsolutno u pravu. Nekome su ugrožena osnovna ljudska prava, zaustavljena trgovina, kretanje. Naša vlada nije uvodila recipročne mere. Na EU je sada da pokaže šta želi, kome može da veruje, koga da nagradi, a kome da uvede eventualno sankcije. Srbija je ispunila sve što je traženo, prvenstveno zbog kvaliteta života svojih građana. Za dalje treba videti u odnosu na konkretne reakcije iz EU.

SS

pre 5 godina

Susret sa nedužnim i ostavljenim dušama koje nema ko da voli na ovom svetu,je gest koji treba često upražnjavati,ali pričati o politici u tom trenutku je neukusno,njima treba pričati priče,bajke,pesmice,gospodo.

Nikola

pre 5 godina

Nema druge nego tako, ali ih usloviti sa drakonskim kaznama a ne da ostane samo na "čuđenju".

ddd

pre 5 godina

Predsednik voli i decu,svoj narod i ucinice sve sto moze da olaksa zivot svakom od nas u Srbiji

Nn

pre 5 godina

Vaspitaci imali manje plate od medicinskih sestara?????? Kakva notorna LAZ!!!! G. predsednice prvo se raspitajte pa onda pricajte. Sestre u toj ustanovi su kao crnci u polju pamuka! Rintaju od 6 ujutru pa ponekad do 20:30 uvece. Ponizavaju ih, vredjaju, prete otkazima, teraju ih da rade poslove od spremacice(nezelim da uvredim spremacice) pa sve do, i za muskarca, teske fizicke poslove. Rade sa po 7..9..10 dece u grupi koja su nepokretna, polupokretna, teska ometenost, pihijatrija.. Deca ih tuku, grebu, ujedaju..nanose teske telesne povrede. A rukovodioci? Nista. Uzmite knjizicu ako ne mozete vise.. To je njihov odgovor. Medicinske sestre rade nocne smene za 400 dinara Od 20h do 07 sutradan. Da li je to normalno pitam ja, Vas?? Naravno da nije!!!! Vrednujem i rad vaspitaca ali predsednice nevaspitavaju oni decu vec MEDICINSKE SETRE! Vaspitac dodje u 7h pije kafu,uz pomoc medicinske setre odvede decuu skolu i onda... Ne radi nista dok opet uz pomoc sestara ne ode po decu. Onda opet sedi i u 14h ide kuci. Vaspitaca nema vikendom. Nema nocu. Nema praznikom. Pa stamislite ko je sa tom decom? Ko im pruza ljubav i ko im je i mama i tata i sva uza i daljnja familija!? Ko ih neguje? Ko ih leci? Ko ih grli i ljubi? MEDICINSKE SETRE. Takvu decu i taj broj dece na jednu medicinsku sestru, treba okupati, obuci, nahraniti, dati lekove, menjati polozaj u krevetu jer su nepokretna.. A pri tom su to deca od 14,15 godina pa na vise i jako su teska. Tako da prvo se dobro raspitajte ko i kakav posao radi i koliko i sta treba da se vrednuje.

kalina

pre 5 godina

Veoma smo ponosni na naseg predsednika,koji uvek brine o deci i njihovom boljem zivotu.

Maja

pre 5 godina

Odlicna odluka. Apartmanski smestaj za porodice....svaka cast na ideji. Dijalog je neizbezan.

Stefanija

pre 5 godina

Sada bih volela da mi neko ko je na strani opozicije kaže ko je od ljudi koji su bili prethodno na vlasti ovako nešto uradio i ko se od tih istih ljudi borio za ovu decu kojoj su briga i nega preko potrebni. Ako niko neće evo ja ću - niko. Samo Aleksandar Vučić.

Gordana

pre 5 godina

Investicija u novi stacionar u Zvecanskoj, je potez vredan svake pohvale. Ta decica zasluzuju bolje uslove za zivot. Rekla bih da je ovo bio jako emotivan susret, njihovi osmesi, pokloni za predsednika, pesmice, govore da su mu se obradovali.

Tijana

pre 5 godina

Humanost i realnost uvek u delima i recima naseg predsednika.

Velizor

pre 5 godina

Deci je potreban dom, ljubav, paznja. Izgradnjom novih objekata dobijaju novi dom

Maja

pre 5 godina

Deca zasluzuju sigurniju i bolju buducnost, bravo

Bojan

pre 5 godina

Kad ukinu takse mozemo da razgovaramo o najsiroj mogucoj autonomiji u okviru Republike Srbije.

Jovana

pre 5 godina

Deca su nase bogatstvo, zbog njih zivimo i za njih se borimo!

Zana

pre 5 godina

Upravo tako dok su takse aktivne, nema dijaloga....

dejana

pre 5 godina

Nema nastavka dijaloga dok Pristina ne ukine takse.

dejan

pre 5 godina

Svaka cast nasem predsedniku Vucicu, sto ne zaboravlja one kojima je pomoc veoma potrebna.

irresolute

pre 5 godina

U pravu je, o čemu da pregovaramo dok albanci divljaju na KiM! Mora stanje da se vrati na stanje pre ovog njihovog ludila pa da se ide za pregovarački sto.

Hari

pre 5 godina

Ne verujem da će skoro početi dijalog. Srbija je za pregovore ali su albanci dobli krila od amera da rade šta hoće. Prvo takse dole pa onda pregovori.

Vuk

pre 5 godina

Svaka čast našem predsedniku.Danas je izmamio osmeh na licima toj deci i pokazao da je mislio na njih i da ih nije zaboravio,a izgradnja ce dati još bolje uslove za odrastanje i još veća podrska deci.

Marina

pre 5 godina

Bravo veliki covece! Pa ti si poslat kao spasitelj ove nase drzave!

Mirjana

pre 5 godina

Pristina nikog ne slusa zato sto nemaju ni stida ni srama ljudi koji vode politiku tamo zna se i ko Taci i njemu slicni

Tina

pre 5 godina

Svaka cast predsedniku kad misli i na buducnost dece u Zvecanskoj, ova deca ne treba da se osecaju zapostavljenom niti manje bitnom... lep gest predsednika!

Mimi88

pre 5 godina

Naravno. EU je ta koja treba prva da dejstvuje! Neka se ne plase oni Srbija, ona ce uvek ispuniti svoja obecanja!

Maja

pre 5 godina

Buducnost Srbije su deca koja zasluzuju sve najbolje.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija