• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

08.01.2019

09:45

(VIDEO) SELAKOVIĆ: Orden Aleksandra Nevskog simbol posvećenosti otadžbini i radu!

Politika

(VIDEO) SELAKOVIĆ: Orden Aleksandra Nevskog simbol posvećenosti otadžbini i radu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog u Rusiji. Taj orden dodeljuje se od 1725, a prvi koji ga je dobio bio je Petar Veliki, i to posthumno. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže za RTS da to odlikovanje svedoči o ugledu Srbije, ali i o ugledu predsednika Vučića


Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlikovanje Aleksandra Nevskog važno za Srbiju, ali i za predsednika i njegovu porodicu.

- Ovo odlikovanje ima neverovatno zanimljivu istoriju – osnovala ga supruga Petra Velikog, carica Katarina Prva, a onda su ga komunisti ukinuli, da bi ga Staljin opet obnovio jer je ugled tog odlikovanja kod ruskog naroda bio veliki - rekao je Selaković.

Napomenuo je da Aleksandar Vučić nije sklon pridavanju velike pažnje priznanjima i odlikovanjima, jer svako ko, kako kaže, "daje sve od sebe računa na uspeh", ali mu je zbog tog odlikovanja veoma drago.

- Posebnost tog odlikovanja za predsednika, zajedno sa Ordenom Republike Srpske na ogrlici, jeste to što svedoči o ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu našeg predsednika - rekao je Selaković.

Naveo je da Orden nosi slogan – za rad i otadžbinu, i u tom kontekstu istakao "čvrstinu i posvećenost" predsednika Srbije.

- Ekonomskim reformama, fiskalnom konsolidacijom, podizanjem države, ali i čuvanjem neutralnosti i nezavisnosti Srbije, njenim jačanjem, upisao je sebe u istoriju - kaže Selaković.

Naveo je i reči predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, koji je, kako kaže Selaković, rekao da je "za sve ovo potrebno nešto što ima Aleksandar Vučić – velika leđa", koja su, dodaje Selaković, "u stanju da podnesu i napade, pljuvanja, neutemeljene kritike".

Napominje da je Vučić uspeo da zadrži vojnu neutralnost, da nije za ulazak u NATO, ali ni za uvođenje sankcija Rusiji, da je za evropski put Srbije, ali da jača odnose i sa Moskvom i Pekingom.

- Naravno da je ovo veoma važno za naš narod, našu Srbiju, a kada je reč o ličnom odnosu daću sebi za pravo da kažem da nikome nije zaigralo srce zbog toga kao što je predsednikovom ocu Anđelku Vučiću. Verovatno je to i zbog porodične istorije, zato što je njegov otac, koga su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, pre svoje pogibije hteo da na svom konju ode u Rusiju. U takvoj porodičnoj sagi, njegov unuk danas dobije odlikovanje Svetog Aleksandra Nevskog i to ne od bilo koga već od predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina - rekao je Selaković.

Povodom pojedinih navoda o lošem ličnom odnosu dvojice predsednika, Selaković je rekao da o tome mogu da govore ili neupućeni ili, kako kaže, politički spekulatni.

- Dodela ovakvog jednog odlikovanja je potvrda toga i uveren sam da će se to nastaviti. Ovakvo odlikovanje je pokazatelj svakom mladom čoveku da se rad, marljivost, čvrstina isplate - rekao je Selaković.

Ističe da je Vučić prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio ovo odlikovanje i da bi, ukoliko predsednik Putin prilikom posete Srbiji 17. januara uruči Orden Vučiću, to bila dodatna počast.

Što se tiče predstojeće posete, generalni sekretar predsednika Srbije kaže da su pripreme u jeku i da je ta poseta još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i velikog uvažavanja srpskog državnog vrha.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 5 godina

Naš predsednik je zasluženo dobio orden Aleksandra Nevskog.

dunja

pre 5 godina

Aleksandar Vučić odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog u Rusiji.

Marija

pre 5 godina

Sva dosadasnja priznanja, pohvale i nagrade dokaz su da predsednik odlicno radi svoj posao i da druge velike sile to prepoznaju i umeju da nagrade!

Nada

pre 5 godina

Zna se sta ovako velika čast i priznanje znaci. Svakom normalnom dovoljno

marija

pre 5 godina

Orden se ne daje tek tako.Putin zna da ceni Srbiju kroz svoj rad a samim tim i Vučića!

Jovana

pre 5 godina

Posebnost tog odlikovanja za predsednika, zajedno sa Ordenom Republike Srpske na ogrlici, jeste to sto svedoci o ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu naseg predsednika.

Daliborka

pre 5 godina

Velika cast je dobiti Orden Svetog Aleksandra Nevskog. Dokaz da je ulozen ogroman trud ,rad i posvecenost za unapredjenje odnosa izmedju dva bratska naroda. Zivela Srbija i Rusija!!!

Kile

pre 5 godina

Ovaj orden je najbolji odraz postovanja koje je predsednik Vucic stekao.

Saša

pre 5 godina

Dodelom ovog ordena Rusija je iskazala ogromno poštovanje i prema Vučiću i prema Srbiji.

fifafifa89

pre 5 godina

Ovaj orden je Aleksandar zasluzio. Hvala Putine.

kaca

pre 5 godina

Zasluzeno za odrzavanje cvrstog rusko srpskog prijateljstva.

Laki

pre 5 godina

šta sad vuče jeremicu. imaš li obraza da se pojaviš na bilo kojoj televiziji. uopšte mi nisu jasni urednici tih televizija na kojima vec dve godine izgovaras samo lazi, da te i pored njihovog opredelenja, zovu u svoje emisije. to sto ti lazes mnogo je i za televizije dezurne mrzitelje.

Gorana

pre 5 godina

Ovo odlikovanje je veliko priznanje za Srbiju i njen narod!

Igor

pre 5 godina

Ovo je velika čast za Srbiju. Aleksandar Vučić je Srbin koji je nakon toliko godina dobio jedan ovako veličanstveni orden.

Miloš

pre 5 godina

Koliko je samo prošlo godina od poslednje dodele ovog ordena nekom Srbinu? To nešto govori, predsednik Vučić je umnogome unapredio Srbiju i sigurnim koracima je vodi u bolju budućnost!

Dehan

pre 5 godina

Srbija je ponosna na orden I na svog predsednika

Dehan

pre 5 godina

Rusija je pokazala koliko nas ceni I da nam je pravi prijatelj

Mina

pre 5 godina

velika je to cast za srbiju,ipak se rad naseg predsednika srbije ceni i odlicno vidi.

Mja

pre 5 godina

Tako je, zasluzio je nas predsednik svo ordenje, Srbija nije imala ovakvog coveka.

MINJA

pre 5 godina

Srbija je ponosna na svog predsednika koji je svojim zaslugama dobio orden posle toliko godina u Srbiji od Putina.

Milorad

pre 5 godina

Veliki uspeh predsednika Vucica koji je za divljenje i postovanje!

Milos

pre 5 godina

Orden ide u prave ruke, ovo je privilegija retkih Srba. Orden je zasluga za vredan rad, pozrtvovanost i posvecenost svojoj zemlji i narodu.

Marija

pre 5 godina

Orden koji se daje za velike zasluge i to je samo dokaz dobre saradnje Srbije i Rusije.

radica

pre 5 godina

U potpunosti se slažem sa gosp.Selakovićem ovaj čovek je to zaslužio svojim radom i posvećenošću Srbiji i njenom narodu

Bole

pre 5 godina

Orden je potvrda dobrog i predanog rada predsednika Vucica.

zarkokoric78

pre 5 godina

Značenje ordena se ogleda u tome što se ovaj orden daje isključivo za prave zasluge i ima veliko značenje u narodu.

Nada

pre 5 godina

Predsednik Vucic zasluzuje sve pohvale i najveca odlikovanja za svoj rad i cestitam mu na ovako bitnom odlikovanju!

Zerdjo

pre 5 godina

Vucic i vlada odlicno vode Srbiju i samo tako neka nastave!

cile

pre 5 godina

Orden Aleksandra Nevskog veliko priznanje koje obavezuje.

Mimi88

pre 5 godina

Vucic je zasluzio ovaj orden! Svaka cast njemu a i Putinu sto je prepoznao trud i rad naseg predsednika!

ena

pre 5 godina

Srbija ce i ovo pregurati,kao i sve ostalo do sada.

jana

pre 5 godina

Naravno da je ans predsednik zasluzio ovako nesto, trudi se da sve bude kako treba.

Dejana

pre 5 godina

Velika cast za predsednika a i za sve nas! Ponosni smo na naseg predsednika...

Aki

pre 5 godina

Iskreno smatram da je ovo velika cast koja je Rusija ukazala celoj Srbiji

Blagoje

pre 5 godina

Cestitke predsedniku Vucicu na tako velikom priznanju.

Borko

pre 5 godina

Vucic je taj orden i te kako zasluzio svojim zaaganjem za Srpski narod i za odrzanje dobrih odnosa pre svega sa Rusijom i Kinom pa i sa svim ostalim zemljama.

Ronaldinjo

pre 5 godina

Ekonomskim reformama, fiskalnom konsolidacijom, podizanjem države, ali i čuvanjem neutralnosti i nezavisnosti Srbije, njenim jačanjem, upisao je sebe u istoriju. ovo je vrlo važan dan za našu državu i njene građane. Rusko-Srpski odnosi sve jači zahvaljujući Putinu i Vučiću.

Ilija

pre 5 godina

Ovakav orden su dobijali samo velikani koji se bore za svoju otadzbinu a medju njima je i Aleksandar Vucic, sta sad ima opozicija da kaze na to??

Mile

pre 5 godina

Dobro je da Srbija i Rusija imaju dobre odnose, svaka cast predsedniku na saradnji sa Rusijom

karlo

pre 5 godina

Ovaj orden je dokaz koliko je predsednik Vucic spreman da se zrtvuje za svoju zemlju i svoj narod.

Vivijen

pre 5 godina

Priznanje je zasluženo zbog odanog i vrednog rada za otadžbinu, poseban značaj ima jer dolazi od predsednik kakav je Vladimir Putin. Ogromno priznanje za dosadašnji rad.

Tina

pre 5 godina

Nas predsednik zasluzuje ovaj orden jer se bori za svoj narod, veliko priznanje za naseg predsednika. I posle toliko godina orden je dodeljen pravom coveku!

Ana

pre 5 godina

Imamo predsednika za primer i veoma smo ponosni zbog toga.

kalina

pre 5 godina

Nasem predsedniku cestitamo na ordenu,zasluzno ga je dobio.

Marina

pre 5 godina

Orden je potvrda dobrog i predanog rada predsednika Vucica.Veoma smo ponosni na naseg predsednika.

Daki

pre 5 godina

Posle toliko godina Srbija opet ima čast da dobije orden i to zahvaljujući Vučiću.

bubamara

pre 5 godina

Ovaj orden je jos samo jedan od dokaza za ogroman rad i zalaganje

Ema

pre 5 godina

Ako je neko posvecen svojoj zemlji onda je to svakako nas predsednik!

Ivana

pre 5 godina

Uz uzajamno poštovanje i uvažavanje, pravoslavne braće, Srbija ima oslonac u Rusiji tačnije u predsedniku Putinu, po pitanju Kosova što i jeste prioritet naše saradnje koju uspešno vodi predsednik Vučić.

Ron

pre 5 godina

Orden je potvrda radu i zalaganju predsednika Vucica, da sto vise priblizi dva bratska naroda.

kiki

pre 5 godina

jako mi je drago za ovu vest, ovaj covek je to i zasluzio.

mrav

pre 5 godina

Svi su priznali koja je jacina tog ordena osim Jeremica koji je izjavio da Predsednik putin ne gotivi Vucica.

jaca

pre 5 godina

Samo izabranima i velikima se ukazuje takva čast...neka svet vidi kakve velikane ima Srbija.

Nenad

pre 5 godina

Ovo je velika cast, kako za samog Vucica, tako i za citavu Srbiju

milan

pre 5 godina

Pokazatelj koliko Rusija ceni Vučića i da smo na pravom putu uz predsednika!

nikola

pre 5 godina

Velika cast koja je Rusija ukazala celoj Srbiji. Sve pohvale predsedniku sto je vretio Srbiji cast i ponos.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija