• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.01.2019

18:39 >> 18:42

SRBIJU KOČE FRANCUSKA I HOLANDIJA, NE ŽELE NAS U EU: Austrija otkriva da za PARIZ MI NISMO DEO EVROPE!

Politika

SRBIJU KOČE FRANCUSKA I HOLANDIJA, NE ŽELE NAS U EU: Austrija otkriva da za PARIZ MI NISMO DEO EVROPE!

Podeli vest

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel ukazala je da, i pored umora od širenja prisutnog u Francuskoj i Holandiji, Jugoistočna Evropa ne sme biti ostavljena po strani u vakuumu

Knajsel je, na konferenciji za štampu na kojoj je rezimirala spoljnopolitičku aktvnost Austrije u prošloj godini, izrazila zadovoljstvo što su, za vreme predsedavanja Austrije EU, otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore.

Međutim, istakla je da nije bilo lako pridobiti podršku za evropsku perspektivu zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Srbija ili Albanija, i druge, u Hagu ili Parizu.

- Umor koji je prisutan već je poznat. Lično sam osetila u razgovorima koje sam vodila od proleća da su kod mojih partnera u zapadnoevropskim zemljama izbori za Evropski parlament bili veoma blizu. Nama je taj region geografski, istorijski i ljudski bliži, što nije slučaj za Holandiju ili Francusku - rekla je Knajsel.

ŠTA AKO SRBI "SRUŠE" GRANICU NA DRINI kao odgovor na to što ŠIPTARI UKIDAJU GRANICU SA ALBANIJOM?!

Ona je podvukla da je veoma teško uveriti Holanđane i Francuze da je Jugoistočna Evropa deo Evrope.

- Ja nikada ne govorim o Zapadnom Balkanu, jer ne volim tu reč, koja je veštački pojam. Pored toga Balkan se shvata negativno izuzev ako je reč o hrani. Politički ima negativnu konotaciju. Dosledno govorim o Jugoistočnoj Evropi i za mene je Muzej savremene umetnosti u Beogradu deo Evrope, za mene je Filharmonija Sarajeva deo Evrope. Osećam se možda privrženija, na osnovu geografskog položaja, tom regionu nego neko, na primer, u Belfastu- objasnila je Knajsel.

Dodala je i da njeno „evropsko-političko srce" jasno kaže da se ne može Jugoistočna Evropa ostaviti po strani u vakuumu, ali istovremeno i razume da u Holandiji ili Francuskoj postoje drugačija viđenja.

ŠIPTARI POSTAVILI SRBIJI USLOV ZA POVLAČENJE TAKSI! Posle zahteva EU za povlačenjem mera, delegacija Prištine iznela SKANDALOZAN ZAHTEV

Apelovala je na francuskog i holandskog kolegu da se prisete prošlosti.

- Bili ste oni koji su geopolitički uvek razmišljali u većim kategorijama. Podsetila bih na Miterana 80-tih godina. Niko tada nije želeo zemlje Mediterana koje su neposredno izašle iz vojnih dikatatura. Francuzi su bili ti, koji su ih uveli u EU, oni su bili ti koji su se trudili i oko Rumunije. Neophodno je uvek primeniti onu praksu koja već postoji - poručila je Knajsel.

Istakla je da Evropu treba shvatiti kao kulturni prostor i na osnovu toga delovati


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Penzioner

pre 5 godina

I nakon ovoga, mi Srbi treba da se radujemo i da docekamo MAKRONA ??????????????????????????? Ajde, pa dal' treba da budemo MORONI ???????????????

UFOLOG

pre 5 godina

Svu vojnu pomoć iz Velikog rata su Francuzi naplatili u zlatu. Naplaćivali bi ga ko zna do kada da nije buknuo drugi veliki rat. I u tu vojnu pomoć su nam bukvalno uvaljivali svašta. Hobi mi je oružije pa znam. Uvalili su nam njihove puške izbačene iz upotrebe, ne pouzdane pištolje... puškomitraljeze koji više nisu nego što su radili.... Pokušali su to i sa artiljerijom ali nisu uspeli. Svida u svetu je poznata Srpska provera artiljerije... tu nisu uspeli... da nas zeznu....da ne dužim.

DrBlok

pre 5 godina

Hvala Francuskoj .. izgleda da tamo ipak ima neko normalan ..

Branislav

pre 5 godina

Za " živo čudo " izgleda da imamo prijatelje u EU!!!

dragan

pre 5 godina

Izgleda će ponovo spomeik Francuskoj na kališu na farbanje

Pajdo

pre 5 godina

Pa niko vas ne želi u ikakvom ljudskom udruženju. Najgori narod u Europi ste. Jadna EU ako ikad uđete u nju.

Valtazar Deluka

pre 5 godina

Holandjanima zelim srecu u toj Evropi, ako vam nije poznato svugdje kupuju imanja i kuce, najvise po Ceskoj, sada i Hrvatskoj, bjeze jer im je "multikultura" sjajna. Francuzi, sta reci o njima, nekada veliki narod sa prevelikim gacama. Kolonije ih jos malo prozdiru, vraca im se sve ono sto su uradili drugima.Vrlo brzo ce postati zamahirija Franacka, to je neumitno, blizu. Sve cemo mi to lijepo gledati ako se uspostave najmanje 3 ruske baze, podebljaju granice na Drimu pa od Skadra gore do Subotice gledamo sta ta Evropa cini sama sebi al ne i nama jer cemo tada biti dio one Evrope koju su njihovi davni predci zapadnjaci, nemilosrdno pljackali u krstaskim i ostalim ratovima za demokratiju.Ali, sada cemo ih, ako Bog da,i ako bude pameti, gledati preko nisana sistema 400 i 500 i igrati se njihove igre da je to sve zbog demokratije i ljudskih prava, sto u biti i nije daleko od istine!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17