• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.01.2019

17:53

PRIŠTINA SPREMNA NA SVE! Srpska lista izrazila zabrinutost: Srbi na Kosovu su u sve težoj situaciji!

Politika

PRIŠTINA SPREMNA NA SVE! Srpska lista izrazila zabrinutost: Srbi na Kosovu su u sve težoj situaciji!

Podeli vest

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je posle skoro dva meseca od uvođenja taksi od 100 odsto, situacija sve teža, kao i da je jasno da je Priština spremna na sve kako bi prinudila Srbe da se povlače sa prostora Kosova i Metohije

- Vlastodršci u Prištini nisu birali način kako da otežaju život Srbima na prostoru KiM, tako da su takse koje su uvedene, a to na terenu znači blokadu distribucije srpskih proizvoda Srbima na Kosmetu, pokazale da oni ne prežu ni od čega, da su spremni da urade bilo šta … Ako to znači teži i gori život Srbima na KiM, koji su ovde opstajali pod bombama, pretnjama i pritiscima, oni očekuju da će ove ekonomske sankcije značiti povlačenje Srba sa prostora Kosova i Metohije - rekao je Simić za Prvi program Radio Beograda.

On je upozorio i da je situacija svakim danom sve teža.

- Ono što nama ide u prilog, pre svega Srbima na severu pokrajine, to je, s jedne strane, kreativnost srpskog naroda i sa druge strane, administrativna linija koja, za sada, onemogućava nastavak humanitarne krize na ovim prostorima. Tu je i solidarnost građana - ogroman broj Srba iz centralne Srbije, ne samo u institucijama već i privatno se organizuje i dolazi na prostor Kosmeta - kazao je Simić.

On je dodao i da su srpska deca imala prilike da pozdrave i prime novogodišnje paketiće od svojih vršnjaka širom centralne Srbije i to je ono što ovim ljudima daje podstrek da istraju u pravednoj borbi za svoj opstanak.

Simić podseća i da su ministri Srpske liste u ostavci od 27. marta prošle godine, kada je izvršen brutalan napad na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Ðurića, a poslanici SL od trenutka kada je kosovska vlast uvela takse ne učestvuju u radu kosovske skupštine.

- Međutim, to je zaista Sizofov posao, jer ne postoji želja vlasti u Prištini da Srbi imaju život dostajan čoveka u 21. veku. Tako da, za sada, situacija je takva da smo mi sa građanima, a ne unutar institucija, kako bi pokušali da probleme sa kojima se suočavaju, vezano za distribuciju srpskih proizvoda, lekova i hrane, svedemo na najmanju moguću meru. Naravno uz nas je država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, kao i ministarstva i građani, i za sada u tome uspevamo - istakao je Simić.

On apeluje na mir i udržanost.

- Ja moram, kao politički predstavnik Srba, da apelujem na mir, uzdržanost i da apelujem na međunarodne predstavnike da ispune svoj mandat koji im je poveren na osnovu Rezolucije 1244 - da obezbede mir i bezbednost za sve građane - rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 5 godina

Мислим да без формирања челичног, добро опремљеног и екстремно јако подржаног ослободилачког фронта против шиптара, Срби на КиМ ће се тешко одржати, јер шипци разумеју само драстичну силу

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija