• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2019

11:19

PALMA U LJUBLJANI: SLOVENIJA DA SRBIMA DA STATUS NACIONALNE MANJINE!

Politika

PALMA U LJUBLJANI: SLOVENIJA DA SRBIMA DA STATUS NACIONALNE MANJINE!

Podeli vest

Predsednik Skupštine grada JagodinaDragan Marković Palma razgovarao je u Ljubljani sa gradonačelnikom glavnog grada Slovenije Zoranom Jankovićem

 
U gradskoj kući u Ljubljani, predsednika Jedinstvene Srbije, narodnog poslanika i predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palmu primio je gradonačelnik Ljubljane i predsednik parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković.

- Impresioniran sam činjenicom da je u Ljubljani veoma niska stopa nezaposlenosti i da iznosi 3,5 posto. Ja želim i da se zahvalim Vladi Slovenije, koja je na neki način dala saglasnost svojim privrednicima da investiraju u Srbiji, tako da danas u Srbiji 25.000 ljudi radi u kompanijama čije je sedište u Sloveniji - rekao je Palma u zajedničkom obraćanju novinarima sa gradonačelnikom Ljubljane.

- Uputio bih i molbu parlamentu Slovenije da nađe način da i Srbi koji žive u Sloveniji, a ima ih oko 50.000, dobiju status nacionalne manjine, kakav imaju Italijani i Mađari - poručio je Marković i dodao:

- Ljubljana je dobila titulu najpoštenijeg, kao i najzelenijeg grada u Evropi. U komisijama koje su to odlučivale ne sede rođaci gospodina Jankovića. Zna se ko o tome odlučuje. To će biti moj cilj, da po uzoru na Ljubljanu i Jagodina dobije taj status u Evropi - rekao je Marković.
 

Foto: informer.rs

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, izjavio je da je Jagodina uspešna u posebnim odnosima sa građanima.
 
- Ja sam rođen u Srbiji, u selu Saraorci kraj Smedereva i živeo sam u Srbiji 12 godina i za sebe kažem da sam čistokrvni mešanac. Odnosi Ljubljane i gradova u Srbiji su na izuzetno visokom nivou. I to nije čudno jer nema problema među ljudima iz Srbije i Slovenije i nema problema ni među privrednicima između dve države. Moram priznati da sam veoma ponosan na činjenicu da je Ljubljana drugi grad u istoriji Beograda, sa kojim glavni grad Srbije ima pobratimski odnos. Veoma mi je drago da je Jagodina tako uspešna u svojim posebnim odnosima sa građanima. I to je u principu veoma jednostavno, jer građani znaju ko je za njih najviše učinio. To se pokazuje na izborima - rekao je Janković i dodao:

- Želim Jagodini puno dobroga u daljem razvoju i neka Jagodina bude onaj grad koji će vući iz unutrašnjosti i pokazati da se mogu i drugi gradovi razvijati osim glavnog grada - kazao je Janković, uz opasku da ne vidi prepreku u tome da Srbi dobiju status nacionalne manjine u Sloveniji.
 

Foto: informer.rs

Sastanku u Gradskoj kući u Ljubljani  prisustvovala je i ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, zatim narodni poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić i Đorđe Kosanić, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević i direktor Doma učenika u Jagodini Marko Maljković.

Zoran Janković i Dragan Marković Palma su u ime Ljubljane i Jagodine razmenili prigodne poklone, nakon čega je Janković pokazao svom gostu unutrašnjost Gradske kuće u Ljubljani, koja ima veliku istorijsku i kulturnu vrednost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija