• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nacionalnaavangarda.rs

15.01.2019

12:32

KOME SMETA BORBA PROTIV KRIMINALA?

Politika

KOME SMETA BORBA PROTIV KRIMINALA?

Podeli vest

Da li se može zamisliti odgovorniji, efikasniji i bolji odgovor izvršne vlasti na evidentan porast izvršenja krivičnih dela sa elementima nasilja i seksualnih delikata, kako prema punoletnim licima tako i prema maloletnim licima i deci? Jasno je i više nego očigledno da ne može

Može li se zaključiti da država najavljenim izmena Krivičnog zakonika jasno poručuje da je odlučna u borbi sa organizovanim kriminalom, korupcijom i prometom narkotika? Jasno je bez dileme da se može izvesti ovakakav zaključak.

Reakcija države je konkretna, odlučna i usmerena pravo u metu, dok je kao drugačiju mogu oceniti samo oni kojima suzbijanje dela kojima se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom, ne ide u prilog i u najmanju ruku, ne odgovara.

Kada bi otvorili Krivični zakonik RS i pročitali član koji definiše šta je svrha kažnjavanja, svaki dobronameran i razuman građanin ove države bi bez dužeg razmišljanja pozitivno reagovao na korake ovlašćenog predlagača izmene zakona – Ministarstva pravde; da omogući sudovima bolje instrumente za sprovođenje strože kaznene politike i efikasnije borbe sa kriminalom.

Ovaj član kaže da je svrha kažnjavanja između ostalog sprečavanje učinioca da čine krivična dela i uticanja na njega da ubuduće ne čini krivična dela, zatim uticanje na druge da ne čine krivična dela i poslednje, a ne manje bitnom izražavanje društvene osude za krivično delo.

Neshvatljivo je zašto bi savesnom građaninu ove države, te građaninu koji nije u sukobu sa zakonom, ovakve mere Vlade smetale.

Naprotiv, one bi trebalo da naiđu na nedvosmislenu i snažnu podršku svakog građanina bez obzira na političko opredeljenje, posao kojim se bavi ili društveni status, jer su opisane mere usmerene ka zaštiti sve naše dece, naših majki, braće, sestara, prijatelja i rođaka, koji bi pre ili kasnije mogli, da ne čuje zlo, postati žrtve nekog od nedvosmislenih neprijatelja svih nas – kriminalaca.

Dakle, država je objavila svoju volju da se uhvati u koštac sa gorućim vidovima kriminala. Zakonske izmene krivičnog zakonodavstva usmerene na povišenje minimalne propisane kazne za pojedina krivična dela, uvođenje doživotne kazne zatvora za najsvirepija krivična dela, zabrana ublažavanja kazne ispod propisanog minimuma za pojedina krivična dela, stroža zakonska pravila za vrednovanje činjenice povrata izvršioca krivičnog dela, nedvosmisleno predstavljaju iskren i snažan odraz volje države sa našim zajedničkim neprijateljima – izvršiocima krivičnih dela. 

Međutim, neosvrćući se mnogo na ovako nedvosmisleno pozitivne korake države, neki činioci političkog života su brže bolje požurili da neke od dobro poznatih lica ”sumnjive prošlosti” zaštite i povrh svega istaknu da ona nisu kriva za radnje koje im nepravedna srpska javnost, ironično rečeno, lepi na njihove čiste i besprekorne biografije. Ne upuštajući se mnogo u suštinsko komentarisanje teme emisije na televiziji sa državnom frekvencijom – teme su bile iznad opisane izmene krivičnog zakonodavstva.

Vođa pravnog tima Narodne stranke Borivoje Borović, iako u toj emisiji nije bio pozvan kao politički akter nego kao nesporni stručni autoritet, odmah je prešao na stvar i počeo da navodi vodu na jednu vodenicu. Ako nešto zna jedan advokat po profesiji – zna za pretpostavku nevinosti. On se u konkretnom slučaju zakonito na nju poziva. Međutim, u kontekstu svega gore iznetog, nejasno je kako taj istaknuti i vrlo uspešni advokat neće ni da zucne da se crvena interpolova poternica ne može izdati bez određene potpore u dokazima?!

Iako raspisivanje poternice ne znači ništa za meritorno rešavanje krivičnog postpupka – dakle za izvođenje zaključka da li je neko kriv za neko krivično delo ili ne; elementarno znanje krivičnog i predkrivičnog postupka neophodno za polaganje pravosudnog ispita dovoljno je da se sa punom izvesnošću i bez ikakve dileme definiše da protiv lica za kojim je raspisana poternica u nadležnom tužilaštvu postoji neophodni kvantitet dokaza određenog kvaliteta! Kako ove elementarne stvari cenjeni advokat ne zna? Odgovor na ovo pogrešno pitanje bi takođe bio pogrešan, jer on to sigurno zna.

EVO KO JE ZAŠTITNIK MAFIJE U SRBIJI! Jeremićevi pajtaši u odbrani kriminalca Filipa Koraća!

 

Pravi odgovor se može dati samo na pravo pitanje koje bi glasilo: Iz kog razloga uvaženi advokat prenebregava opisane pravne standarde i iz kog razloga ih ne postavlja na mesto na kom bi trebali biti, već u prvi plan stavlja navodno etiketiranje besprekorno čistog i nevinog lica Filipa Koraća i nepostojanje dokaza protiv njega? 

Imajući u vidu činjenicu da se u konkretnom slučaju ne radi o učiniocu saobraćajnog prekrašaja već o licu za koje postoje operativna saznanja da je prvi čovek Luke Bojovića, vođe zemunskog klana, čiju biografiju verujemo nije potrebno posebno opisivati, ovakvo izvrtanje argumentacije uvaženog advokata Borovića ukazuje na to da ovog puta nije istupao kao profesionalac.

Ovog puta on je istupao kao političar Borivoje Borović, član predsedništva Narodne stranke Vuka Jeremića. Ovo je indikativno jer se onda nameće pitanje zašto Vuku Jeremiću smeta obračun države sa kriminalnim podzemljem?

Sekretarijat Nacionalne avangarde

VUČIĆ NA TV PINK PORUČIO: Neću nikome da se izvinjavam ni da molim, S LOPOVIMA NEMA KOMPROMISA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jana

pre 5 godina

Ove nove zakosne mere mogu da smetaju samo kriminalcima i onima koji su usko povezani s akriminalcima. Samo oni mogu da govore protiv ovakvih mera.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Organizovani kriminal je ZAKONITOST kapitalistickog drustva...Shvatite...Policijska metoda nece iskoreniti organizovani kriminal u Srbiji...To je iluzija...Umesto jedne dolazi druga mafija....Samo socijalisticko drustvo moze da iskoreni kriminal...mislim organizovani kriminal...

Jovan

pre 5 godina

Ocigledno ce biti u problemu sudije koje uzimaju novac od kriminalaca u zamenu za lakse presude. Cestitam jos jednom vladi i predsedniku na ovom potezu, kad se resi pravosudje i drzavi ce biti lakse da funkcionise.

Ana

pre 5 godina

Krecemo u veliku borbu protiv lopova i kriminalaca, uz nove poostrene kazne koje ce da uslede. A tako nesto moze da smeta samo onima koji imaju cega da se plase i cija savest nije mirna.

ivana

pre 5 godina

Ove nove zakosne mere mogu da smetaju samo kriminalcima

Goran

pre 5 godina

Uzdrmali su se bivsi, samo tako im klecaju kolena cim se na sav glas protive zakonu koji ce doneti pravi red.

bina

pre 5 godina

Svima onima koji zele da se obogate na nelegalan nacin.

caca

pre 5 godina

Smeta kriminalcima i onima sto nerade casno,dostojanstveno i posteno svoj posao!!!!

Luka

pre 5 godina

Borba protiv kriminala moze samo kriminalcima da smeta i ne odgovara. Tako da samo oštrim merama može se pobediti kriminal.

Luka

pre 5 godina

Ovakva borba protiv kriminala smeta samo onima koji su imali korist od kriminalnih aktivnosti, bilo da su direktno ucestvovali u kriminalu, ili se finansirali preko njega

NB

pre 5 godina

Kome smeta? Ljudima koji nešto kriju i imaju razloga da se plaše.

MINJA

pre 5 godina

Borba protiv kriminala samo smeta onima koji se bave kriminalom.

Radenko

pre 5 godina

Samo ogrizli u mržnji prema Vučiću mogu da kritikuju pooštravanje kazni kriminalcima.

Sara

pre 5 godina

Ovakva borba je za svaku pohvalu! Žutim lopovima ovo ne odgovara, tako izgleda!

misa

pre 5 godina

smeta samo onima koji putem kriminala dolaze do ličnog dobra

DACA

pre 5 godina

Svima onima koji od kriminalnih radnji imaju koristi.

Pavle

pre 5 godina

Borba protiv kriminala može da smeta jedino kriminalcima...

Branka

pre 5 godina

Klupko se polako odmotava a kriminalci i njihovi simpatizeri sami otkrivaju.

Mima

pre 5 godina

Sve pohvale za predlozene mere. Prema kriminalcima ne treba imati milosti. Predlozene mere mogu da smetaju jedino kriminalcima, svi odtali ih podrzavaju.

star

pre 5 godina

Svakome u Srbiji, kome smeta borba države protiv kriminala i on je kriminalac.

Maja

pre 5 godina

Ocigledno nekom smeta ova odluka, a ova mera se dugo cekala, stopa kriminala ce znacajno opasti, puna podrska.

borko

pre 5 godina

Smeta onima koji nisu "čisti" zato se toliko bune.

Ema

pre 5 godina

Borba protiv kriminala moze da smeta iskljucivo kriminalcima...nema tu dileme

Milko

pre 5 godina

Jedino kriminalcima smeta borba protiv kriminala.

Bojan

pre 5 godina

Opoziciji i njihovim pulenima. Jasno je i zasto.

Aca

pre 5 godina

Ove izmene zakona smetaju samo kriminalcima i onima koji su povezani sa kriminalom. Sa kriminalom samo ostro, policija odlicno obavlja svoj posao.

Mija

pre 5 godina

Smeta opoziciji, jer su i oni kriminalci, pa se boje da ne budu uhvaceni na delu.

Maja

pre 5 godina

Pa ocigledno samo opoziciji koja ga jedina podrzava.Strasno!

Nata

pre 5 godina

Ovakve mere mogu da smetaju onima koji su navikli da rade nezakonito i nepošteno..

Marina

pre 5 godina

Nove zakonske mere mogu da smetaju samo kriminalcima .Samo oni mogu da govore protiv ovakvih mera.

Tina

pre 5 godina

Onaj ko je protiv borbe sa kriminalom i sam na neki nacin ucestvuje u njemu, podrzavajuci te iste kriminalce.

Damir

pre 5 godina

Samo kriminalcima smeta borba protiv kriminala.

Kile

pre 5 godina

Svakome ko na posten nacin dolazi do zarade ovakav zakon ne oze biti smetnja vec nesto sto ce obezbediti sigurniju buducnost!Svima ostalima naravno da je smetnja ali se iskreno nadam da ce u najskorije zavrsiti iza resetaka!

Brane

pre 5 godina

Zna se kome moze da smeta borba protiv kriminala, samo onima koji ga podrzavaju.

paja

pre 5 godina

Katastrofa od teksta, trebalo mi je 10 minuta da shvatim pojedine recenicne konstrukcije. Poradite malo na kvalitetu novinara, ovo je ocajno.

Boki

pre 5 godina

KOME SMETA BORBA PROTIV KRIMINALA? Kriminalcima

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59