• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

15.01.2019

20:53

NAJUTICAJNIJI HRVATSKI POLITIČAR U DRAMATIČNOM INTERVJUU ZA ZAGREBAČKI GLOBUS UPOZORIO HRVATE: VUČIĆ od Srbije pravi VODEĆU SILU na Balkanu!

Politika

NAJUTICAJNIJI HRVATSKI POLITIČAR U DRAMATIČNOM INTERVJUU ZA ZAGREBAČKI GLOBUS UPOZORIO HRVATE: VUČIĆ od Srbije pravi VODEĆU SILU na Balkanu!

Podeli vest

Srbija i Albanija profilišu se kao ključni regionalni akteri na Balkanskom poluostrvu, upozorio je Hrvatsku bivši šef tamošnje diplomatije Davor Ivo Stier

On u veoma icrpnom, ali i za Hrvate prilično dramatičnom političkom eseju objavljenom u novom Globusu tvrdi da će Srbija biti vodeća država na Balkanu pre svega, kako je rekao zbog ekspanzionističkog mentaliteta i određenog institucionalnog i državnog kapaciteta.

Stier, očigledno aludira na jačanje pozicije Srbije na Balkanu usled ozbiljnih reformi celokupnog sistema koje sprovodi predsednik Aleksandar Vučić sa svojim timom, a kao drugi važan faktor u budućnostgi u regionu navodi Albaniju, koja, kako objašnjava, "crpi snagu i regionalnu relevantnost iz još uvek dobre demografije".

Bivši hrvatski diplomata upozorava Hrvate da su se promenile međunarodne okolnosti od kako je Hrvatska stekla nezavisnost i da će sada samostalno morati da se suoči sa izazovima novog poretka.

Foto: printskrin

 

Taj poredak se sada ponovno menja, kao što se menjao toliko puta u istoriji. Međutim, ovo je prvi put u modernoj eri da će Hrvatska taj turbulentni proces doživeti kao nezavisna i međunarodno priznata država, navodi Stier.

"S obzirom na to da Hrvatska nije u poziciji da presudno utiče na globalne i evropske procese, njena će budućnost prvenstveno zavisiti o sposobnostima prepoznavanja i prilagođavanja novim okolnostima. Dosad su procesi i mehanizmi proširenja EU i NATO osiguravali mir i sigurnost na tom području, ali njihovom erozijom otvorena su vrata novim izazovima. Pored većeg angažmana Rusije i Turske, na Balkanu se trenutno odvijaju dva procesa koje predvode Srbija i Albanija. Ako postigne dogovor o Kosovu, uz snažnu podršku SAD-a, Rusije i Francuske, Srbija će ojačati svoj međunarodni položaj, a time i uticaj na unutrašnje prilike u zemljama bivše SFRJ. U takvom kontekstu, potrebno je voditi aktivnu politiku balansa snaga kako bi se izbeglo stvaranje hegemona na Balkanu, a kako bismo time sebi osigurali dugoročni mir i slobodu", upozorava Stier.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
didi

pre 5 godina

smradovi hrvatski ostavite na miru Srbiju niste nam ni važni ni bitni a to što ste napunili gaće je vaš problem,dobili ste nezavisnost i gledajte u svoje dvorište a tudje ostavite vlasnicima??!!

Anja

pre 5 godina

Hrvati u svemu vide samo Srbiju....kao da nemaju svoja posla.

Ivana

pre 5 godina

Ovi Hrvati se ponašaju kao besna i ljubomorna komsinka- samo gledaju šta se kod nas radi i pljuju.

Anja

pre 5 godina

Nemaju sta da rade ovi hrvati pa non stop nesto nas predsednik je kriv uzasno nek gledaju malo ko njima vodi politiku i drzavu imaju samo kriminalce i lopove.

slađa

pre 5 godina

Srbija ima pozitivistički stav i politiku, ne plaši se promena u svetu, rado prihvata novine, otvorena je za saradnju i to je veoma dobra osnova za lidersku, ali ne i hegemonističku poziciju, kako to Hrvati doživljavaju. I za razliku od Albanije i Albanaca, ne bavi se otimanjem i zabranama, već saradnjom i povezivanjem. U tome je razlika između Vučićeve Srbije i ostalih država u regionu. Svi koji žele saradnju na zdravim osnovama, dobrodošli su. Samo bez predrasuda. Ušli smo poodavno u 21. vek.

NB

pre 5 godina

Srbija u svakom slučaju jača svoju poziciju u regionu kao i broj saveznika u svetu.

dragan

pre 5 godina

Ne vidim zabrinutost Davora niti potrebu za njegovim komentarom. Sugeriši svom Drzavnom vrhu da radi po ugledu na komsije. Srbija radi na sebi i za sebe ne ugorzavajući i ne upirući prstom u ikoga

Mašnica

pre 5 godina

Hrvati nikada neće moći da pariraju Srbiji ni u jednom segmentu.

Sima

pre 5 godina

Srbija će biti vodeća sila na Balkanu ako to već i nije

Saša

pre 5 godina

Ne mogu Kolinda i Plenković da pariraju Vučiću.

Milivoje Pantović

pre 5 godina

Ovi kroasani su stvarno bolesni. Mesto da gledaju svoja posla, smeta im svako koga ne cene. Rezultat toga može biti samo pojačano ustaštvo.

vojkan

pre 5 godina

Neka gledaju u svoje dvorište,nas neka ostave na miru.

Tanja

pre 5 godina

Samo nas gledajte kako velikim koracima grabimo napred

Nikola

pre 5 godina

Zato što se predsednik Vučić svim silama zalaže za svoju zemlju!

Zarko

pre 5 godina

Nemaju sta da rade pa traze zamerke nama, a mogu samo da budu ljubomorni jer Srbija jaca svakim danom sve vise!

milica milicic

pre 5 godina

Srbija ce uskoro povratiti stari sjaj i postati najjaca drzava u regionu.

Maja

pre 5 godina

Hrvati Srbija spominju samo u negativnom kontekstu...

Kaja

pre 5 godina

Srbija je zemlja koja tezi ka ocuvanju mira i stabilnosti.

Sonja

pre 5 godina

Srbija je od jedne male, siromasne i nestabilne drzave postala ekonomski mnogo jaca, sa mnogo boljom pozicijom u svetu, a u buducnosti ce to doziveti svoj vrhunac i nasa zemlja bice na tronu. To je ono sto Hrvate boli.

maki

pre 5 godina

Interesantna analiza politickih prilika u regionu. Nije daleko od istine. Sjajno bi bilo kada bi mrzitelji u Srbiji poceli tako da razmisljaju.

Tijana

pre 5 godina

Zato nas i mrze sve vise i vise jer smo uspesniji od njih.

Milan

pre 5 godina

Hrvatska ne može da preboli to što je Srbija sada pravi lider u regionu!

gaga

pre 5 godina

Srbija teži ka tome da bude jaka i stabilna država.

violeta

pre 5 godina

Shvatio je covek kako se u Srbiji vodi mirna ali veoma mudra politika, kako se ceni i postuje svaka reci i odluka Srbije!

Marko

pre 5 godina

Srbija postaje najjača zemlja na Balkanu zahvaljujući Vučićevoj politici.

jana

pre 5 godina

Nema ni u Hrvatskoj ni u regionu nikoga ko bi mogao da parira našem predsedniku.

Boško J

pre 5 godina

Gospodo Hrvati, Srbija je već sada najveća sila u regionu.

Milos

pre 5 godina

Sad je svima jasno da se Srbija polako istice kao Lider u regionu i kao glavni tas na vagi.

Rajko

pre 5 godina

Predsednik Vucic vodi Srbiju samo ka uspehu, bori se za mir. Ostavite vi Srbiju na miru i gledajte svoja posla.

SS

pre 5 godina

Da ustaše,Srbi će vremenom biti carevi Balkana.Žderite se zbog toga.

Igor

pre 5 godina

Srbija jaca iz dana u dan, promenilo se mnogo toga.Počevši od toga da se radi, radi i radi iz dana u dan sve više. Samo radom, trudom i mudrim potezima stižđemo do cilja.

Maksimilijan

pre 5 godina

Sve smo stabilnija i jača zemlje je neopsporno. Samo radom, zalaganjimai trudom se postiglo to. Verujem da će se nastaviti istim tempom i koracima.

Tifani Rok

pre 5 godina

Srbija će tek da jača, ovo je samo početak...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17