• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

16.01.2019

00:13 >> 07:57

PUTIN UOČI POSETE BEOGRADU: Rusija već godinama pomaže Srbiji da postane MOĆNA VOJNA SILA!

Politika

PUTIN UOČI POSETE BEOGRADU: Rusija već godinama pomaže Srbiji da postane MOĆNA VOJNA SILA!

Podeli vest

Na Balkanu imamo mnogo prijatelja, ali Srbija je naš strateški partner, poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo i, za razliku od zapadnih partnera, ne pokušavamo da stavimo Srbiju pred veštački izbor: ili ste sa Rusijom, ili ste sa EU, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin

- Neću da krijem da smo bili iznenađeni prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog ''parlamenta'' o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u pravu vojsku. Jer je očigledno da su Srbi koji žive u ovoj pokrajini doživeli takav potez kao direktnu pretnju po svoju bezbednost - rekao je Putin u zajedničkom intervjuu za Politiku i Novosti.

On ističe da taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu. 

- Teško da je u interesu EU zatvaranje ociju pred takvim jednostranim akcijama, koje grubo krše međunarodno pravo, pogotovo ako Brisel racuna na to da i dalje ispunjava svoje obaveze posrednika u dijalogu izmedu Beograda i Prištine - naglasio je Putin.
 

SA PUTINOM DOLAZE I LAVROV I ROGOZIN! Ruski predsednik u Beograd dovodi svoje najvažnije saradnike!

- Visoko cenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu na očuvanju neutralnosti zemlje. Istovremeno već mnogo godina pomažemo jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehničku saradnju - rekao je Putin.

Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ocenio je Putin, ozbiljan destabilizujući faktor ovde predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmerena na ucvrščivanje njihove dominacije u regionu. 

- Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN dva i po meseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnićki odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti - podsetio je Putin.

On navodi i da je 2017, "uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO bila uvučena Crna Gora". 

- Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat zemlja prolazi kroz period politicke nestabilnosti. Prošle godine radi forsiranog uclanjenja u NATO Republike Makedonije bio je cak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta. Pri tome je ignorisana volja makedonskih glasaca - referendum o promeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio - naveo je Putin.

PUTIN I VUČIĆ ZAJEDNO OD AERODROMA DO HRAMA! Evo kako izgleda KOMPLETAN PROGRAM POSETE ruskog lidera srpskoj prestonici!

Prema njegovim rečima, znajući i razumejući koliko je komplikovan Balkan i istorija tog regiona, Rusija ga je uvek smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju. 

- Zato je pomoć jačanju regionalne bezbednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet. Zalažemo se za to da se poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda, da se poštuje medunarodno pravo - kazao je šef ruske države.

Putin je naglasio da je u osnovu dobrih odnosa Rusije i Srbije mnogovekovno iskreno prijateljstvo naših naroda, duhovno i kulturno srodstvo, zajednicke stranice istorije, ukljucujuci i herojsku borbu protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata. 

Kaže da su danas u usponu bilateralne veze u svim sferama. 

Navodi da se povećava i robna razmena: 2017. godine ona je iznosila dve milijarde dolara, a nastavila je sa rastom i prošle godine.

- Ruska ulaganja u srpsku privredu premašila su iznos od četiri milijarde dolara. Saradnja sa koncernom ''Gasprom njeft'' omogućila je kompaniji ''Naftna industrija Srbije'' da postane lider na energetskom tržištu balkanskog regiona. Uz učešce ''Ruskih železnica'' dobrim tempom se odvija rekonstrukcija i modernizacija srpske železničke infrastrukture - ističe Putin.

Što se tiče "Turskog toka", naglašava da izgradnja teče u skladu sa planiranim rasporedom. 

- U novembru prošle godine završeno je postavljanje cevi na morskoj deonici, u toku su radovi na njenom povezivanju sa terminalom na turskoj obali Crnog mora koji se trenutno gradi. Planiramo da gasovod proradi do kraja 2019. godine - rekao je on.

Foto: Informer

Istakao bih, kaže Putin, da „Gasprom" sada razmatra razlicite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka gasovoda do Evrope. 

- Jedna od njih predviđa transport goriva na relaciji Bugarska-Srbija- Mađarska, uz spajanje sa centrom za distribuciju gasa u austrijskom Baumgartenu. U tom slucaju Srbija neće samo trošiti ruski gas, već i obezbedivati njegov tranzit. To ce svakako doneti srpskoj privredi značajnu korist, omoguciti stvaranje novih radnih mesta, pojacati energetsku bezbednost vaše zemlje, a i cele Centralne i Jugoistočne Evrope- kazao je Putim.

Učešću Srbije u projektu, navodi ruski predsednik, doprineće i „mapa puta" za modernizaciju i proširenje nacionalne mreže za transport gasa, potpisana sa "Gaspromom" 2017. godine.

- Prilikom konačnog utvrđivanja rute isporuka ruskog gasa naravno da će se voditi racuna i o stavu Evropske komisije. Smatramo da zemlje clanice EU koje su zainteresovane za ruski gas treba da dobiju garancije od Evropske unije da planovi u vezi sa produženjem ''Turskog toka'' neće biti osujećeni samovoljnom političkom odlukom Brisela - rekao je Putin.

On je naveo da se saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni deo Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine. 

- I dalje smo usmereni ka realizaciji kako u Republici Srpskoj, tako i na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmaceutike i u drugim oblastima - zaključio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ISIS U SRBIJI SPREMAO BOMBU ZA PUTINA! Osujećen pakleni plan islamskih terorista

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 5 godina

Rusija je uvek u svakom segmentu pomagala Srbiju, i mi smo zahvalni na tome!

vojislav

pre 5 godina

Stvarno nam je potrebna pomoc u modernizaciji vojne tehnike u svim rodovima Vojske.

marija

pre 5 godina

Vidi se i zna da je Rusija uz Srbiju i samim tim poseta Putina sve dokazuje.

Ivan

pre 5 godina

Nadamo se da će se taj trend saradnje nastaviti i u budućnosti.

ivana

pre 5 godina

Rusija već godinama pomaže Srbiji da postane MOĆNA VOJNA SILA!

Goran

pre 5 godina

Putin veoma relano sagledava situaciju u regionu. Pomoc koju Rusija pruza Srbiji u svakom smislu je samo za respekt

star

pre 5 godina

Uz pomoć Rusije ćemo svakako postati moćna vojna sila, bez ikakve bojazni da će neko smeti da nas napadne.

Mirela

pre 5 godina

Rusiji iskreno svaka cast na svoj pomoci koju pruza nasoj drzavi...Nadam se da ce se takva praksa nastaviti i ubuduce...

Dankan

pre 5 godina

Srbija ce zauvek pamtiti i ceniti rusku pomoc. Hvala vam, braco!

Vesna

pre 5 godina

Danas su u usponu bilateralne veze u svim sferama sa bratskom Rusijim.

Boza

pre 5 godina

Srbija je u regionu vodeca po naoruzanju sahvaljujuci rusiji

Lili

pre 5 godina

Putinov Dolazak je velika stvar za celu Srbiju! Ziveo Putin,zivela Rusija!

Marko

pre 5 godina

Srbija je najpouzdaniji partner Rusije u Evropi.

Voja

pre 5 godina

Mi smo oduvek imali podršku od Rusije! I hvala im na tome!

Jana

pre 5 godina

Rusija nam pomaze da budemo zemlja koja ce da napreduje svom snagom

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Putinova poseta je za nas zlata vredna, a od najveceg znacaja je bezuslovna podrska Rusa i neuslovaljavanje Srbije zbog zelje da se pripoji EU. Tolerancija na prvom mestu.

Nevena

pre 5 godina

Rusija i predsednik Putin dobro znaju ko je njihov iskren prijatelj.

Jana

pre 5 godina

Podrska Rusije nam puno znaci, pogotovo na KIM.

Vesna

pre 5 godina

Rusija je naša pomoć, snaga i vetar u leđa u svim situacijama kada se to znalo i kada nije ! Hvala Rusiji na svemu, Srbija postaje moćnija i jača, poštovanija i uticajnija zemlja regiona.

Ana

pre 5 godina

Srbija ima veliku podrsku Rusije i nas prijateljski odnos je toliko jak da niko nece moci da ga porusi!

Dario

pre 5 godina

Da nema putina, bili bi smo osudjeni samo na licemerna obecanja EU. Jedini konkretan i pravi prijatelj Srbije.

Tifani Rok

pre 5 godina

Naši veliki prijatelji i braća Rusi nam neizmerno pomažu i podržavaju nas nesebično! Hvala im na tome, poštovanje je obostrano.

Mimi88

pre 5 godina

Pa nego, ko ce ako nece svoj svome! Samo tako nastavite saradnju!

maki

pre 5 godina

Srbija se sprema da doceka Putina i jos spremnije da prihvati nove investicije koje ce uslediti.!

Radenko

pre 5 godina

Srbija ce u skorije vreme postati jaka vojna sila, necemo morati da strepimo od nikoga, znacemo da imamo svoju vojsku koja ce da odbrani svoj narod.

lela

pre 5 godina

Svaka pomoć od Rusije za Srbiju je od velikog značaja.

Eka

pre 5 godina

Rusiji i Srbiju veze vise decenijsko prijateljstvo!

Miljan

pre 5 godina

Ovde se opet proteze prica "pomazu da postanemo vojna sila". . . Koju korist imamo od toga ? Umesto da se industrijski podizemo mi kupujemo stare avione i vojnu opremu koja ncemu ne sluzi.

GORDANA

pre 5 godina

Jedini pravi i iskren prijatelj Srba i Srbije.

Sara

pre 5 godina

Veoma je bitno za Srbiju razvijanje vojno-tehničke saradnje sa Rusijom.

Natasa1996

pre 5 godina

Iskreno i prijateljski, svaka čast! Svaka istina je bolja nego lepo upakovana laž.

Jelena

pre 5 godina

Rusija je uvek tu kada nam je potrebna pomoć... pravi i iskreni prijatelji naše zemlje!!

Ostoja

pre 5 godina

Rusija i Putin su uvek bili iskreni prijatelj našoj državi i spremni da pomognu koliko god su u mogućnosti.

Kosta

pre 5 godina

Putin je svestan značajnosti jake Srbije na Balkanu.

Alhemičar

pre 5 godina

Војно-техничка сарадња са Русијом је веома важна пре свега због наше безбедности.

Milos

pre 5 godina

Nasa vojska je sve jaca i opremljenija, a kao takvi postajemo najveca vojna sila na Balkanu.

SasaRu

pre 5 godina

Kada predsednik Putin nešto obeća on to i ostvari, velika je čast imati takvog velikana za prijatelja.

Maja

pre 5 godina

Rusija pruza veliku pomoc Srbiji, i hvala im na tome

Borko

pre 5 godina

Rusija zna da je Srbija njen iskren prijatelj i da zasluzuje da ima podrsku.

bokica

pre 5 godina

Hvala Rusiji sto su uvek uz nas i sto nam pomazu da ojacamo nasu drzavu!

Maja

pre 5 godina

Sa ovakvim odnosom sa jednom od vecih sila u svetu mozemo samo da profitiramo i sto se tice ekonomije, politike, pa i u vojsci i policiji, raduje me ovako dobar odnos sa Rusijom.

Dare

pre 5 godina

Srbija je beskrajno zahvalna Rusiji na svemu što čini za nju.

UROS

pre 5 godina

Putin vrlo dobro zna sa kim ima posla i da je Aleksandar Vucic covek od reci, inace nas ne bi udostojio posete, niti bi Aleksandar dobio orden od njega

NB

pre 5 godina

Rusija se maksimalno zalaže za modernizaciju srpske vojske ali i privrede, a svakako ne traži od Srbije nemoguće ustupke zauzvrat. Ne može se očekivati od jedne suverene zemlje da se tek tako odrekne svog suvereniteta nad delom svoje teritorije. Ako država nema suverenost onda i nije država.

anatodorovic

pre 5 godina

Velika nam je cast ugostiti predsednika Rusije.

caca

pre 5 godina

Samo uz pomoc najvece vojne sile,Rusije,Srbija ce i postati velika mocna sila!!!Hvala Rusiji i Putinu na pomoci i podrsci!!!

kontesanera

pre 5 godina

Pomoć Rusije u jačanju naše vojne sile je od neprocenjivog značaja za Vojsku Srbije.

Nikola

pre 5 godina

Pravog prijatelja lako prepoznas, Rusija je neko ko je do sad vise puta to i potvrdio, ocekujem da se neke stvari u Srbiji pokrenu na bolje uz podrsku vlade Rusije.

Ana

pre 5 godina

Predsednik Putin je puno puta dokazao da je veliki postovalac i iskreni prijatelj Srbije.

vojkan

pre 5 godina

Srpsko- Rusko prijateljstvo ne moze niko da pokvari!

Milan

pre 5 godina

Rusija je nas prijatelj, mogu samo da nam zavide!

jasna

pre 5 godina

Srbija iscekuje Putina sa velikim odusevljenjem.

Vanja

pre 5 godina

Srbija i Rusija pruzaju jedna drugoj neizmernu podrsku na svim poljima kao i uzajamno postovanje i uvazavanje sto je osnov svega.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59