• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

16.01.2019

09:20

POPOVIĆ O POSETI PUTINA SRBIJI: Biće potpisana dva sporazuma sa Rusijom o korišćenju nuklearne energije!

Politika

POPOVIĆ O POSETI PUTINA SRBIJI: Biće potpisana dva sporazuma sa Rusijom o korišćenju nuklearne energije!

Podeli vest

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da će tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina biti potpisana dva sporazuma u oblasti korišćenja nuklearne energije

Jedan sporazum odnosi se na korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, dok se drugi odnosi na izgradnju Centra za nauku, tehnologije, inovacije.

To su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu potvrđenih i inovacionih tehnologija (Rosatom), a drugi Zajednička izjava o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije u izgradnji Centra za nukealrnu nauku, tehnologije i inovacije (Rosatom). 

Popović dodaje da nije jasno zašto je u Srbiji napravljena pauza od 30 godina u naučnom istraživanju nuklearne energije, dok se cela Evropa razvijala u tom pravcu.

Nuklearna energija u mirnodopske svrhe, pojašnjava, koristi se u medicini protiv kancerogenih obolenja u poljoprivredi, nauci, tehnologiji, istraživanju. 

- Srbija je u istoriji bila jedan od lidera između dva rata i posle Drugog svetskog rata u tehnološkom razvoju nuklearnih tehnologija. Dovoljno je pomenuti akademika Pavla Savića koji je sa Marijom Kiri bio jedan od tvoraca najnovijih tehnologija u to vreme u korištenju nuklearne energije - podsetio je on.

SA PUTINOM DOLAZE I LAVROV I ROGOZIN! Ruski predsednik u Beograd dovodi svoje najvažnije saradnike!


Dodaje da Srbija mora da ima najbolju saradnju sa Rusijom koja štiti interese Srbije po pitanju KiM, ali je i veliki ekonomski partner. 

- Mislim da ekonomski potencijali saradnje sa Rusijom nisu iskorišćeni ni 5,6 odsto što možemo da koristimo u budućnosti i ova poseta predsednika Putina stvara osnovu da krenemo u intenzivan ekonomski razvoj - naglasio je Popović.

Kako kaže Srbiji je potrebno da izvozi u Rusiju ne samo šljive i jabuke, već i srpsko znanje. 

Ukoliko bude došlo do promene formata dijaloga između Beograda i Prištine, Popović kaže da u dijalog moraju biti uključene i velike sile Rusija, SAD, Kina, EU.

- Briselski dijalog nema rezultata. Neki novi format dijaloga sigurno mira da uključi velikev igrače u ovoj sferi: Rusiju, SAD, Kinu i EU. Ako Rusija dobije zvaničan poziv od Srbije oni će se uključiti u taj proces. Mislim da bi to dalo potpuno novi zamajac nekom novom kompromisnom rešenju. Srbija je spremna na kompromis - zaključio je on.

PUTIN UOČI POSETE BEOGRADU: Rusija već godinama pomaže Srbiji da postane MOĆNA VOJNA SILA!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija