• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

16.01.2019

10:33

BRATSKI: Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save!

Politika

BRATSKI: Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save!

Podeli vest

Hram Svetog Save spremno dočekuje predsednika Rusije Vladimira Putina koji će sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obići hram na Vračaru, a dvojica predsednika simbolično će učestvovati u postavljanju jednog od mozaika

Kako je Tanjugu rekao koordinator radova u Hramu Svetog Save Nikola Obradović sve je spremno za dolazak visokih zvaničnika koji će, kako je predviđeno, obići kriptu i naos hrama.

- Uveriće se kako teku radovi na ugradnji mozaika i simbolično će učestvovati u samom lepljenju dela mozaika - rekao je Obradović.

On navodi da su u u hramu u toku građevinski radovi i da se trenutno malterišu i pripremaju površine za postavljanje mozaika, a istovremeno se radi i na postavljanju mozaika u oltarskom delu hrama koji je delo ruskih umetnika.

Obradović podseća da je uz pomoć ruske kompanije ''Gaspromnjeft'' do sada finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Dodaje da je celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena pod rukovodstvom ruskog mozaičara akademika Nikolaja Muhina. 

- Osim kupole, ruski umetnici rade i oltarski deo u istoj tehnici i tehnologiji izrade mozaika. Uskoro će početi i radovi na postavljanju mozaika na površinama između polulukova i glavnih nosećih stubova - kaže Obradović.

U velike radove koji predstoje u hramu na Vračaru on ubraja i izradu monumentalnog ikonostasa, visokog više od 6,5 metara i širokog više od 21 metra.

- Biće urađen u kamenu i predstavljaće monumentalno zdanje u samom hramu. To je jedan od velikih poslova, a drugi veliki posao koji je pred nama je izrada kamenih podova veoma složene strukture i koji se rade po svim kanonima pravoslavne arhitekture.

Na pitanje da li se očekuje dalja podrška Rusije u radovima na hramu, kaže:

- Iskreno se nadamo bratskoj pomoći bratske Rusije. Inače, kompanija Gaspromnjeft je pomogla ugradnji mozaika na kupoli sa četiri milion evra - podseća Obradović koji očekuje da će većina radova biti završena do kraja decembra ove godine.

- Možda će ostati nešto oko radova na postavci mozaika ili ikonopisima, ali većina poslova trebalo bi da bude završena do kraja godine - kaže Obradović.

Glavni inženjer za montažu mozaika u Hramu Svetog Save Jevgenij Čelišev nada se da će se predsednicima Putinu i Vučiću dopasti izvedeni radovi u hramu i ističe da je za ruske umetnike velika čast što učestvuju u njegovoj dogradnji.

- Od inicijative za Izgradnju jprošlo je više od 100 godina i mi smo tu da ga završimo - kaže Čelišev i Dodaje da u Hramu Svetog Save trenutno radi 22 umetnika iz Rusije.

- Radovi na postavljanju mozaika počeli su 2016.godine kada je urađen mozaik na glavnj kupoli površine više od 1240 kvadratnih metara i prečnika 30 metara što predstavlja najveću na svetu urađenu kupolu - ističe Čelišev.

VUČIĆ ZA TASS: Kad nešto kažem Putinu, onda to i uradim - ZATO ME POŠTUJE!


Za izradu tog mozaika upotrebljeno je, kaže, više od 40 tona stakla u boji zapečenog sa zlatom i srebrom.

Predsednici Putin i Vučic imaće priliku da vide i upravo završeni mozaik Bogorodice visok više od osam metara koji će biti postavljen ispod kompozicije "Isusa Spasitelja".

- U pitanju je izvanredna kompozicija sa arhitektonske i umetničke tačke gledišta. To je veoma teška krivolinijska površina koju smo uspeli da savladamo - naveo je Čelišev.

Inače, osim Rusije koja pomaže postavljanje mozaika, završetak radova na Hramu Svetog Save finansira i Vlada Srbije koja je izdvojila 10 miliona evra za završetak radova u hramu.

Kako je za RTS rekao starešina Hrama Svetog Save, vladika Stefan, taj novac je predviđen za sve radove osim mozaika - postavljanje podova, grejanje, ikonostase, unutrašnje ukrašavanje...

- Mozaik je vrlo skup i koštaće više os 30 miliona evra, ruska strana isfinansirala je prvu etapu, ''Gaspromnjeft'' je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da izfinasira ostatak mozaika - rekao je vladika Stefan.

STAREŠNA HRAMA SVETOG SAVE O POSETI PUTINA: Predsednik Rusije je rado viđen gost u Hramu!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
anaan

pre 5 godina

Mnogo su nam pomogli Rusi oko ulaganja u Hram.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Mozaik u hramu Sv. Save na Vracaru postace simbol srpsko-ruskog bratstva i uspomena na Putinov istorijski dolazak u Srbiju, januara 2019.

marija

pre 5 godina

Bratska Rusija je i do sada pomagala u svemu a nadamo se da će i u buduće tako biti.

Bane

pre 5 godina

Predsednik Rusije je uvek dobrodošao u našu zemlju jer mi smo bratski narod, imamo istu veru koja nas spaja.

Boško

pre 5 godina

Veliku pomoć u izgradnji Hrama Svetog Save je Srbiji pružila Rusija.

Višnja

pre 5 godina

Hram Svetog Save je prelepo mesto koje treba Putin da poseti!

Moma

pre 5 godina

Ogroman doprinos je bratska Rusija, dala u izgradnji Hrama Svetog Save. Hvala našoj braći Rusima.

Marija

pre 5 godina

Putin i Vučić su dva velika prijatelja i saradnika... ponosni smo na ovo prijateljstvo i partnerstvo sa tako velikom silom,, kao što je Rusija!!

Sara

pre 5 godina

Rusija je nama duhovno bliska zemlja, i njihova pomoć i podrška koju imamo od izuzetnog je znacaja, umemećemo to da cenimo i poštujemo.

Vesna

pre 5 godina

Rusija je uvek bila nasa najveca podrska i hvala na tome

Vodolija

pre 5 godina

Помоћ Русије је увек добродошла, хвала им на свему.

Kosta

pre 5 godina

Što je Kremlj u Moskvi, to je Hram Svetog Save u Beogradu! Bravo!

Milos

pre 5 godina

Ovo je jdean od najvecih pravoslavnih hramova na svetu, a bice i jedan od najlepsih.

Janaj

pre 5 godina

Veoma lep gest da vucic i Putin zajedno ucestvuju u lepljenju jednog dela mozaika.

Tara

pre 5 godina

Putin je jos jednom pokazao da iskreno ceni, postuje i voli Srbiju i njene gradjane.

Tresimesi1

pre 5 godina

Nikada u svojoj istoriji nismo bili bliži Rusiji,pa čak ni u vreme Pašića.Jer danas znamo koji nam je put kojim želimo ići i gde želimo stići, abogami skoro vek je prošao kako taj put nismo imali.Zato neka taj mozaik bude prekretnica u nastanku bolje i jače Srbije.Dobro došli draga braćo.

ivana

pre 5 godina

Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save!

Dragan

pre 5 godina

Hram ce postati simbol bratstva izmedju Rusa i Srba, drago mi je sto ce nase prijateljstvo i bratsvo biti na jos vecem nivou posle ovoga.

Ana

pre 5 godina

Jos jedan lep cin koji ce uvelicati ceremoniju, Rusija je dosta pomogla Srbiji oko izgradnje hrama.

Rada

pre 5 godina

Hvala braći Rusima na pomoći za završetak našeg prelepog hrama.

SasaRu

pre 5 godina

Kada predsednik Putin nešto obeća on to i ostvari, velika je čast imati takvog velikana za prijatelja.

NB

pre 5 godina

Lep gest, čija je simbolika više nego jasna. Postavljanje mozaika u crkvi značiće postavljanje još jačeg i čvršćeg saveza dve zemlje zasnovanog na pravoslavlju.

Maja

pre 5 godina

Dve zemlje a kao jedan narod, veliko prijateljstvo

SasaRu

pre 5 godina

Predsednik Putin je veliki državnik i čovek od poverenja, ono što obeća on to i ostvari, nikada nije postavljao Srbiji uslove , ili Rusija ili Zapad i velika je čast imati takvog državnika za prijatelja.

nata

pre 5 godina

Lepo je to sto ce ucesce u postavljaju mozaika u Hramu Svetog Save imati i Putin i nas predsednik!

Natasa1996

pre 5 godina

Србија никада неће увести санкције Русији.

Mila

pre 5 godina

Putin je najiskreniji prijtelj Srbije i uvek će nam pružati ruku pomoći.

Marija

pre 5 godina

Bez pomoci Rusije tesko da bi se u dogledno vreme zavrsili mozaici u hramu Svetog Save.

Gale

pre 5 godina

Oni koji nas ne vole, mogu samo da nam zavide, Srbija i Rusija , braća, zauvek.

Kosmajac

pre 5 godina

Nadam se da ce Putin da pruži i konkretnu podršku izmucenom srpskom narodu

dunja

pre 5 godina

Nadam se da ce nas u celoj ovoj situaciji podrzati ne samo Rusije, vec i ostale zemlje.

Zoki

pre 5 godina

Oba predsednika su zasluzila da zajedno postave taj mozaik.

Dejo

pre 5 godina

Rusija je uvek pomagala Srbiju, pa ce I sada! Nase vere su iste I u potpunosti se slazemo! Pravoslavlje je nasa buducnost!

Tifani Rok

pre 5 godina

Našem velikom prijatelju i bratu, predsedniku Putinu, Srbija će ukazati poštovanje na svaki mogući način. Željno iščekujemo njegov dolazak. Dobro nam došao!

Dijana

pre 5 godina

Dva velika drzavnika koja postuju svoju veru i tradiciju.

Slavica

pre 5 godina

Bratski, prijateljski...Saradnja između Srbije i Rusije je veoma važna i jaka.

kontesanera

pre 5 godina

Zajedničko postavljanje mozaika simbolizuje dobre odnose sa ruskim narodom.

Daca

pre 5 godina

Lepo zaista!! Treba negovati prijateljske odnose!

tale

pre 5 godina

uz Božiju pomoć i pomoć bratske Rusije, imaćemo najveći i najlepši Hram na Balkanu

Dario

pre 5 godina

Simbolican nacin da se pokaze ruski doprinos zavrsetku radova Hrama Sv. Save i bratski odnosi sa Srbijom.

Olja

pre 5 godina

Vučić i Putin će još više učvrstiti svoje prijateljstvo i napraviti odličan put za saradnju u budućnosti.

AleksMache

pre 5 godina

Kad se ovako dve snažne rukuju, možemo samo da se zahvalimo svim silama što smo baš mi na tom mestu!

Marko

pre 5 godina

Predsednik Vucic nastavlja svoju uspesnu diplomatsku politiku.

caca

pre 5 godina

Susret predsednika Vucica i Putina je potvrda da prava prijateljstva niko nemoze da rasturi!!!A da bi se odrzalo pravo bratsko prijateljstvo,vazno je poverenje obe zemlje!!!

Vanja

pre 5 godina

To je taj bratski duh koji veze Srbiju i Rusiju!

Mimigitarista

pre 5 godina

Rusi su nasa braca i mi ih veoma postujemo!

Miki

pre 5 godina

Jako lep i simbolican gest, ipak nad veze ista vera..

vuk

pre 5 godina

Rusij nam je mmnogo pomogla , nadam se da ce tako biti i u buducnosti.

Marina

pre 5 godina

Bice to najlepsi hram,verujem!Ovo je dokaz srpsko/ruskog prijateljstva.

mimi

pre 5 godina

rusi su inace snosili deo troskova oko hrama svetog save nije ovo prvi put,hvala im

Milorad

pre 5 godina

Celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena pod rukovodstvom ruskog mozaičara Nikolaja Muhina.

Biljana

pre 5 godina

Bratstvo i vera nas vezuju. Hram ce biti mesto koje ce izuzetno podsecati na Rusiju.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59