• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.01.2019

14:30

(FOTO) PALMA U LJUBLJANI: Slovenija nije ljubomorna na uspeh Srbije za razliku od drugih bivših republika SFRJ!

Politika

(FOTO) PALMA U LJUBLJANI: Slovenija nije ljubomorna na uspeh Srbije za razliku od drugih bivših republika SFRJ!

Podeli vest

Lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine Grada Jagodina Dragan Marković Palma sastao se danas u Ljubljani sa Branislavom Rajićem, poslanikom Stranke modernog centra, koja ima devet poslanika u parlamentu Republike Slovenije koji je i predsednik Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji


Tema razgovora bila je priznavanje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji, kao predstavničkog tela Srba u Sloveniji, od strane države Srbije, kao što je to učinjeno sa takvim organizacijama u bivšim jugoslovenskim republikama i drugim državama u kojima žive Srbi. Tema je bila i zalaganje da Srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

Marković je izjavio da je Slovenija najkorektnija od svih bivših jugoslovenskih republika i da nije ljubomorna na srpski uspeh kada je u pitanju politička stabilnost, ekonomska sigurnost i međunarodna popularnost.

- Za razliku od drugih bivših jugoslovenskih republika, Slovenija ne šalje militantne poruke i do pre par meseci sa Slovenijom smo imali samo jedno nezatvoreno pitanje a to je Kosovo i Metohija. U poslednje vreme Slovenija šalje poruku da će prihvatiti svaki dogovor između Beograda i Prištine.
Slovenija je kuća na putu baš kao i Srbija i uz to je članica Evropske unije. Slovenija je država u kojoj su Srbi od svih tuđina najmanje tuđi. Samo prošle godine 10.500 Srba je dobilo radne dozvole u Sloveniji - rekao je Marković.

Foto: informer.rs

Branislav Rajić, narodni poslanik u slovenačkom parlamentu i predsednik Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji izjavio je da je prioritet saradnje pre svega pomoć Srbije u delu priznavanja Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji kao predstavničkog tela Srba u ovoj državi, kako je to učinjeno u drugim državama u kojima žive Srbi. Na taj način bi se mnogo snažnije čulo zalaganje da Srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine kakav imaju Italijani i Mađari.

Jučerašnjim susretom Dragana Markovića Palme i Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane i današnjim susretom Markovića i Rajića završena je poseta srpske delegacije Sloveniji.

Delegaciju su pored Palme činili narodni poslanici Vojislav Vujić i Đorđe Kosanić, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević i Marko Maljković direktor Doma učenika u Jagodini.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17