• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.01.2019

17:56 >> 18:00

(VIDEO) AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Svi optuženi za PALJENJE AMBASADE SAD OSLOBOĐENI!

Politika

(VIDEO) AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Svi optuženi za PALJENJE AMBASADE SAD OSLOBOĐENI!

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu optuženih da su sa NN licima, posle mitinga „Kosovo je Srbija" 2008. godine u Beogradu, kamenjem gađali američku ambasadu, u kojoj je potom izbio požar, a jedan mladić izgoreo

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih - Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci, sa rokom provere od dve godine.

Preostaloj trojici optuženih, Đorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću i Filipu Backoviću, potvrđena je prvostepena oslobađajuća prvostepena presuda iz novembra 2017. godine.

Svi su oslobođeni optužbe za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", jer tužilaštvo nije dokazalo tvrdnje iz optužnice. 

Oni su bili optuženi da su pojedinačno gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica i razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara u kom je stradao Zoran Vujović, koji je tom prilikom upao u zgradu Ambasade.

PUTIN PONIZIO I MILA I MILOGORCE! Mandić i Knežević na svečanom RUČKU SA PREDSEDNIKOM RUSIJE U BEOGRADU!

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se navodi da se u radnjama okrivljenih koje su opisane u optužnici, "ne može se utvrditi postojanje uzročne veze vezano za izazivanje opasnosti za život i telo ljudi ili imovinu većeg obima, kao ni nastupanje teže posledice u vidu smrti jednog lica".

- S obzirom na to da Tužilaštvo u vezi sa napred navedenim nije ponudilo dokaze, to se ne može prihvatiti stav da bacanje kamenica na zgradu Ambasade može da izazove požar - decidan je Apelacioni sud.

Taj sud podseća da se okrivljenima stavlja na teret da su svaki ponaosob bacali kamenice, maloletni A. A, šipkom lupao po prozoru ambasade, dok su ostali saizvršioci - druga NN lica različitim predmetima - kamenicama, letvama i drugim gađali zgradu Ambasade.

(VIDEO) HA-HA-HA! HAOS U SABORU - Premijera gađali avionom, šef vojske podivljao, SRBIJO, GLEDAJ I UŽIVAJ!

- Dakle, dispozitivom optužnog akta okrivljenima nije stavljeno na teret da su bacali upaljene baklje na ambasadu, već da su to radila druga NN lica. Pritom, tužilaštvo nije pružilo dokaze o tome da su okrivljeni kritičnom prilikom postupali po prethodnom dogovoru kao saizvršioci, te da su zajedničkim radnjama sa mal. A. A. i drugim NN saizvršiocima izvršili ovo krivično delo, već naprotiv, stavljeno im je na teret da je svaki od okrivljenih, ponaosob, bacao kamenice - napomenuo je Apelacioni sud.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti te ambasade, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ona nije tražila odštetu.

(FOTO/VIDEO) PUTINOVI 'DUHOVI' ZAUZELI BEOGRAD! PRODAJU CVEĆE, GLUME BESKUĆNIKE, TURISTE... Tu je i 30 agenata koji su uvek oko lidera Rusije!

Za gađanje kamenicama ambasada Nemačke i Hrvatske istog dana, ovi okrivljeni nisu bili optuženi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju 2017. godine optužnicu protiv pet policijskih službenika koje tereti za krivična dela "teško delo protiv opšte sigurnosti" i "zloupotreba službenog položaja".

LAVROV ZBOG SRBIJE IŠAMARAO EU: Beograd ucenjuju jer neće da proda Rusiju i Kosovo... TO MORA PRESTATI!

Tu optužnicu Viši sud nije prihvatio i vratio je u januaru 2018. godine Tužilaštvu na dopunu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Ko ih je*e,da su oni palili našu ambasadu,još bi ih nagradili.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija