• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

17.01.2019

23:18

TRAMP POBESNEO NA ŠIPTARE! IGNORIŠU SVA UPOZORENJA! Haradinaju OTKAZAN poziv na Molitveni doručak, a tek će osetiti GNEV

Politika

TRAMP POBESNEO NA ŠIPTARE! IGNORIŠU SVA UPOZORENJA! Haradinaju OTKAZAN poziv na Molitveni doručak, a tek će osetiti GNEV

Podeli vest

Kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju otkazano je učešće na Molitvenom doručku 7. februara u Vašingtonu, o čemu svedoči i činjenica da nije dobio vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države

Izvor iz diplomatskih krugova kaže da odbijanje vize nije slučajnost, i da je jasan znak da je SAD spremna na konkretne poteze u slučaju da Priština ostane pri svom stavu.

 

 

- Molitveni doručak je konkretan događaj koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, na koji je Haradinaj pozvan. Pojedini tamošnji političari objavili su da neće učestvovati na skupu o Zapadnom Balkanu koji treba da bude održan 6. februara jer hoće da umanje značaj ovih okolnosti. Otkazano mu je učešće na Molitvenom doručku, to je vrlo jasan znak da Priština mora da menja nešto - kaže izvor.

KAD SMO ZAJEDNO, TU JE I POBEDA! Putinove reči odzvanjaju Srbijom: Nismo od juče, mi trajemo vekovima i imamo korene!

Jasan znak je i pretnja SAD da će uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama, ali Priština kao da čika SAD, te je tako Haradinaj rekao da visoko ceni SAD, a da taksa neće biti ukinuta do 2022. ukoliko, kako je rekao, ne bude garancije za sporazum o međusobnom priznanju u određenom roku.

- Preko ambasadora SAD u Prištini dobio sam zahtev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH. Poštujem Ameriku kao Kosovo. Ovo Kosovo ima ljubav prema Americi. Ali mi ne možemo preći preko datuma proglašenja nezavisnosti SAD i nije logično preći preko sebe samih da bismo razgovarali o toj temi - kazao je Haradinaj.

(VIDEO) BRATSKI SRBI... PUTINOVE REČI PROMAKLE PREVODIOCU! Ovo nije nikad izgovorio, nigde na svetu!

To je posledica neodustajanja od taksi za robu iz Srbije, ali i potvrda da SAD žele ozbiljno da izvrše pritisak na Prištinu kako bi došlo do dogovora oko trajnog rešenja, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Mogućnost da Haradinaj ne ode u SAD pre dva dana Dačić je najavio upravo u razgovoru za naš list.

- To je potvrda da SAD žele ozbiljno da izvrše pritisak na Prištinu kako bi došlo do dogovora o trajnom rešenju. Samo tako i može da se napravi napredak - napominje Dačić. Srbija je svojim potezima dokazala da je pouzdan partner.

Foto: Tanjug

Postavlja se pitanje i da li bi Srbija mogla i trebalo da iskoristi ovaj mimohod u odnosima SAD i Prištine i preokrene situaciju u svoju korist.

Politički analitičar Dragomir Anđelković predlaže konkretne poteze.

- Srbija bi trebalo mnogo ozbiljnije da lobira prema Americi, i to ne samo prema Trampu već i prema njegovim biračima. Trebalo bi da krene hitno ka takozvanom "bajbl beltu", pojasu Biblije, a koji čini središnji deo Amerike u kojem živi konzervativno društvo SAD koje glasa za Trampa. Mogli bismo da počnemo da organizujemo izložbe o razaranju hrišćanske baštine na Kosovu, da SPC uspostavi saradnju sa protestantskim crkvama koje su u tom delu uticajne i približimo im da se na Kosovu dešava genocid nad hrišćanskim nasleđem. Idu izbori 2020. i ako njegove birače zainteresuje to pitanje, Srbija dobija ozbiljan prodor za rešavanje kosovskog pitanja - kaže Anđelković.

Foto: Tanjug

Ipak, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić očekuje da bi pritisak Bele kuće na Prištinu mogao razrešiti problem pre toga.

- Očekujem da Priština uskoro povuče odluku o taksama jer posle američkog zahteva nema manevarskog prostora. U interesu je svih zainteresovaih da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, a do nastavka može da dođe samo nakon ukidanja taksi - smatra Grubješić.

TRIJUMFALNO! BRATSKI! Ovako su svetski mediji izveštavali o poseti Putina Srbiji

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je, komentarišući zahteve Vašingtona da se ukinu dodatne takse na robu iz centralne Srbije i BiH, da "Kosovo ne može da odbije zahtev SAD". RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Pacoli u emisiji albanskog servisa RTK poručio da će "razgovarati sa premijerom Ramušom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD" i dodao da mu je diplomatski posao otežan zbog nejedinstva državnih zvaničnika.

NOVI DETALJI POSETE: Dačić zapevao Putinu! Ove DVE PESME posvetio je ruskom predsedniku




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Dragomir Anđelković je u pravu. Treba tražiti podršku na vrlo jednostavan način. Od hrišćanske Amerike. Iznošenjem istine.

Vladdimir

pre 5 godina

Politika odavno nije ni nauka, ni filozofija. Ona je puki interes i trenutni pragmatizam. U ovom trenutku, Albanci su i dalje povezani sa demokratskim strukturama u SAD, što Trampa užasava i silom prilike ga gura u “prijateljstvo” sa Srbijom... Ako ne iskoristimo ovaj čudom izazvan povoljni trenutak, izgubićemo i ono što nam se čini da nam oduvek pripada.

Miki

pre 5 godina

Obojica imaju srpsko poreklo. Krv nije voda. A zna se koliko smo mi Srbi podeljeni. Ne vidim razlog za brigu. Poubijace se medjusobno.

Zevs

pre 5 godina

Izdrzi hardinaj citav demoktstsku svet je uz tebe a fasisti uz srbe a tramp je fasista Ali nije samo tramp Amerika Zato citav ti demokratski svet DRZI palceve jervdmse Boris protiv neljudi

Milan

pre 5 godina

Ovakav pojačan pritisak SAD daće rezultate vrlo brzo.

Tijana

pre 5 godina

Ono sto je Amerika stvorila, sada oseca na sopstvenoj kozi.

Minja

pre 5 godina

Sada im i ovaj Putinov dolazak jos vise otvorio oci!Haradinajevo vreme prolazi!

Marko Lučić

pre 5 godina

Ako Priština ne ispuni zahtev Amerike, tek će se tada

Sanja

pre 5 godina

Treba tražiti podršku na vrlo jednostavan način. Od hrišćanske Amerike.

tiktak

pre 5 godina

Pristini polako otkucava sat! Gube podrsku tako da ce i takse morati ukinuti hteli to ili ne! Srbija vodi politiku mira i na duge staze to je prava politika sto se iz prilozenog i vidi!

lana

pre 5 godina

Ne moze Haradinaj da radi sta hoce, dosta je bilo!

Lela

pre 5 godina

Siptari ce da osete bez Amerike na svojoj kozi i tako i treba....

Petar

pre 5 godina

Sve dok se Vlasti u Prištini ne dođu pameti oni će svaki dan gubiti prijatelje i saveznike u zapadu.

AleksMache

pre 5 godina

Džabe kida živce ne njih. Neka bolje nešto konkretno uradi!

borko

pre 5 godina

Mislim da su i oni uvideli da im Haradinaj izmiče kontroli.

nikola

pre 5 godina

Rekao sam da Haradinaj zivi kao plemenski vodja, samo mi je zao sto svoj jadni narod izoluje od celig sveta zarad svog ega i sujete.

Danica

pre 5 godina

Samo polako... puca tikva. A puci ce po ledjima bahatih i nasilnih. Dobice Prištinska administracija zasluzeno, prvo naravno od svojih mentora. Slavine se zavijaju vide li oni to ?

marica

pre 5 godina

Jasan znak da pocinje pritisak na Pristinu,nadamo se da ce uroditi uspehom

Sava

pre 5 godina

Amerima se ne svidja kada njihov potrcko nece da slusa! Sami ste krivi!

Iva Milenkovic

pre 5 godina

Dzabe im sav trud,nista im to nece proci.Juce se videlo da je Rusija uvek uz Srbiju.Nismo mi tako nezasticeni.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Puca tikva , arnauti se zaigrali i ne poštuju ni VELIKOG BRATA koji će , nadam se, uskoro na im zalupi vrata !

borko

pre 5 godina

Polako ali sigurno ga kažnjavaju na razne načine.

Radenko

pre 5 godina

Haradinaj će nakon gubitka podrške SAD završiti u Hagu.

jeja

pre 5 godina

Ni malo se Trampu ne dopada ovakvo ponašanje Haradinaja.

Tifani Rok

pre 5 godina

Amerika je konačno uvidela da Prištinske vlasti nemaju granicu, pa su rešili da im je oni postave...

Janko

pre 5 godina

Drago mi je sto su SAD poostrile mere protiv siptara.

Darinka

pre 5 godina

Doslo je vreme da zaigra mecka i kod Albanaca.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija