• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.01.2019

19:32

(VIDEO) PUTIN DONEO SRBIJI NOVO ORUŽJE: Dobijamo PVO raketni sistem PANCIR ILI taktičku raketu TOČKA, Vojska Srbije JAČA VATRENU MOĆ!

Politika

(VIDEO) PUTIN DONEO SRBIJI NOVO ORUŽJE: Dobijamo PVO raketni sistem PANCIR ILI taktičku raketu TOČKA, Vojska Srbije JAČA VATRENU MOĆ!

Podeli vest

Tokom posete Vladimira Putina potpisani su novi ugovori u oblasti vojno-tehničke saradnje, javljaju RIA Novosti * Navodi se da je reč o PVO raketnom sistemu, 'pancir' ili taktičkoj raketi zemlja - zemlja 'točka'

Ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin i predsednik Srbije dogovorili su isporuku novog moćnog ruskog naoružanja za potrebe Vojske Srbije, tvrde ruski mediji.

Kako prenose RIA Novosti, tokom jučerašnje Putinove posete Beogradu potpisani su novi ugovori u oblasti vojno-tehničke saradnje. Iako nije objavljeno o čemu je konkretno reč, upućeni tvrde da bi Srbija uskoro mogla da dobije novi PVO raketni sistem, u pitanju je, kako kažu 'pancir', a u igri je i taktička raketa zemlja- zemlja 'točka".

Moskovski mediji podsećaju da je već spremna isporuka po 30 tenkova T-72S i borbeno-oklopnih vozila BRDM-2 i navode da se potpisani dokumenti odnose na potpuno novu vojnu opremu!

Specijalni uslovi

Srbija i Rusija su, potpisale više od 20 sporazuma iz gotovo svih oblasti, od međunarodnih odnosa do kulture i sporta (vidite okvir).

Prema navodima ruskih medija, Moskva je spremna da nastavi jačanje, opremanje i modernizaciju Vojske Srbije.

"Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu potpisani su novi ugovori u oblasti vojno-tehničke saradnje. Reč je o potpisivanju novih ugovora, a ne o realizaciji prethodnih koji su potpisali odgovarajući resori o isporukama ruskih oklopnih vozila ruske armije. Podsećanja radi, ministarstva odbrane dve zemlje ranije su dogovorila isporuke 30 tenkova T-72S i 30 vozila BRDM-2", navode RIA Novosti.

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da postoji mogućnost da Srbija dobije ili PVO raketni sistem 'pancir' ili raketni sistem 'točka'.
- Sistem 'točka' je bio u opticaju tokom ranijih pregovora o vojno-tehničkoj saradnji, dok se PVO sistem 'pancir' pojavio nedavno u razgovorima. Srbija je zainteresovana i za jedan i za drugi, ali sve zavisi od uslova, mada verujem da će biti znatno povoljniji od tržišnih. U svakom slučaju, bilo da dobijemo jedan ili drugi, to će biti znatno pojačanje za vojsku - prenosi Informerov izvor.

(VIDEO) BOLJE MIG-29 U RUCI NEGO F-16 NA GRANI: Hrvatski analitičar UKOPAO KOLINDU zbog dolaska PUTINA U SRBIJU!

Foto: Informer DN

"PANCIR"

I dok niko u vrhu države juče nije hteo zvanično da komentariše ove informacije, general u penziji Božidar Delić kaže da se već jako dugo govori o sistemu 'pancir'.
- Takav sistem je svakako potreban Srbiji. Kad je reč o raketnom sistemu 'točka', on je poznat već više decenija i svojevremeno je bio najmoćniji raketni sistem malog dometa na svetu. U našem okruženju taj sistem je imala Bugarska, ali je morala da ga uništi pošto je postala punopravna članica NATO pakta - podvlači Delić.

Brnabić: Potpisali smo šest sporazuma
u oblasti inovacija i digitalne ekonomije

 

Premijerka Ana Brnabić kaže da je zadovoljna što je tokom posete Vladimira Putina potpisano šest sporazuma u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.
- Zahvaljujući stručnim kadrovima i bescarinskom izvozu u Rusiju i EU, Srbija ima jedinstven potencijal da postane važno središte za visokotehnološke kompanije. Prvi put između Rusije i Srbije uspostavljamo dijalog o saradnji u oblasti digitalizacije, inovacije i savremenih tehnologija, koji će postati redovan format saradnje naših privreda - ističe Brnabićeva.

Odbrana saveznika

Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, kaže da Putinova poseta svakako predstavlja kontinuitet rastućih i sve boljih odnosa Srbije i Rusije.
- Rusija je poslednjih godina kredibilno štitila interese Srbije na međunarodnoj sceni. Njeni saveznici nigde nisu ostavljeni na cedilu. Imamo slučaj Sirije i Irana, gde Rusija vrlo čvrsto brani svoje saveznike i to je jako dobra poruka. U tom kontekstu, dolazak Putina u Srbiju potvrda je dobrih odnosa dveju zemalja. Činjenica je da će Rusija i dalje braniti, pre svega, međunarodno pravo i međunarodni poredak u slučaju Kosova - zaključuje Miletić.

(HIT VIDEO) POGLEDAJTE SNIMAK DAČIĆEVOG NASTUPA: Samo za Putina i društvo u ćošku!

Foto: Informer DN

"TOČKA"

 

 

 

 

 

Neki od potpisanih sporazuma


* Sporazum o korišćenju atomske energije u mirnodopske svrhe
* Memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija
* Memorandum o razvoju inovacija u sektoru električne energije
* Sporazum o saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe
* Ugovor vredan 230 miliona evra za izgradnju železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji
* Sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmeni ratifikacionih povelja, o socijalnom osiguranju
* Memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti socijalne zaštite
* Ugovor o povećanju kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2"
* Memorandum o saradnji u sektoru električne energije
* Memorandum o razumevanju u vezi sa lokalizacijom proizvoda u Srbiji uz učešće ruskih kompanija
* Memorandum o strateškoj saradnji sa Moskovskim državnim institutom za međunarodne odnose MIP Rusije
* Memorandum o strateškoj saradnji Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS
* Plan konsultacija između MSP Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rusije za 2019-2020. godinu
* Zajednička izjava o saradnji u realizaciji projekta izgradnje regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije
* Memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta PSG Banatski Dvor

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nile

pre 5 godina

Hoće li to da da pobije i raseli i 95% albanaca i vrati Kosovo Srbiji ili ide Vučić kod svetskog policajca Trampa da potpiše priznanje?

Saša

pre 5 godina

Vojska Srbije je danas u mnogo boljem stanju nego u vreme vladavine DS-a.

Gavra

pre 5 godina

Poseta Putina je od izuzetnog znacaja za Srbiju,potpisani su sporazumi od velikog znacaja za nasu zemlju.

minja03

pre 5 godina

Mi smo srećan narod dok imamo Putina za prijatelja.

Zarko

pre 5 godina

U vojsku se ulaze sve vise,imamo cime da se pohvalimo.

Dejan

pre 5 godina

Država je onoliko jaka, koliko ima snage da se odbrani, svaka čast za Rusiju!

Milan

pre 5 godina

Sjajne vesti! Sigurno nebo znaci sigurnu zemlju! Bravo!

Milasin

pre 5 godina

Sve smo jači i jači..i treba ulagati u vojsku

Aleksandar Bojic

pre 5 godina

Samo S-400 odgovara...Ostalo su sve IGRACKE...

Marko

pre 5 godina

E, sada, da se spustimo na zemlju i pogledamo realnost. Tenkovi davno obecani, ali nikako da stignu, bas kao i borbena vozila. Niko ne zna kada ce stici. Migovi osposobljeni da lete, ali niti jedan nije unapredjen na 4+ generaciju kako je obecano. Razni PVO sistemi se obecavaju unazad 5-7 godina - rezultat je 0. Sta je to potpisano juce? KAda pogledamo spisak, vidimo da je preko 80% memoranduma, a to bukvalno nije nista obavezujuce, vec vise kao podsetnikd a se o nekoj temi prichalo. Rusi da zaista zele da nas ojacaju i naprave ekstra jaku armiju, oni bi nam samo iz njihovih rezervi (ono sto njima ne treba) mogli dati toliko oruzja da budemo sila u Evropi, a ne okruzenju, ali to njima na pamet nece nikada pasti. Prema tome, spustimo se na zemlju i use i u svoje kljuse. RAzvijajmo nasu pamet i industriju, te pravimo sisteme za vojsku koji ce i te kako biti dobri i efikasni. Ko zavisi od tudjeg hleba nije se nikada najeo.

Maja

pre 5 godina

Hvala Rusiji sto nam pomaze u jacanju nase vojske

SS

pre 5 godina

Jel to naoružanje za češljanje šipaca po KiM ili samo da se nađe,a KiM neka njima.

Milentije

pre 5 godina

Sve što se tiče posete,organizacije,potpisanih sporazuma je super,oružje nam na žalost treba,nadam se povećanoj ekonomskoj saradnji tada će mo se tek moći nositi sa pritiscima i ucenama.Zapad ceni samo moćnu ekonomiju i silu.

Vladdimir

pre 5 godina

Pa, taj Pancir smo do sada dobili već nekoliko puta!? Šta će nam još jedan?

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija