• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.01.2019

12:57

PUPOVAC: Antisrpski incidenti - odomaćena pojava u Hrvatskoj!

Politika

PUPOVAC: Antisrpski incidenti - odomaćena pojava u Hrvatskoj!

Podeli vest

Najnovije antisrpske incidente i poruke koji afirmišu ustaštvo, predsednik SDSS i Srpskog nacionalog vijeća Milorad Pupovac ocenjuje kao pojavu koja se odomaćila u Hrvatskoj, a na kritike što uprkos tome ostaje u Plenkovicevoj vladi odgovara - postoji "crta do koje se neke stvari mogu trpeti, ali i crta ispod koje to nećemo trpeti"

 

Nekoliko dana nakon što je Ivan Ðakić, sin predsednika HVIDR-e i HDZ-ovog saborskog poslanika Josipa Ðakića putem fejsbuka uputio božičnu "čestitku" Srbima fotografijom na kojoj ustaša drži odsečenu srpsku glavu, u Vukovaru je napadnut srednjoškolac srpske nacionalnosti, a policija je napad prikazala kao sukob navijačkih grupa, što Pupovac negira.

- Izjave su dali i roditelji napadnutog dečaka i upravnik njegove škole i oni osporavaju tvrdnje da se radi o navijačkom sukobu. Napadnuti dečak nije pripadnik navijačkih grupa, pa smatram da je policijski izveštaj ili nepotpun ili pogrešno prikazuje stvari. To nas brine, jer bi policija trebalo da utvrdi sve relevantne činjenice - kaže Pupovac za Tanjug.

On najavljuje da će, ukoliko to ne učine nadležni podignuti prijavu zbog kršenja Zakona o dobrobiti dece, kršenja Zakona o tajnosti podataka i Konvencije o pravima deteta i razmotriti postoje li osnov da se digne kaznena prijava za posticanje na nacionalnu i versku netrpeljivost.

Ovom napadu, inače, prethodile su optužbe gradonačelnika Vukovara Ivana Penava da SDSS širi velikosrpske ideja, a na konferenciji za novinare, objavljen je snimak sa fudbalske utakmice u Vukovaru na kome se vidi da manja grupa srednjoškolaca srpske nacionalnosti nije ustala na zvuke hrvatske himne.

Pupovac Ðakićevu poruku Srbima, vidi kao pojavu koja se počela udomaćivati u javnosti od rata.

- Ne samo zahvaljujući društvenim mrežama, nego zahvaljujući i glavnim medijima, uključujući i javne i nacionalne medije, koji omogućavaju da se vređaju i negiraju žrtve genocida i holokausta, da se tako stvara pretpostavka za afirmaciju počinitelja genocida i holokausta. To je moguće zahvaljujući činjenici da policija i pravosudne institucije ne rade svoj posao - ocenjuje on.

Na konstataciju da i desna i leva opozicija u Hrvatskoj smatraju SDSS-u nije mesto u koaliciji s HDZ-om Pupovac kaže da te kritike ne shvata ozbiljno.

- Kada bi kritike iz opozicije bile više usmerene na pojave koje opterećuju hrvatsko društvo od početka devedesetih i koje su očito dublje stanje neke vrste političke svesti, onda bih tu kritiku shvatio ozbiljno - kaže Pupovac.

To se ili nije događalo ili se događalo sporadično, izuzev pojedinih političkih figura, poput bivših predsednika Mesića i Josipovića, dodaje Pupovac i podseća da je SDP-ova vlast doprinela tome da se ozvaniči ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji su koristili pripadnici HOS-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Žalosno je što članstvo u EU za Srbe u Hrvatskoj znači još veću ogoljenost i izloženost napadima od strane ekstremista. Pa svakih nedelju dana imamo razloga da brinemo za vašu bezbednost. Veoma žalosno. Gotovo kao za Jevreje nakon 1933. godine.

DJovan

pre 5 godina

DALI ZNATE : ( za INFORMER; ovo sam pisao još pre dve godine) U Hrvatskoj u Zagrebu u jednoj Temeljnoj (osnovnoj) znanstvenoj (naucnoj) naobrazbi (skoli), formiran je opitni ( probni ) odeljak (odelenje) za male naucnike (ucenike) prvoga odeljka (razreda) temeljne naobrazbe sa zadatkom jednolicnog ucenja, izgleda i misljenja. Svi djaci, mali Hrvatici obuceni su, leti, u crne kratke hlacice, crnu strukiranu jaknicu i crnu dimnicarsku kapicu. I nista cudno, ali sledi sok kao iz snovidjenja, na kapicana na ceonoj strain sjajno slovo “U”, sledeci sok: ucinkovitelj nastave (nastavnik) nazoci (pristupi) u odeljak, sa ispruzenom rukom pod 45 stupnjeva sa pozdravom : UBIJ, ZAKOLJI, a mali Hrvatici u stavu mirno takodje sa ispruzenim rukama pod 45 stupnjeva, odgovaraju : DA SRBIN NE POSTOJI! I sve je receno, ako hoces potpun uspeh, uci decu od malena i kontinuitet je zagarantovan. Ovo sve povodom pogrešnog mišljenja i ne shvatanja jedne jedine činjenice da sa Hrvatima nikada ne možemo biti ni dobri susedi ni saradnici ni bilo šta na svetu, a što ne bi bilo na štetu Srba, ko ne shvata i dalje, taj može jednog dana da čeka u redu na klanici za Srbe.

DJovan

pre 5 godina

DALI ZNATE : ( za INFORMER ) U Hrvatskoj u Zagrebu u jednoj Temeljnoj (osnovnoj) znanstvenoj (naucnoj) naobrazbi (skoli), formiran je opitni ( probni ) odeljak (odelenje) za male naucnike (ucenike) prvoga odeljka (razreda) temeljne naobrazbe sa zadatkom jednolicnog ucenja, izgleda i misljenja. Svi djaci, mali Hrvatici obuceni su, leti, u crne kratke hlacice, crnu strukiranu jaknicu i crnu dimnicarsku kapicu. I nista cudno, ali sledi sok kao iz snovidjenja, na kapicana na ceonoj strain sjajno slovo “U”, sledeci sok: ucinkovitelj nastave (nastavnik) nazoci (pristupi) u odeljak, sa ispruzenom rukom pod 45 stupnjeva sa pozdravom : UBIJ, ZAKOLJI, a mali Hrvatici u stavu mirno takodje sa ispruzenim rukama pod 45 stupnjeva, odgovaraju : DA SRBIN NE POSTOJI! I sve je receno, ako hoces potpun uspeh, uci decu od malena i kontinuitet je zagarantovan. (Pisano pre dve godine, urednik neće da pusti, valjda da ne kvari bratske odnose sa koljačima)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija