• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.01.2019

14:25

(VIDEO) VUČIĆ NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU! Diskusija na panelu "Sloboda medija u krizi"

Politika

(VIDEO) VUČIĆ NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU! Diskusija na panelu "Sloboda medija u krizi"

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas do 25. januara u Davosu, gde učestvuje na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji, ali sam uveren da ćemo, u saradnji sa međunarodnim proifesionalnim udruženjima, za godinu dve postići napredak u toj oblasti, kojim ćemo biti ponosni, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Vučić je, na sesiji "Medijske slobode u uslovima krize", ukazao da je Srbija uspela značajno da unapredi svoju ekonomiju, te da je ponosan na ekonomske reforme i njeihove rezultate.

- Po prvi put imamo tri godine zaredom suficit u budžetu, rast BDP od 4,5 odsto što ej jedna od najvećih u regionu i EU, i što je javnid ug smanjen sa 79 odsto na manje od 50 procenata. Sve što se ekonomije tiče uradili smo dobro - objasnio je on.

Kad je reč o slobodi medija u Srbiji, Vučić je istakao da je glavni problem izrazita polarizacija medija.

Vučić je podsetio na slučaj kada je Metju Karuan Galicija, sin ubijene novinarke sa Malte i takođe učesnik panela, na jednoj konferenciji u Poljskoj, gde je dobio informacije od srpskih novinara da je stanje u medijima u Srbiji teško i da se nešto može dogoditi, reagovao tako da je preneo da će Srbija biti sledeća zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar u Evropi.

- Međutim, to se nije dogodilo. Desilo se u pet zemalja EU, kao i pucnjava na novinara u Crnoj Gori. Ali, nisam tu da napadam Metjua - dodao je on.

Preneo je da se u Srbiji ipak nešto dogodilo, da je jednom novinaru, koji je napisao nešto u jednom lokalnom mediju, za koji on nije ranije čuo, zapaljena garaža, te da se požar prelio na kuću, pa mu je čitava porodica bila ugrožena.

- Tada sam se setio Metjuovih reči. Mislio sam da se kod nas ne može tako nešto desiti. Mi smo uhapsili počioce i onog koji je dao pare, a i znamo ko stoji iza toga, koga još nismo uhapsili, ali očekujem da ćemo finalizirati ovaj slučaj za nedelju ili 10 dana - rekao je, govoreći o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara Milana Jovanović iz Vrčina.

Posle toga, kaže, počeo je da strepi.

- Moramo da završimo ovaj slučaj i budemo brutalni u sličnim slučajevima - poručio je on.

Preneo je da u Srbiji nisu kriminalizovane lažne vesti ili kršenje standarda novinarske profesije kad je reč o obavezi istinitog izveštavanja.

- Ne znam kako ćemo to učiniti. Pogledali smo nemački primer. Ako bi uradili isto u Srbiji, kritikovali bi nas da ograničavamo slobode - kazao je on.

Rekao je da Srbija nije dobila dobre ocene poslednjih godina od Reportera bez granica, kao i Fridom Hausa, i da nije ponosan tom činjenicom.

Međutim, izrazio je uverenje da će se to promeniti.

Preneo je da je juče razgovarao sa predstavnicima Reportera bez granica i da ih je pozvao da dođu u Srbiju i njihovi eksperti pomognu posebno kada je reč o državnoj pomoći medijima.

- Uveren sam da ćemo za godinu ili dve biti ponosni i na napredak u oblasti slobode medija - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije učestvuje na panelu "Sloboda medija u krizi" s urednikom Vašington posta, predsednikom Rojtersa i generalnim sekretarom Amnesti internešenela.

Na panelu koji Svetski ekonomski forum organizuje u saradnji s agencijom Rojters učestvovaće i Metju Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinarke Dafne Karuanu Galicija.

Svetski ekonomski forum u najavi panela navodi da su pretnje novinarima i medijskim organizacijama dostigle nove nivoe s naporima da se uguši sloboda izražavanja.

- Da problem bude veći, neka istraživanja pokazuju da su mediji postali institucije koje globalno uživaju najmanje poverenja. Šta treba uraditi da se reše ti izazovi i zašto je sloboda medija važna - navodi se u najavi.

Pored Vučića i Karuanua Galicija na panelu učestvuju urednik uglednog američkog dnevnika Vašington post Marton Baron, generalni sekretar organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel Kumi Najdu i predsednik agencije Rojters Stiven Adler.

Foto: informer.rs

Predsednik Vučić imaće brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem. 

Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Ovogodišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu biće usredsređen na dugoročne globalne probleme poput klimatskih promena, najavili su organizatori uoči skupa na kojem neće biti ključnih svetskih lidera uključenih u trenutne krize.

Lideri SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 učesnika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Vašingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
caca

pre 5 godina

Verujemo da ce Srbija nastaviti uzlaznom putanjom ka uspehu na svim poljima, i da ce reforme na polju medija i njihove slobode dodatno doprineti tom uspehu!!!Srbijo,idemo samo napred!

Mile

pre 5 godina

NAS PREDSEDNIK IMA SE CIME POHVALITI, NIKO U REGIONU NEMA TOLIKO PRAVA MEDIJA KAO SRBIJA.

Nale

pre 5 godina

Tema foruma je izuzetna.Potrebno je mnogo reci o slobodi medija kod nas i u svetu.

Kristina

pre 5 godina

Sloboda medija u Srbiji je na zavidnom nivou

Emilija

pre 5 godina

Sloboda medija je zaista na zavidnom nivou i to se vrlo jasno vidi

Coka

pre 5 godina

Koracamo krupnim koracima i nas uspeh je vidljiv.

Sale

pre 5 godina

Svaka čast politici koju vodi predsednik Vučić. Srbija mora nastaviti sa društvenim i ekonomskim reformama.

Nemanja

pre 5 godina

Pojedini lideri opozicije vređaju novinare koji im nisu po volji a kao zalažu se za slobodu medija.

Sanja

pre 5 godina

Svakako je velika cast ucestvovati na ovakvom forumu i izneti pozitivne rezultate ove vlade

star

pre 5 godina

Naš predsednik će na svetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovati u diskusiji Sloboda medija u krizi.

Natasa

pre 5 godina

Srbija je zasluzila da ima slobodu izrazavanja.

Mikica

pre 5 godina

Sloboda medija mora postojati i treba sve učinizi za nezavisno novinarstvo.

Pera

pre 5 godina

Tačno je da sloboda izražavanja u Srbiji nije na zavidnom nivou, ali bitno je da se krenulo na njenom poboljšanju, pa će i rezultata već biti.

Dika

pre 5 godina

Istina izašla na videlo, uvek je potrebno govoriti činjenice, a ne plasirati lažne informacije što mnogi čine.

Ilija

pre 5 godina

Ma mismo još i dobri kakvi su uslovi za novinare u svetu, koliko ih je samo ubijeno i nema krivaca, o tome retko ko govori.

Maja

pre 5 godina

Srbija i ide u pravcu slobode izrazavanja medija

Srbin

pre 5 godina

Ako su neki mediji slobodni,onda su to srpski.

Milasin

pre 5 godina

Srbija je definitivno zaslužila slobodu izražavanja.

joka

pre 5 godina

Naravno da niste, ali ja se uzdam u to da ćete vi vredno raditi kao i do sada, pa ćete uraditi sve što je u vašoj moći da bude sve uredu.

joka

pre 5 godina

Bitno je da neko ima dobru volju i želju da se poboljša sloboda izražavanja, a rezultata će već biti.

VNS

pre 5 godina

Zašto se nezavisni Informer plaši ljudi,koji su protiv vlasti ? Zapitajte se? I objavite ako vam to dozvoljavaju....

Milko

pre 5 godina

Najviše se priča o medijima i slobodnom informisanju što je veoma bitna tema.

Vera

pre 5 godina

Sloboda medija nije ugrozena,a to sto postoji podela medija po osnovu politike i tajkuna ,to je druga stvar.Opoziciji su svi nepodobni a sve novinarke izdegradirane,,nazalost!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija