• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2019

17:27

ŽENE U ZDRAVSTVENOM SISTEMU: Nema opravdanja za napade na žene

Politika

ŽENE U ZDRAVSTVENOM SISTEMU: Nema opravdanja za napade na žene

Podeli vest

Žene na odgovornim funkcijama u zdravstvenom sistemu osudile su danas sve učestalije verbalne napade dela opozicije na dame u javnom životu i očekuju da će celokupna javnost osuditi takvo ponašanje

Tako direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić skreće pažnju da se napadaju žene koje rade svoj posao profesionalno i odgovorno, samo zato što misle svojim glavama, što misle drugačije i podržavaju politiku Aleksandra Vučića.

"Moramo da se borimo i dalje da nestane svaka vrsta rodne, rasne, seksualne diskriminacije, kao i govora mržnje." rekla je ona i dodala da uvrede glumca Sergeja Trifunovića su "dokaz da kada izostanu argumenti poseže se za najnižim, najprimitivnijim načinom komunikacije".

Ona istovremeno ističe da žene u Srbij,i bez obzira kojoj stranci pripadaju, kojim se poslom bave, moraju da budu zaštićene od svakog vređanja i napada.

I direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković osuđuje napade na žene. 

"Nedopustivo je da neko želi da ostvari svoj položaj u društvu, podigne svoj rejting, politički uticaj ili da uticaj onih koji se stoje iza njega, koji ga instruiraju da vređa pripadnice ženskog pola - nečije majke, sestre, supruge", rekla je Zdravković..

Ona je dodala da svako ko je moralan i častan treba da prepozna to kao ružan gest, da ga osudi i distancira se od njega.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović ističe da "nasilje i govor mržnje nisu model savremene Srbije i da ne predstavljaju Srbiju kojoj težimo i koju razvijamo".

"Ovakva komunikacija, naročito kada dolazi iz sveta kulture, ne predstavlja model dobrog ponašanja, tako da nasilje i uvrede apsolunto nisu prihvatljivi za modernu Srbiju, a ni za demokratski način komunikacije", rekla je Jovanović koja očekuje da će nadležne institucije kao i celokupna javnost osuditi ovakvu vrstu ponašanja.

Zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević uvrede glumca Sergeja Trifunovciha i verbalni napad na novinarku Srpskog Telegrafa, smatra društveno opasnim.

"Takva vrsta ponašanja svedoči da u poslednje vreme grupa ljudi koja sebe deklariše kao nosioce građanske svesti i opozicija, na najružniji način vređa i omalovažava žene, poziva na linč i to samo zato što imaju drugačije mišljenje", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

ŽENE SNS NOVI SAD: Stop nasilju nad ženama
 

Ona je dodala da je takva vrsta ponašanja neprihvatljiva za sve građane koji žive u jednom modernom i demokratskom društvu kao što je Srbija, a pogotovo što uvrede dolaze od onih koji se nalaze na javnoj sceni.

SOCIJALISTKINJE: Napadi na žene ozbiljna pretnja za društvo




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija