• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.01.2019

08:47

DOŽIVOTNA ROBIJA RADI PREVENTIVE! Ministarka Kuburović najavila ozbiljne izmene Krivičnog zakonika u Srbiji!

Politika

DOŽIVOTNA ROBIJA RADI PREVENTIVE! Ministarka Kuburović najavila ozbiljne izmene Krivičnog zakonika u Srbiji!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je jutros da bi konačan nacrt izmena Krivičnog zakonika trebalo da bude poznat u narednih mesec dana. Kako je rekla gostujući na RTS, Krivični zakonik je jedan od najtežih zakona i izmene su obimne, a uporedo se rade i izmene i dopune drugih zakona

 

Ministarka je istakla da radna grupa vredno radi, da je na njenom čelu profesor Zoran Stojanović, a da su u njoj predstavnici tužilaštva, sudova, MUP, Fondacije "Tijana Jurić" i Autonomnog ženskog centra. Bilo je nekoliko inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kaže ona i dodaje da nije reč samo o blagoj kaznenoj politici.

Prema njenim rečima, možda najveća izmena je uvođenje doživotnog zatvora na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić".

- Na inicijativu Autonomnog ženskog centra, Krivični zakonik se usklađuje sa Istanbulskom konvencijom o borbi protiv nasilja nad ženama i decom. Doživotni zatvor postoji u mnogim zemljama Saveta Evrope i EU, sa izuzetkom zemalja kao što su Španija, Portugalija i zemlje bivše Jugoslavije - rekla je ona.

Kuburović ističe da je reč o jednoj od najstrožih kazni koja bi trebalo da deluje preventivno, a da bi delovala preventivno onda mora da se izriče.

Kako dodaje, ukoliko kazne nema u praksi, onda ne može ni da postoji prevencija, ako počinilac nekog dela zna da će biti na slobodi nakon kraćeg perioda, to neće delovati na njega.

Kada je reč o uslovnom otpustu, ministarka kaže da će se pratiti standardi Evrope i da je to različito regulisano u zemljama i da praksa nije ujednačena.

Govoreći o borbi protiv narkomanije, ministarka kaže da je proizvodnja i stavljanje u promet narkotika opasnost za mlade i da je kaznena politika blaga, a kazne se izriču na samoj granici minimuma. Zbog toga će se povećati minimalne kazne, navela je ona.

Kuburović je rekla da je mnogo toga urađeno u borbi protiv nasilja u porodici i donet je novi zakon koji je uveo nove mere, novi način postupanja tužilaštava i sudova kao i sektorsku saradnju.

Odgovarajući na primedbe iz javnosti da oštrija kaznena politika neće doneti rezultate, ministarka kaže da to nije tačno i da su mnoge zemlje pooštravanjem kaznene politike postigle efekte.

Kao primer navela je Englesku koja je na taj način rešila problem sa navijačima.

Problem postoji i kod povratnika, rekla je ministarka, jer sudovi nisu izricali teže kazne.

- Zbog toga novi način kažnjavanja predviđa da, ako neko ponovi krivično delo, biće kažnjen minimum polovinom propisane kazne, a u slučaju trećeg ili višestrukog povrata, sa minimum 70 odsto propisane kazne - navela je Kuburović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija