• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.01.2019

15:20

ÐORĐEVIĆ: Za porodilje 10 milijardi više nego 2018.

Politika

ÐORĐEVIĆ: Za porodilje 10 milijardi više nego 2018.

Podeli vest

Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je još jednom istaklo da nakanada za porodilje, pravo ostvareno prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom nije isto što i socijalno davanje, ili ostale vrste dodataka, kao što su dečiji dodatak i dodatak za posebnu negu deteta

 

Povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, ministarstvo u saopstenju, takođe, naglašava da je poslednjom izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koji je trenutno na snazi, omogućeno da pravo na naknadu ostvare i žene koje rade na privremeno povremenim poslovima, ugovoru o delu, poljoprivrednice i preduzetnice.

- To znači da nikada nije bio veći obuhvat žena, odnosno porodica, koje su dobile finansijsku podršku, uzimajući u obzir roditeljski dodatak, dužinu perioda na koji se odnose neke odredbe zakona kao što su da svako treće dete u porodici dobije svakog meseca 12.000 dinara 10 godina, odnosno 18.000 dinara ako je četvrto dete po rođenju - piše u saopštenju.

Ministar Zoran Ðorđević ističe da je tokom prošle godine samo za mere za porodilje opredeljen budžet veći za 4,5 milijardi dinara u odnosu na 2017. godinu, dok je u ovoj godini predviđeno izdvajanje za porodilje u odnosu na 2018. godinu, za 10 milijardi više.

- Iz godine u godinu sve više izdvajamo u tu svrhu. Poređenja radi, 2008. godine, tadašnja Vlada, izdvojila je 25 milijardi, 2012. godine je bilo 40 milijardi, a 2018. godine, 58 milijardi dinara, što je blizu 500 miliona evra, a u 2019 očekujemo izdvajanje 68 milijardi, dakle demagogija i laž nekih koji bi da skupe jeftine poene na račun majki ovim pada u vodu - istakao je Ðorđević.

Prema rečima ministra, apel pojedinaca da se vrati stari Zakon, praktično bi značio uskraćivanje naknade za veliki broj majki, i smanjenje roditeljskog dodatka, ukazuje se u saopštenju.

- Svake godine ćemo izdvajati sve više, jer je to rezultat rada i uspeh ove Vlade, koja radi sistemski vodeći računa paralelno o našim građanima i našim javnim finansijama, a u korist svih građana - rekao je Ðorđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17