• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

31.01.2019

11:16

POPOVIĆ: Sporazumi sa Rusijom od ogromnog značaja za Srbiju!

Politika

POPOVIĆ: Sporazumi sa Rusijom od ogromnog značaja za Srbiju!

Podeli vest

Svi potpisani sporazumi imaju ogroman značaj za Srbiju, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, osvrćući se na sporazume koje je Srbija potpisala sa Rusijom prilikom nedavne posete predsednika Vladimira Putina Beogradu

Popović posebno naglašava sporazum sa Rosatomom o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

- Sporazum koji sam potpisao sa Rosatomom o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, otvara novo i značajno polje saradnje koja će u velikoj meri uticati na budućnost Srbije - istakao je Popović za nedeljnik "Vreme".

On kaže da je potpisanim sporazumom, koji uključuje i strateško partnerstvo u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, praktično obnovljena saradnja sa Ruskom Federacijom, obustavljena pre 30 godina.

Rosatom je, prema njegovim rečima, jedna od najvećih ruskih državnih kompanija sa više od 25.000 zaposlenih, a Srbija, sada kada je svoju saradnju formalizovala, ima priliku da njene kompanije učestvuju na međunarodnim tenderima koje sprovodi Rosatom.

- Srbija kroz saradnju sa Rosatomom dobija i ubrzani transfer znanja i tehnologija u mnogim oblastima privrede, koji utiču na kreiranje novih, visokovrednovanih radnih mesta - dodao je Popović.

Kako kaže, izgradnja Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, koji bi bio zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje i ujedno, baza za obučavanje i obrazovanje najboljih srpskih kadrova, doprineće da Srbija postane lider u ovom delu Evrope u toj oblasti.

- Srbija će imati najmodernije trenažne kapacitete za obuku kadrova koji će upravljati nuklearnim tehnologijama širom sveta u budućnosti. Reč je o investiciji od nekoliko stotina miliona evra koja bi Srbiji donela jednu novu razvojnu perspektivu i otvorila novi pravac razvoja naše ekonomije - ocenio je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija