• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.02.2019

17:19

MILIĆ O VEŠALIMA NA PROTESTU: Apsolutno neprihvatljivo!

Politika

MILIĆ O VEŠALIMA NA PROTESTU: Apsolutno neprihvatljivo!

Podeli vest

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je danas da je nošenje vešala na protestu "1 od 5 miliona" apsolutno neprihvatljivo i ocenila da je to samo jedna u nizu negativnih konotacija u vezi sa tim protestima

- Organizatori bi mogli vrlo lako da se oglase i ograde od svake takve provokacije i kažu da su to uradili neki nedobronamerni ljudi koji hoće da diskredituju proteste i ja bih to prihvatila. Međutim, to se uopšte ne dešava - rekla je Milić za Tanjug i dodala da je Centar za evroatlanske studije od početka protesta ukazivao na nelogičnosti i licemerne stvari u vezi sa tim protestima.

Protesti se odvijaju pod parolom "dole nasilje" i za uspostavljanje vladavine prava, odnosno za polaznu osnovu imaju kritiku aktuelnog stanja u društvu, ukljucujući i zloupotrebu vladavine prava od strane aktuelne vlasti, kako to demonstranti i oni koji govore na protestima ističu, podsetila je Milić.

- Ako ste za vladavinu prava i protiv nasilja, onda ste i protiv pravnog nasilja, a ono podrazumeva da ne možete unapred ukazati prstom ko je ubio, pa čak i Olivera Ivanovića, pre nego što bilo kakva sudska instanca kaže konačnu reč o tome... ako se zalažete za vladavinu prava i za reforme i ukazujete na loše stanje u Srbiji u tom smislu, kakav ste onda zagovarač vladavine prava, ako unapred znate da je neko kriv, bez sudskih dokaza - rekla je Milić.

Prema njenom mišljenju, još je "strašnije" to što su dva ili tri puta u prvom redu na protestima bili istaknuti transparenti koji su pozivali vojsku i policiju da uzmu stvar u svoje ruke, mimo Ustava i demokratskog ustrojstva. 

Milić je ocenila da nošenje vešala na protestima nikako ne može da se izdvoji iz konteksta da je narodni poslanik Dveri Srđan Nogo nedavno rekao da premijerku Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića treba obesiti, ako je istina da su potpisali zakone u vezi sa migracijama.

- Srbija je pre nekoliko godina osvetlala obraz upravo kooperacijom sa zapadnom međunarodnom zajednicom i pokazujući humanost prema migrantima koji su u većem broju tada došli u Srbiju. Vrlo sam ponosna da Srbija 2019. godine ni na koji način nije ista kao Srbija devedesetih - rekla je Milić, ističući da je ove godine u školu u Srbiji krenulo 400 dece migranata.

Istakla je da premijerka Brnabić i predsednik Vučić pokušavaju da, zbog lošeg nasleđa 1990-ih godina, usmere Srbiju na drugu stranu, ali da to ne ide jednostavno.

- Mislim da je velika odgovornost i na onima koji izlaze na ulicu, ali i na kolegama iz zapadne međunarodne zajednice, analitičarima i novinarima - rekla je Milić i ukazala da se, nažalost, dešava trend da se misli da je progresivno sve što je opoziciono. 

Ona je rekla da je potpuno legitimno izraziti na miran način svoje nezadovoljstvo, ali da se ne sme namerno provocirati i eksplicitnije ne ograditi od uvredljivih izjava, poput onih na račun premijerke Brnabić.

- Za to zaista nemam reči. To nije stvar pitanja ženskih prava ili rasizma, već namerno sistemsko provociranje najgoreg u našem društvu - zaključila je Milić.

(FOTO) ĐILASOVCI KAO NACISTI, POSTAVILI VEŠALA NA TERAZIJAMA! Lideri opozicije hoće da UBIJAJU LJUDE! Građani U POTPUNOM ŠOKU!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maganik

pre 5 godina

Znamo Jelena ko su "neodgovorni" ljudi. Ti si im komandant. Više ni ti ne možeš da ih braniš pa tražiš izgovore za lopovsku bandu koja ruši Srbiju. Čim to kažu biće amnestirani . Te pukene uz Đilasa ti plaćaš.

Mladen Mladenovic

pre 5 godina

Voleo bih da mi ovaj politički "gorostas" navede zakonsku odredbu kojom je bilo kome, zabranjeno da demonstrira noseći vešala? Ako govorimo o slobodama, a svi za sebe prisvajamo prava na mišljenje, na govor, na javno demonstriranje i izražavanje nezadovoljstva, dok drugima veoma često oduzimamo ta prava, zašto bi bilo zabranjeno nošenje vešala, djavolskih maski ili parola u kojima se neko može pronaći i videti svoj lik? Ako karikaturisti imaju prava da naslikaju karikaturu, ako novinari smeju da pišu i iznose svoje stavove, ako muzičari mogu da pišu i pevaju stihove, koji su, za nekoga, veoma često, uznemirujući, ako neko ima slobode da snima karikaturalne spotove sa jasnim porukama, zašto bi nekom bilo zabranjeno da nosi vešala kao deo njegovog ličnog performansa ili, možda, "umetničke slobode". Gospodin Stefanović bi "debelo" morao da razmisli pre nego što ovako lupeta jer, odštete za neopravdano hapšenje i maltretiranje bi trebalo da plaća odgovorno lice a ne državni budžet. Kada bi gospodin Stefanović, kao i mnogi drugi, lično platili za svoje ishoiztrene i protivzakonite poteze, mnogi bi se radije držali zakonskih okvira a izbegavali da o državnbom trošku hrane svoj ego.

Branko

pre 5 godina

" JESI TI SA PLANETE MAJMUNA, pa ni tamo se ne nose vesala " !!!!!???" Ne mogu da verujem koji su to cudaci koji podrzsvaju ovo zlo sto radi ta Zuta banda, kad vam Jelena Milic kaze da ste preterali STA TEK ONDA NORMALNI GRADJANI MISLE O VAMA " !!!!!!???? " Pa vi imate podrsku od Hrvata najvecih Srbomrzaca i ne zapitate se da li je to dobro za Srbiju, OSIM ZA VASE FOTELJE I DZEP " !!!!!!!??????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija