• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.02.2019

18:16

(VIDEO) LAZANSKI UPOZORAVA! Zbog Trepče su nas bombardovali?! Sada nam PRETI SUROVA VARIJANTA TRI!

Politika

(VIDEO) LAZANSKI UPOZORAVA! Zbog Trepče su nas bombardovali?! Sada nam PRETI SUROVA VARIJANTA TRI!

Podeli vest

O povezanosti kombinata "Trepča" i NATO agresije na SRJ 1999. godine, Miroslav Lazanski, novinar, pisac i vojno-politički komentator piše u svojoj kolumni u Sputnjiku koju prenosimo u celosti

List "Njujork tajms" je 8. jula 1998. godine objavio članak o kombinatu "Trepča", nazvavši ga "najvrednijim komadom zemlje na Balkanu, vrednim najmanje pet milijardi dolara". Da li je to zapravo i pozadina rata i agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine?

Težnja Zapada za osvajanjem jeftinih izvora sirovina. Jer "Trepča" je najveći evropski rudnik cinka i olova i treći po veličini topioničarski kapacitet na svetu u ovoj oblasti proizvodnje. S izvozom od preko 150 miliona dolara, "Trepča" je 1996. bila najveće izvozno preduzeće u SR Jugoslaviji. Samo od 1996. do 1999. u njenim pogonima proizvedeno je 2.538.124 tone ruda olova i cinka. Sadržaj metala u rudi iznosi oko 7,6 za olovo i 4,6 za cink, čime se "Trepča" ubraja u najizdašnije evropske rudnike.

U vreme SFRJ i SRJ kombinatu je pripadalo deset rudnika koji su snabdevali tri postrojenja za prečišćavanje rude, koja se zatim topi u topionici cinka u Zvečanu. Kop u Starom trgu, koji je sam davao 50 odsto eksploatacije rude, kao i oni u Ajvaliji, Novom brdu, Kišnici i Badovcu zaposleni su napustili odmah posle ulaska snaga NATO-a 1999. Istina, proizvodnja time tada još nije bila potpuno zaustavljena, jer 20 odsto eksploatacije i dalje dolazi iz rudnika Crnac i Belo brdo, koji se nalaze na severu Kosova, gde je vlast Prištine ograničena. Pod logističkom i organizacionom kontrolom Srba ostalo je i postrojenje za prečišćavanje rude u Leposaviću na Ibru.

Tesno grlo celokupne proizvodnje kombinata "Trepča" upravo je topionica cinka u Zvečanu, koja se nalazi na prostoru gde se graniče srpski i albanski deo Mitrovice. Do 15. novembra 1999. tamo se proizvodnja normalno odvijala. No, još 25. juna 1999. Bernard Kušner je objavio ukaz "da uprava nad srpskom i jugoslovenskom svojinom na Kosmetu prelazi na UNMIK", što je bilo suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj je podvučeno da NATO i Kfor neće povređivati teritorijalnu celovitost SR Jugoslavije i da priznaju Kosmet za njen sastavni deo.

Nešto kasnije, 12. novembra 1999. Kušnerov predstavnik je pred 400 radnika rekao "da topionica ne sme više da proizvodi za Srbiju i Jugoslaviju", te zabranio zaposlenima da uđu u krug fabrike. Ova okupacija je privremeno okončana 26. maja 2000. godine, nakon što je veliki požar uništio topionicu cinka. To se poklopilo sa zahtevima koje je "Međunarodna krizna grupa" formulisala u dokumentu još 26. novembra 1999. pod naslovom: „"Trepča" - uneti smisao u lavirint".

Naime, 18. februara 1999. godine, tačno 34 dana pre nego što su pale prve bombe na SR Jugoslaviju, cene na svetskom tržištu 17 najvažnijih sirovina pale su na najniži nivo od juna 1975. Već u prethodnoj godini one su pale za 19,7 odsto, pri čemu su pojedini metali pretrpeli pad cena od 14,7 odsto. Strategija kojom se proizvođači sirovina bore protiv niskih cena je poznata, smanjenje proizvodnje, odnosno uklanjanje konkurencije pomoću "neekonomske sile".

Varijanta jedan jeste otkupiti, varijanta dva jeste uništiti. Varijanta tri jeste oteti. Slučaj "Trepča" je klasičan primer iz udžbenika političke ekonomije. Varijanta tri. Surova otimačina srpske imovine… 

(VIDEO) LAZANSKI PROZREO TRAMPOVE NAMERE: Pred izbore je Amerikancima OBEĆAO RAT, sad obećanje ISPUNJAVA!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
predragm

pre 5 godina

Lazo a ti se ne secas strajka rudara i parole: Trepca radi a Beograd se gradi ? " Najveci rudnik zlata na svetu " Bor prodat Kinezima za 350 miliona. Ta Trepca ne vredi ni 100 miliona evra i to ce vam platiti siptari i kupiti. Boljke njima nego Kinezima. Lazo ne lupaj ti si vojni strucnjak i ne prosipaj nam pamet da smo bombardovani zbog Trepce. Bombardovani smo zbog tvoje tetke Plavsic koja je ucestovala u ubijanje muslimana i bila i osudjena u Haskom tribunalu.

celoselošmrčebelo

pre 5 godina

Bomabrdovani smo zato da bi se ojačala narko dilerska korporacija sa Kosova a koja je trenutno najveći proizvođač i distributer belog po celoj evropi.Pored te evidentne delatnosti taj isti narko dilerski holding je proširio svoju delatnost na prodaju organa srspke dece belosvetskim hohštaplerima.Treći i najjači razlog za bombardovanje Srbije je stavranje logističke baze za ISSIL spavače koji su se proslavili ubijanjem nedužnih civila po Madridu,Londonu,Nici i Parizu i ostalim eu metropolama.To je prava istina,sve ostalo je političarenje.Bombardovani smo što je u toj holding narko dilerskoj korporaciji najveći deoničar bila Hilari Klinton uz manjinskog deoničara Madlen Olbrajt....Sve se svodi po onoj narodnoj....celo selo šmrče belo...made in Kosova....

hag

pre 5 godina

laŽanski,ne dipr!!!Bombardovali su vas jer se svjetu i čovjčanstvu zgadio zločin koji ste činili nad nenaoružanim albanskim stanovništvom....da ne pominjem zločine i genocid u bosni,hrvatskoj....i ostalim iZgubljenim osvajačkim ratovima.

Vlak

pre 5 godina

Da, isto se desavalo i u Iraku, Siriji, Libiji... Bombardovali su ove drzave i sada je u njima sve "idealno", narod uziva i nikada lepse nije ziveo. Nesto slicno su uradili i sa SFRJ. Iza sebe USA i Nato ostavljaju pepeo i pakao.

tigar

pre 5 godina

Ne lupaj,kada ne moraš,kakvi zločini,sve izlazi na videlo,i laži o Srbima,ali nama pomaže vera,a vas če stići bič Boži!

Nikola Cacak

pre 5 godina

Glupane, sedi dole, evo ti 1 ko vrata. Nemas ti pojma. Ako hoces bas da znas siptarke teroristicke grupe su prve zakuvale tako sto su napadale isturene policijske stanice i ubijale policajce. Kao u svakoj normalnoj drzavi tadasnji predsednik je morao da reaguje i zastiti suverenitet i teritorijalni integritet svoje drzave, dva osnovna elementa drzavnosti. Onda je sve planulo a to su iskoristili agenti britanske, francuske i americke tajne sluzbe i izazvali rat u kome je stradalo neduzno stanovnistvo i albansko i srpsko.

aco

pre 5 godina

hag Koji si ti glupson???Koji genocidi u Bosni, hrvatskoj i na KiM?????Svi ste zapoceli te ratove da sebi napravite drzave na srpskoj zemlji.Srbi se nisu imali pravo braniti???Nikada u istoriji niste imali svoje drzave i sada optuzujes srbe???Drugo pametnjakovicu da ti kazem.Da je Srbija branilia Knin budi siguran da bi ga odbranila.Srbija nije ucestvocvala sa svojom voskom ni u Bosni a ni u ndh.

Zoran

pre 5 godina

Lazanski nosi Slobinu sliku u novcaniku. Da ne bude zabune.

asteroid

pre 5 godina

5 milijardi dolara je za ameriku sica lova, jedva vredna pomena. toliko oni okrenu u jednoj turi sa saudi arabijom, bombardovali su nas zbog drugih stvari, kakva trepca kakvi bakraci, price za malu decu. i lazanskom su kolumne sve gore i gore

Mili

pre 5 godina

Ti sa Hag umesto da se pokrijes usima i sakrijes , od silne mrznje preme Srbima lupas i ostanes zia Vi Hrvati nas toliko vekovno mrzite, jet time i pokazujete i priznajete da smo u svemu uvek i zauvek bolji od vas! Ruzite, ubijate i rusite u lijepoj vasoj sve sto je srpsko. Vi nas ne zanimate! Jos van.nisu javili da je rat zavrsen..U Jasenovcu ste pokazali najvecu hrabrost sa najgorim zverstvima..i Hitler van je zavidio.. Uvek ste bili i ostacete sluge zapada I velika vasa Vesna Parun se cudila sa kolikom ljubavlju pozdravljali naciste 41 u Zagrebu, i partizane visto 45..Vi ste moderan narod uvek us one koji vladaju, a bez identiteta..nikad svoju drzavu niste imali

aca

pre 5 godina

Na žalost NATO je naučio da otima tuđu imovinu gde god je to njima interes,pa se bojim da nam ne gine treća varijanata u vezi Trepče...

Tomba

pre 5 godina

Uporedicu ovu situaciju sa trepcom sa svojim zivotnim iskustvom..Kada sam bio mali jedan klinac koji je imao starijeg brata ,se pravio vazan maltretirao je sve decake iz nase ulice. jednom mi je uzeo loptu i tvrdio da je njegova. njegov brat mi je rekao ..a gde pise da je tvoja i tresnuo me po glavi..ja sam se pobunio i dobio batine ..onda je on otisao u nemacku a mali siledzija je ostao sam..vratio mi je loptu i da vam nepisem dalje nece mi odobriti komentar..Mile ako cita ovo zna sta je bilo..jos mu burazer nije dosao ali kad dodje neka zna i mi smo sada veliki..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija