• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Sputnjik/Informer

04.02.2019

21:15 >> 21:18

EU SE KAD JE O SRBIJI REČ NIČEG NE STIDI: Traži da pravimo dil sa Šiptarima, A PRIŠTINA OTIMA TREPČU I NE POVLAČI TAKSE!

Politika

EU SE KAD JE O SRBIJI REČ NIČEG NE STIDI: Traži da pravimo dil sa Šiptarima, A PRIŠTINA OTIMA TREPČU I NE POVLAČI TAKSE!

Podeli vest

Evropska unija je spremna za što skoriji nastavak dijaloga o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu u dijalogu Beograda i Prištine, i u tom se cilju paralelno radi i na ukidanju taksi i na nastavku dijaloga, saznaje Tanjug u Briselu

EU paralelno radi na kako pitanju taksi tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravno obavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Beogradom i sa Prištinom. I dok iz EU poručuju da su svesni da prištinske takse na robu iz Srbije limitiraju nastavak dijaloga, zasad nema odgovora na pitanje Tanjuga da li Brisel vidi i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi "kamen spoticanja" u cilju nastavka dijaloga dveju strana. Prištinska strana je još pre dve godine odbacila mogućnost da se o konfiskovanju rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata "Trepča", koji su oni proglasili "kosovskom imovinom", razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to "gotova stvar".

EU UCENJUJE SRBIJU! 'TURSKI TOK' MOŽE, AKO NE TRANSPORTUJE SAMO RUSKI GAS?! Mora da ide i američki?!

U EU naglašavaju da su oni kao posrednici u dijalogu "spremni da rade onoliko brzo koliko se Beograd i Priština dogovore", ali i da „poguraju" aktere kako bi ponovo seli za sto.

- U razgovoru sa predsednikom Hašimom Tačijem ponovila sam da takse moraju da budu povučene kako bi dijalog bio nastavljen što pre. Normalizacija odnosa je od ključnog značaja sa Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje- poručila je 1. februara šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, koji je direktno uključen u razgovore o ukidanju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije, kaže da se nada "obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine".

ŠEF FRANCUSKIH SPECIJALACA: ZAPAD NE ŽELI DA PRIČAM O ZLOČINIMA OVK! Prete mi smrću, ali me neće SPREČITI DA KAŽEM ISTINU!

I Federika Mogerini i Johanes Han smatraju da još ima vremena da se iskoristi "momentum" i dođe do postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine tokom mandata ove komisije, koji ističe u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u EU kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nezvanično se navodi da je Brisel spreman da organizuje sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u danima koji slede.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Pitate li Putina,da li je vreme da postavi rakete i na balkan,tj. Na srpsku teritoriju pa neka se EU malo češka iza ušiju,jer i ovako situacija ne valja,a oni se bahate i dalje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija