• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

06.02.2019

11:11

(VIDEO) MALI: SUFICIT u januaru TRI PUTA VEĆI od planiranog! I dalje ima mnogo posla

Politika

(VIDEO) MALI: SUFICIT u januaru TRI PUTA VEĆI od planiranog! I dalje ima mnogo posla

Podeli vest

Ekonomski parametri u januaru pokazuju odličnu situaciju, ali posla je i dalje mnogo, ističe Siniša Mali za TV Pink, dodajući da se građani ove godine mogu nadati novom povećanju plata i penzija, novim radnim mestima i projektima, a sve će biti finansirano kro realne prihode

Suficit u januaru bio je tri puta veći od planiranog, što je optimistično za ekonomsku situaciju u 2019. godini, rekao je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da ipak ostaje mnogo toga što treba uraditi.

Kako ističe, Vlada Srbije mora da nastavi da radi naporno i očuva rezultate do kraja godine. Kaže i da građani mogu da se nadaju povećanju plata i penzija, izgradnji novih mostova i puteva, a sve kroz realne prihode, a ne preko kredita.

Srbija već tri godine zaredom ima suficit u budžetu, a prošle godine suficit je bio 0,6 odsto Bruto domaćeg proizvoda, odnosno šest miliona evra više nego što je planirano.

- Stopa nezaposlenosti je 2013. godine bila 25,9 odsto i skoro svaki četvrti Srbin nije imao posao. Sada je, u novembru 2018. godine, ta stopa 11 odsto. I dalje se borimo za svako radno mesto i za svaku investiciju, ali Srbija više nije prezadužena zemlja - rekao je Mali.

Ministar je rekao da je udeo duga u BDP-u sada oko 50 odsto, a da je ta cifra bila iznad 70 odsto na početku procesa fiskalne konsolidacije.

- Srbija je sada mnogo spremnija i otpornija na eventualnu krizu i ovo su pokazatelji da je Srbija na dobrom putu ekonomskog oporavka - rekao je on.

Mali je negirao da je Vlada namerno planirala slabije ekonomske parametre da bi mogla da se hvali boljim rezultatima i rekao da je to besmislica, jer je budžet pravljen realno i konzervativno.

- Pokrivenost uvoza izvozom je sada 74 odsto, jer je otvoren veliki broj fabrika, uglavnom stranih kompanija koje izvoze iz Srbije. Inflacija je oko dva odsto, dinar je jači ili isti u odnosu na evro već par godina i postali smo potpuno ekonomski stabilni i jaki. Sada je cilj šta i kako raditi dalje. Treba nastaviti sa strukturnim reformama, da se unapredi rad javnih preduzeća i javne uprave i da se što veći broj usluga i aktivnosti radi 'onlajn' - rekao je on.

Ministar ističe da Srbija više nije prezadužena zemlja i dodaje da je udeo javnog duga u BDP-u sada 50,01 odsto, dok je pre šest godina bio 79 odsto. Mali kaže da je zaključak i MMF da je Srbija sada stabilnija, finansijski konsolidovana država.

- Šef misije MMF-a Džejms Ruf je rekao da ako bude svetska kriza Srbija je spremnija, mnogo jača, otpornija nego što je bila - istakao je ministar finansija za "Novo jutro".

On je podsetio da je Srbija 2018. godinu završila sa 4,4 odsto rasta BDP-a, što je našu zemlju svrstalo lane među najbrže rastuće ekonomije u Evropi. Prošla godina je, dodaje, završena sa suficitom od 32,2 milijarde dinara, što je 600 miliona evra bolje nego što je planirno.

Dinar je danas, dodaje, stabilan u odnosu na evro. Stopa inflacije je 2012. godine bila 7,8 odsto, a danas je oko dva odsto.

- Moramo da nastavimo da radimo na strukturnim reformama , da unapredimo rad javnih preduzeća, kvalitet njihovih usluga, da unapredimo rad javne uprave, da što veći broj usluga bude on lajn - zaključio je Mali.

POČAST VELIKANIMA SRBIJE: Predsednik Vučić podnosi inicijativu da Ćosić i Ekmečić dobiju ulice!

Vešala na Terazijama predstavljaju politiku opozicije

Vešala na Terazijama zapravo predstavljaju politiku opozicije, kaže ministar finansija Siniša Mali i ocenjuje da je politika Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i zatvaranje fabrika, zaduživanje skupim kreditima, vređanje žena.

- Na Terazijama smo ponovo posle 78 godina videli ljude koji bi da vešaju druge zbog toga što neko drugačije misli od njih. To je mene zaprepastilo. Ovo je po meni bila slika loše politike opozicije - rekao je Mali.

On je naglasio da se politika aktuelne vlasti i opozicije dijametralno razliku, da je politika Đilasa i Jeremića - vešala, zatvaranje fabrika, zaduživanje skupim kreditima, vređanje žena.

- Naša politika je zapošljavamo, otvaramo nova radna mesta. Kada vratite film kada su na vlasti bili Đilas i Jeremić, naša ekonomija je padala, sada imate visoke stope rasta - zaključio je Mali.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
hana

pre 5 godina

Sa pravim ljudima na pravom mestu suficit je siguran...Hvala sto se borite za nasu zemlju za nasu Srbiju

Verica

pre 5 godina

Suficit u januaru porastao kao pecurke posle kise.

Gile

pre 5 godina

Ovo je smer kojim treba još jače hoditi, sve je bolja situacija u našoj zemlji.

Iva

pre 5 godina

Zemlja se polako oporavlja zahvaljujuci trudu vlade RS

Nevena

pre 5 godina

Vlada i predsednik su ekonomski stabilizovali državu i značajno smanjili procenat nezaposlenih.

Bane

pre 5 godina

Krupnim koracima ka boljitku i razvoju zemlje!!! Idemo dalje!!

Luka

pre 5 godina

Ekonomski rast je jedan od kljucnih faktora za sve bolji polozaj Srbije, svemu tome doprinele su i reforme Vlade Srbije.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Suficit i deficit niko ne moze da predvidi. Dobra ekonomija, op suficit, nesto nepredvidjeno, op deficit. Ko u kucnom budzetu, taman mislis da si nesto ustedeo, ono nesto iskrsne. Dobro je kad smo u plusu i previse.

Dare

pre 5 godina

Stabilnost nam je vazna zbog buducih investitora i boljih mogucnosti da pokrenemo privredu.

Goran

pre 5 godina

Ovaj podatak daje nadu da će uskoro biti još više povećane penzije i plate.

Rajko

pre 5 godina

Srbija ide dobrim putem, bez ikakve dileme i sumnje jer to kazu strucnjaci iz MMF, samo ovi setaci nikako da priznaju. Ali nema veze vecinski narod to vidi i podrzava.

Milos

pre 5 godina

Zatvarani su pogoni 90-ih, a posebno 2000-ih godina, i u Leskovcu, Vranju, Nisu, Krusevcu, Kraljevu, u mnogim drugim okruzima i zato je danas vazno da se radi posao svih poslova - otvaranje novih fabrika, da se stvaraju radna mesta za gradjane, da ne bi odlazili iz svojih opstina.

Jana

pre 5 godina

Suficit u budzetu je veliki plus za nasu zemlju.

markopetrovic

pre 5 godina

Konacno da nas budzet ima suficit da idemo ka boljitku i napredku

ivan

pre 5 godina

SUFICIT u januaru TRI PUTA VEĆI od planiranog!

dragan

pre 5 godina

Napredak je vidljiv a zbog Djilasa se ne treba uzrujavati...on je deo proslosti a tamo smo vec bili i videli kako je sa njim...neka ostane i dalje samo deo proslosti...

Mina

pre 5 godina

Samo ovakvim tempom da se nastavi i bice Srbija veoma stabilna zemlja.

Hana

pre 5 godina

Samo pametna i dobra politika dovela je Srbiju do zadovoljavajuceg nivoa.

mihajlo

pre 5 godina

Ova vlada pokazuje svoje radne kvalitete, zato i ima mesta uspehu!

eva

pre 5 godina

bravo za nasu vladu, dokazali su da su pravi tim

Jovana

pre 5 godina

Svaka cast za ispravnu politiku Aleksandra Vucica, da nije tako, Srbije nikada ne bi napredovala. Samo uz njega idemo ka boljoj i sigurnijoj buducnosti.

Igor

pre 5 godina

Ovo su odlične vesti,samo se ne smemo opustiti nego nastaviti u istom smeru!

Rade

pre 5 godina

Dobro je da nam ekonomija ubrzava rast. Treba ostati na tom kursu.

007

pre 5 godina

Nas napredak je vidljiv i suficit znacajno poboljsan.

dimigrom

pre 5 godina

Ministarstvo finasija opravdava poverenje neumornim radom i uspesima

goca

pre 5 godina

Srbija će stati na svoje noge, jačanje dinara i smanjenje inflacije su put ka tome.

Ana

pre 5 godina

Srbija je smanjila javni dug, nezaposlenost i ekonomski dosta ojacala.

Lela

pre 5 godina

Srbija napreduje i postaje sve bolja svakako da podrzavamo ovaj napredak....

Vivijen

pre 5 godina

Pa gde baš sada kada opozicija traži bar jednu manu.

miki

pre 5 godina

Posao nije gotov jer građani Srbije očekuju još bolje rezultate jer oni dovode do povećanja penzija i plata.

vitez

pre 5 godina

Pa kad je tako daj ukinite one soc. kuhinje, smanjite troškove sahrana dajte ovim siromašnim subvencije. Ja taj boljitak nikako da dočekam.

aca

pre 5 godina

Srbija je na odlicnom putu i napreduje rapidno na svakom nivou

miloš

pre 5 godina

Vidi se da su reforme, za koje smo se većina nas protivili, dale rezultata.

Milan

pre 5 godina

Tako i treba da bude jel vlast se ponaša konačno odgovorno i svesto, otuda i rezultati sjajni.

Nera

pre 5 godina

Boljitak se oseca, Srbija je sada ekonomski stabilnija i jaca, zbog cega ne sumnjam da ce se dosta raditi na jacanju i napredovanju nase zemlje istim intenzitetom kao i do sada.

Aleksa

pre 5 godina

Ekonomija nase zemlje napreduje a uz ekonomski napredak moguce je povecanje plata i penzija.

Oka

pre 5 godina

Ova vlada je pokazala da se trudi i radi, rezultati su vidljivi najviše prema broju novih radnih mesta, dok se prošla brinula samo za lični interes!

Miki

pre 5 godina

Moćni rezultati predanog rada predsednika Vučića i njegovog tima. Ogovorna politika je dovela do boljitka za sve.

Nemanja

pre 5 godina

Gde je sada opozicija da i ovu pobedu vlasti i naroda proglasi za neuspeh. Nema ih, manji su od zrna.

Milos

pre 5 godina

Srbija jako dobro napreduje,i tezi ka jos vecem uspehu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija