• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

06.02.2019

11:29

PATRIJARH IRINEJ: SRBIJA BEZ KOSOVA JE KAO ČOVEK BEZ SRCA!

Politika

PATRIJARH IRINEJ: SRBIJA BEZ KOSOVA JE KAO ČOVEK BEZ SRCA!

Podeli vest

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje – Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA Novosti“

- Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek - rekao je patrijarh tokom svoje posete Moskvi.

On je istakao da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 – da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

- To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC - dodao je.

Patrijarh Irinej se osvrnuo i na pitanje stvaranja „nove crkve“ u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se uvidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Molimo se, radimo, volimo i vaspitavamo, na delima Svetog Save Nemanjića!

- Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo - istakao je.

Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
arsa

pre 5 godina

SPC je uvek bila uz svoj narod i osecala zivot i dusu naroda.Ovo je sigurno stav srpskog naroda u celini po pitanju Kosova.

kasno

pre 5 godina

da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije. hmhm pa zar nekada nije bilo tako ???? I onda je je to Sloba, podrzan vecinom naroda i crkve to promenio

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija