• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.02.2019

23:46

SA SLOVENCIMA I HRVATIMA PLJUVALI PO SVOJOJ ZEMLJI: Đilas i Jeremić iz Brisela traže resetovanje sistema u Srbiji

Politika

SA SLOVENCIMA I HRVATIMA PLJUVALI PO SVOJOJ ZEMLJI: Đilas i Jeremić iz Brisela traže resetovanje sistema u Srbiji

Podeli vest

Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) organizovala je danas u Briselu okrugli sto na temu evrointegracija Srbije.

Evropski liberali i prisutni predstavnici dela opozicije Srbije ustvrdili su tokom debate potrebu “obnavljanja demokratskih standarda u zemlji“. 

Govornici za okruglim stolom u Briselu bili su predstavnici evropskih liberala iz redova slovenackih i hrvatskih parlamentaraca Ivo Vajgl, Ivan Jakopcic, Jozo Radoš i Jasenko Selimovic kao predstavnik Švedske u Evropskom parlamentu, predstavnici opozicije u Srbiji Dragan Ðilas i Vuk Jeremic kao i Maja Vasic Nikolic iz NUNS-a.

- Srbija je važan partner za EU i tako ce i ostati. Alijansa liberala i demokrata za Evropu uvek je podržavala proces proširenja i reformske napore koje su preduzimale vlade u Srbiji još od Zorana Ðinđica. Čvrsto verujem da Evropa neće biti kompletna i stabilna dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne pristupe Uniji- poručio je poslanik Ivo Vajgl.

Vajgl je istovremeno rekao da u Srbiji ”jaca autoritarni pristup vlasti kada je rec o slobodi medija i opozicionim snagama”, i izrazio zabrinutost kada je rec o vladavini prava i korupciji. 

Jeremic i Ðilas takode su kritikovali rad medija i institucija u Srbiji.
 

Oni su se, istovremeno,  posebno kriticki osvrnuli i na pojedine EU zvanicnike zbog, prema njihovom mišljenju, neosnovane podrške vlastima u Srbiji. 

Tokom debate evropske parlamentarce najviše je zanimala ”funkcionalnost šarenolikog sastava opizicije” odnosno da li među opozicijom postoji zajednicki stavu po pitanju EU integracija i odnosa prema Kosovu. 

Ðilas i Jeremic su konstatovali da, za vreme dok su bili na vlasti ”nisu dovoljno radili na jacanju institucija u Srbiji” i porucili da se zalažu za fer i poštene izbore, uspostavljanje ekspertske vlade u Srbiji, nastavak evropskog puta i pregovore sa Prištinom koji ce se prvenstveno odnositi na zaštitu prava i imovine Srba na KiM, a ne na status južne srpske pokrajine.

- Uveren sam da ce Srbija imati volje i hrabrosti da preduzme neophodne korake i primeni reforme kako bi rešila probleme i još više poravila susedske odnose i nastavila svoj put pristoanja EU”, porucio je Jasenko Selimovic jedan od organizatora skupa iz redova ALDE.

Poziv na konferenciju Alijanse liberala i demokrata za Evropu Ðilas i Jeremic iskoristili su da zatraže i sastanke sa predstavcnicima Generalnog direktorata Evropske komiisje za pregovore o pristupanju i Evropske diplomatske službe. 

Oni ce se na svoj zahtev sastati i sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom i poslanikom Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom. 

U kabinetu Dejvida Mekalistera za Tanjug su potvrdili da je u pitanju uobicajan kontakt izvestioca za Srbiju sa predstavnicima opozicije i porucili da to nije dovoljan razlog za medisjko pracenje sastanka.

LJUDI, OVO JE NAJGLUPLJI PAPIR KOJI JE SRPSKA JAVNOST IKADA VIDELA: Pročitajte Đilasov "sporazum", samo da shvatite KOLIKO JE BESMISLEN!

 

ĐILASOVCI U SUBOTU DONOSE 100 VEŠALA! Lideri Saveza za Srbiju sve LUĐI, spremaju novu JEZIVU PROVOKACIJU!

 

BEDNICI BEDNI! ĐILAS I JEREMIĆ PLJUJU U BRISELU I SRBE I SRBIJU: Rade ono što se nikad ne radi, NA VELIKU SRAMOTU OPOZICIJE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Laki

pre 5 godina

Eeee ako ovako rade, neće oni dobiti podršku naroda.

Milos

pre 5 godina

Ne prestaju da nas brukaju...I sto je najgore od svega ne prestaju da prave razdor I mrznju u drustvu...

Daliborka

pre 5 godina

Demokratske standarde u kojim Djlas,Jeremic i kompanija vladaju i bogate se.

Mila

pre 5 godina

Ovi vise nisu normalni ni sta rade ni sta pricaju!

Tamara

pre 5 godina

To samo oni mogu, da mrze sopstvenu državu i narod.

AMatić

pre 5 godina

Samo tako, pa se posle pitajte zašto vas narod ne glasa.

Marko

pre 5 godina

Prvo, ovi ljudi su mizerni. Drugo, neće Brisel nama da određuje vlast, nego narod na izborima.

Nikola

pre 5 godina

Đilas i Jeremić gore govore o svojoj zemlji nego Slovenci i Hrvati zajedno.

Dehan

pre 5 godina

Samo brukaju svoju zemlju I onda ocekuju da imaju podrsku

nena

pre 5 godina

Trebaju braniti svoju zemlju bez obzira na vlast.

Igor

pre 5 godina

Pa oni pljuju svoju zemlju gde god stignu la što bi im bio problem da to rade i u Briselu!

Stojan

pre 5 godina

Bili su na vlasti a taj cak i u UN i sta su uradili? Uspeli su da uniste ono sto zapad i NATO nisu dotad unistili a oni sami se obogatili. A sada ne smeju na izbore. Hoce da prirede kao ono sa Milosevicem kad su spalili glasacke listice da nebi bilo dokaza da su izgubili.

jovan

pre 5 godina

Dok nas neprijatelji grde, dobro je. Nije dobro kada nas neprijatelji hvale.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija