• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

07.02.2019

08:31

DAČIĆ U VAŠINGTONU, BEZ RUKAVICA: Poštujem to što SAD vrši pritisak na Prištinu, ALI JE MNOGO ČUDNO ŠTO NE USPEVA!

Politika

DAČIĆ U VAŠINGTONU, BEZ RUKAVICA: Poštujem to što SAD vrši pritisak na Prištinu, ALI JE MNOGO ČUDNO ŠTO NE USPEVA!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da poštuje to što SAD vrše pritisak na Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, ali da ne veruje da u tome ne mogu da uspeju

 

Dačić je za Glas Amerike (VoA) rekao da Ramuš Haradinaj i Hašim Tači igraju različite uloge u pregovorima oko Kosova i da nije jasno "ko je čiji policajac".

- Očigledno da jedan igra dobrog policajca, a drugi lošeg policajca. Pitanje je ko je čiji policajac. Zato sam i rekao da poštujem to što SAD vrše pritisak na Prištinu, ali ne mogu da poverujem u to da nisu uspeli u tome - konstatovao je Dačić.

Dačić kaže da su tenzije između Beograda i Prištine već povišene, ali da Srbija neće povlačiti nikakve poteze i da joj je u interesu postizanje rešenja što pre. Navodi da je u ovom momentu to teško i da ideja razgraničenja, koju su pominjali predsednici Srbije i Kosova, nije razrađena.

- Dijalog je u blokadi i ne računa se na to da može da dođe do odluke o ukidanju taksi koja bi mogla da ponovo pokrene diijalog. Imate odluku o vojsci, odluku o Trepči, ovo što sada Haradinaj govori i mislim da je neophodno da se o svemu tome razgovara u Savetu bezbednosti - istakao je Dačić.

UNMIK, DA LI STE VI NORMALNI?! HARADINAJ VAS OTKAČIO, A VI MU SE 'PRAVDATE' kako je kao loše razumeo genseka UN!

Srbiji nije važno koliko se puta godišnje raspravlja o Kosovu, već je prioritet da se takve sednice uopšte održavaju, rekao je Dačić u izjavi datoj pre nego što je iz UN potvrđeno da će se sednica održati.

Za izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja da prekida komunikaciju sa Unmikom, Dačić kaže da nije nova tema. 

- Haradinaj je samo jedan u vlasti, oni se igraju dobrih i loših policajaca. Naravno, ja mislim da je to skandalozna izjava i biće skandalozno ako se to tako desi. Tu postoje obaveze svih članica SB da upozore Kosovo da to tako ne može. Ja baš zato i mislim da je potrebno da se sednica održi - kazao je Dačić.

Dačić je rekao da je nosilac promene stava SAD prema Srbiji bio pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, koji odlazi sa tog položaja sredinom februara. 

Foto: Tanjug/AP

VoA navodi da još nije poznato ko će ga zameniti i da Dačić kaže da mu je žao što Mičel odlazi, ali da ne treba gubiti vreme.

- Ja sam rekao da se šansa za postizanje dogovora kreće oko Trampove administracije i da zato treba požuriti. Ako se u ovo vreme ne dođe do dogovora, teško se može verovati da će neka naredna administracija biti bolja od ove. Trampov mandat je već prešao polovinu, Mogerini se nalazi u poslednjoj godini mandata. Zato mislim da bi bilo valjano učiniti sve napore da se, ako je moguće ove godine, dođe do nekog rešenja - naglasio je Dačić.

(VIDEO) SRBIJO, SPREMA TI SE NOVI ULTIMATUM! Rambuje je dečija igra za ono što sada planiraju ZAPADNI KREATORI NAŠIH ŽIVOTA!

Povodom izveštaja organizacije Fridom Haus u kojem je Srbija iz grupe slobodnih pala u grupu delimično slobodnih zemalja, Dačić kaže da nije stigao da ga pročita, ali ističe da na međunarodnim forumima nije čuo da je neko pomenuo pitanje sloboda. 

Smatra da se treba usredsrediti na rešavanje onoga što će se pamtiti za 20, 30 godina.

- Što se tiče demokratije, znate ja se već 28 godina bavim politikom. Jedan od lidera tadašnje vlasti, ja sam ga pitao kada su donosili neki zakon koji nije bio previše demokratski - pa dobro, jeste se za ovo borili? Jeste li se za ovakvu demokratiju borili? A on mi je odgovorio, sedeli smo u poslaničkim klupama, i kaže: ''Nismo se mi borili za demokratiju, mi smo se borili za vlast'' - kazao je Dačić.

KiM je posebno rizično podrucje za regrutovanje terorista


Srbija pruža punu podršku borbi protiv terorizma i spremna je da pruži aktivan doprinos toj borbi, poručio je u sredu u Vašingtonu potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je upozorio da kao posebno rizično područje za regrutovanje pripadnika DAES S-a, vidi Kosovo i Metohiju.

Učestvujući na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, na kojoj se visokim svetskim zvaničnicima obrtio i predsednik SAD Donald Tramp, Dačić je podsetio da se Srbija toj koaliciji priključila krajem 2014. i time, kako je rekao, potvrdila svoje opredeljenje da doprinese globalnim naporima u suočavanju sa bezbednosnim izazovima. 

Istakavši da mu je čast što učestvuje na ovom skupu i uz zahvalnost svima na doprinosu zajedničkoj borbi i vojnoj pobedi nad DAES S-om, Dačić je kazao da smo u godinama i decenijama za nama svedoci postepene transformacije terorizma u globalni fenomen. 

Foto: Reuters

- Pojavom ISIS-a i njegovih filijala terorizam je dobio na novoj formi organizacije, ali i okrutnosti. Srbija je na vreme prepoznala ovu pretnju i među prvima se priključila Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIS. Kao članica Koalicije, Srbija je kroz različite vidove pomogla iračku vladu i spremna je da u skladu sa svojim kapacitetima i ubuduće pruža podršku Koaliciji - naveo je ministar Dačić.

Smatra da ne greše oni koji kažu da je 21. vek otpočeo napadom na Kule bliznakinje u Njujorku - od tog događaja do danas terorizam predstavlja glavnu preokupaciju svetske javnosti. 

- Dolazim iz zemlje koja se još početkom devedesetih godina suočila sa zlom međunarodnog terorizma kada se u građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije uključilo preko sedam hiljada stranih boraca koji su došli iz raznih delova sveta, uglavnom avganistanskih veterana - naveo je Dačić.

(VIDEO) HARADINAJ UMEŠAN U NAPADE NA MADRID I LONDON! ŠOKANTNA SAZNANJA: Obaveštajne službe učestvuju i kontrolišu šverc droge na Kosovu!

To zlo tada, istakao je, nije bilo na adekvatan način prepoznato od međunarodne zajednice.

- Mnogi od terorista koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije kasnije su učestvovali u napadima na Njujork, Madrid i druga mesta. Mnogi od njih bili su uzor i učitelji teroristima koji su kasnije sejali smrt širom sveta - istakao je Dačić.

Ukazao je da je rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je poligon za vojnu obuku terorista, a što je još opasnije, istakao je, učionica radikalizma i ekstremizma.

- Seme ekstremizma i radikalizma koje je tu posejano daje svoje gorke plodove u Iraku i Siriji u koju je sa prostora bivše Jugoslavije otišlo više stotina terorista da se bore u redovima DAES S-a, odlaze čitave porodice i to je zastrašujuća istina sa kojim se moramo suočiti - naveo je.

Istakao je i da je preko 20.000 stranih boraca stiglo iz čitavog sveta, uglavnom iz evropskih država. 

Većina tih ljudi se, kazao je, vratila, ili će se vratiti sa borbenim iskustvom i dodatno zatrovana ekstremizmom.

Veoma mali broj njih se vratio razočaran, naveo je Dačić.

- Smatramo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku za potpuno slamanje ekstremističkih pokreta, pre svega DAES S-a, i da je u ovom momentu od izuzetne važnosti sprečiti njegovo reaktiviranje i vraćanje u život. Srbija može i želi da u tome doprinese, i da ovom globalnom naporu pruži puni doprinos - rekao je.

DAČIĆ, IZGLEDA, BAŠ NERVIRA ŠIPTARE! Pacolijeve pretnje šefu srpske diplomatije govore da su BAŠ MNOGO NERVOZNI!

Podsetio je da je Srbija još pre pet godina uvela u svoje zakonodavstvo, kao teško krivično delo, učešće u ratovima u inostranstvu, vrbovanje, finansiranje i obučavanje ekstremista. 

- Pred našim sudovima već je izrečeno više presuda ekstremistima, i to od šest do 11 godina zatvora, jer su se borili u Siriji na strani DAES S-a, prikupljali novac za tu borbu i regrutovali nove borce. Kao posebno rizičnu područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidimo Kosovo i Metohiju, odakle je, prema procenama, na strani ISIS ratovalo više od tri stotine ekstremista, čime se, procentualno u odnosu na broj stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima ISIS - ukazao je ministar Dačić.

Upozorio je da je povratak bilo koga od njih u region "svojevrstan bezbednosni rizik i pretnja za naše društvo, i mi se moramo posebno oštro obračunati sa svakom njihovom eventualnom namerom da virus terorizma sa ratnog područja prenesu na Balkan". 

- U tom smislu, čvrsto se zalažemo za još intenzivniju saradnju službi bezbednosti, policijskih i pravosudnih organa u borbi protiv terorističkih organizacija, posebno u borbi protiv finansiranja terorizma i onih koji regrutuju i obučavaju teroriste. Od uspeha u toj saradnji direktno će zavisiti bezbednost naših građana i naših država - kazao je šef srpske diplomatije.

Srbija, poručio je, ostaje otvorena za ovakav i druge vidove partnerstva sa vama, članicama koalicije, i pružiće svoj maksimalni doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija